Linkuri accesibilitate

Liderii opoziţiei ruse: „Moscova susţine regimul corupt din Transnistria”


Mihail Kasianov (dreapta) şi Boris Nemţov, cofondatorii Partidului libertatii poporului - PARNAS
Mihail Kasianov (dreapta) şi Boris Nemţov, cofondatorii Partidului libertatii poporului - PARNAS

Mihail Kasianov: „Regimul din Transnistria este unul periculos, corupt şi nu are nimic de-a face cu democraţia”.


Pentru a treia oară in ultimele 6 luni, Parlamentul European arata cu degetul catre Moscova. Deficit democratic, aceasta este eticheta pusa de cei mai multi membri ai legislativului european cand vine vorba de Rusia, iar apropierea alegerilor pentru Duma de stat intr-un climat in care deficitul de democratie se adanceste, provoaca ingrijorare la Bruxelles si Strasbourg.

Rezolutia adoptata joi de Parlament atinge subiectul raspunsului negativ dat de autoritatile ruse cererii de autorizare a Partidului libertatii poporului in vederea intrarii in cursa electorala si cere Inaltului Responsabil pentru Politica de Vecinatate, Catherine Ashton sa se implice in rezolvarea acestui impas.
Pentru a afla la prima mana adevarata dimensiune a situatiei, grupul ALDE i-a invitat la Strasbourg pe liderii partidului liberal.

Intr-o conferinta de presa, Mihail Kasianov si Boris Nemtov, au descris situatia de fapt, dar au raspuns si intrebarilor jurnalistilor.

I-am intrebat pe cei doi, cum vad felul in care Moscova a administrat relatia cu Tiraspolul si care ar fi maniera lor de abordare, in cazul in care ar ajunge la putere.

Mihail Kasianov: „Inca de pe vremea cand conduceam guvernul rus a fost foarte clar pentru mine ca Transnistria este o parte integrala a Republicii Moldova. Intrebarea este cum sa rezolvi toate problemele cu baza militara, pentru ca Rusia trebuie sa aloce multi bani pentru a muta acele trupe si armamentul din acea zona. De asemenea, trebuie vazut ce solutii se pot gasi pentru ca etnicii rusi de acolo sa poata continua sa isi duca viata in mod normal acolo si dupa ce trupele rusesti nu vor mai fi in zona. Trebuie sa fim clari: regimul din Transnistria este unul, as zice, periculos: este corupt si nu are nimic de-a face cu democratia si cu normalitatea unui stat european. De aceea, in loc sa incurajeze acel regim, autoritatile de la Moscova ar trebui sa se alature Uniunii Europene in cadrul unor negocieri foarte dure si serioase si intelegand ce conditii pregatesc autoritatile de la Chisinau populatiei transnistrene, astfel ca acei oameni care traiesc acolo ar trebui sa beneficieze de drepturi egale cu ceilalti, sa beneficieze chiar de un tip de autonomie, in ceea ce priveste limba, cultura, traditiile. Dar totul, intre granitele Republicii Moldova”.

Boris Nemtov: „Aceasta este o problema a Moldovei, UE, Rusiei si Ucrainei. Problema este ca actualul guvern rus a suportat regimul corupt din Transnistria. Daca noi vom ajunge la putere, nu vom sustine un astfel de regim. Acest regim corupt este motivul pentru care inca mai avem un conflict in Transnistria.”
XS
SM
MD
LG