Linkuri accesibilitate

„Bulgaria” înghiţită de Volga


Suravieţuitori ai naufragiului navei „Bulgaria” în fluviul Volga
Suravieţuitori ai naufragiului navei „Bulgaria” în fluviul Volga

12 iulie, zi de doliu naţional declarată de preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev.



Autorităţile ruse spun că aproape nu mai sunt speranţe de a găsi supravieţuitori în urma scufundării unei nave de croazieră în fluviul Volga.

Ministrul pentru situaţii excepţionale Serghei Şoigu a spus astăzi că nava era supraîncărcată, având la bord 208 persoane, nu 140, cât avea capacitatea maximă, când s-a scufundat duminică în apropierea capitalei Tatarstanului, Kazan.


„Bulgaria” înghiţită de Volga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct



80 de persoane au fost salvate de o navă care a trecut prin apropiere la mai mult de o oră de la accident.

Scafandrii au recuperat până acum peste 40 de cadavre şi spun că trupurile altor zeci de victime se afla încă în interiorul navei. Există temeri că printre morţi se numără zeci de copii.

Preşedintele rus Dmitry Medvedev a cerut astăzi inspectarea infrastructurii de transport şi a avertizat că prea multe „epave ruginite” sunt folosite în apele ruseşti.

Nava „Bulgaria”
Nava „Bulgaria” fusese fabricată în Cehoslovacia în urmă cu 55 de ani.

Preşedintele rus a spus că accidentul n-ar fi avut loc, chiar în condiţii meteo rele de duminică, dacă ar fi fost respectate normele tehnice şi de siguranţă şi a decretat ziua de marţi, 12 iulie, zi de doliu naţional.

Oficialii ruşi au spus că operaţiunile de căutare şi salvare vor fi încheiate în această seară, iar epava navei va fi aduse la suprafaţă vineri 15 iulie.

Agenţiile de presă spun că eforturile de salvare au fost complicate de faptul că nava s-a scufundat într-un loc unde Volga are adâncimea de 20 de metri şi foarte departe de ţărm, la 3 kilometri.

Compania care exploata nava susţine că de vină pentru catastrofă a fost furtuna, dar o asociaţie rusească de turism spune că ambarcaţiunea nu mai fusese în revizie tehnică de ani de zile. Un supravieţuitor al dezastrului a spus că duminică ajutorul a venit prea târziu.

Operaţiuni de salvare
Cetăţeanul care nu şi-a dat numele a spus reporterilor Reuter că două nave, una de transport petrolier şi o barjă, au trecut fără să oprească pe lângă ambarcaţiunea care se scufunda, deşi pasagerii disperaţi le făceau semne să-i ajute.

La numai o zi după tragedia de pe Volga, un alt accident s-a petrecut astăzi în Siberia, unde un avion rusesc de tip Antonov a fost nevoit să aterizeze forţat pe suprafaţa râului Obi, după ce i-a luat foc un motor.

Din cele 37 de persoane aflate la bordul avionului de pasageri care zbura de la Tomsk spre Surgut cinci au murit, iar 30 sunt internate în spital.

Vorbind astăzi despre accident, preşedintele rus Medvedev a spus că avioanele Antonov-24, ca şi cele de tip Tupolev-134, trebuie retrase cât mai curând din circulaţie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG