Linkuri accesibilitate

In Rusia organizația Memorial îl indică ca responsabil probabil de uciderea activistei pentru drepturile omului Natalia Estemirova pe Ramzan Kadîrov, liderul cecen pro-moscovit.


Organizaţia Memorial din Rusia a dat publicităţii astazi, la împlirea a doi ani de la moartea activistei sale pentru drepturile omului Natalia Estemirova, un raport independent pe care l-a realizat împreună cu o organizaţie din Franţa şi în care arată că nu cei doi fraţi acuzaţi că ar fi ucis-o pe jurnalistă sunt făptaşii. Declaraţia organizaţiei se bazează pe probele ADN-ului colectate de pe hainele victimei, care nu le aparţin celor doi fraţi. Conducătorul organizației Memorial, Oleg Orlov, a spus că liderul pro-moscovit de la Groznîi, Ramzan Kadîrov ar trebui tras la răspundere pentru moartea Nataliei Estemirova. In raportul organizaţiei Memorial liderul de la Kremlin este avertizat că investigaţia oficială este „ pe o pistă greşită” şi că serviciile secrete ruseşti caută să prezinte o versiune falsă a faptelor pentru a-i apăra pe adevăraţii criminali ai activistei.
Mai multe organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, printre care Amnesty International, Human Rights Watch, au dat publicităţii astazi o declaraţie comună în care critică încetineala cu care Rusia investighează răpirea şi apoi uciderea acum doi ani la Groznîi a activistei pentru drepturile omului.
XS
SM
MD
LG