Moldova continuă să nu aibă un preşedinte ales şi discuţiile despre cum să fie deblocată aceasta situaţie continua de aproape doi ani. Vasile Botnaru l-a întrebat pe Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal-Democrat, cum vede partidul său soluţia?
Un interviu cu deputatul PLDM Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ: „Partidul Liberal-Democrat nu doreşte în nici un caz alegeri anticipate şi va face tot posibilul pentru a le evita şi pentru a oferi ţării o perioadă de stabilitate, o perioadă de răgaz, în care să implementăm reforme pentru bunăstarea cetăţenilor, pentru integrarea europeană şi alte obiective propuse. Aceste alegeri anticipate pot fi evitate doar prin alegerea preşedintelui statului. Şi noi nu vom aplica careva legi organice pentru a depăşi unele prevederi constituţionale, care sunt supreme. Adică, preşedintele poate fi ales doar cu 61 de voturi. Şi oricare alte tentative de a comenta această prevedere nu le vom recunoaşte.”
Europa Liberă: Chiar dacă Curtea Constituţională vă va da undă verde?
Valeriu Streleţ: „Curtea Constituţională va avea dreptul să dea acest verdict, dar noi avem tot respectul faţă de Constituţie. Însă, judecând după maniera în care a răspuns Curtea Constituţională la prima solicitare, sau mai exact la recenta solicitare a deputaţilor, prin care se cere să se precizeze ce avem în vedere, de ce noi încercăm să precizăm evoluţia unor evenimente care încă nu s-au produs, înţeleg că Curtea va avea o poziţie foarte evazivă şi pe viitor. Şi din avizul Comisiei de la Veneţia nu reiese nici pe departe o perspectivă foarte clară că Curtea va avea mână liberă să tălmăcească nişte legi organice, care ar depăşi prevederile constituţionale.”
Europa Liberă: Prin urmare, singura soluţie este alegerea preşedintelui cu voturile prevăzute în Constituţie.
Valeriu Streleţ: „Evident. Adică şi această procedură va fi desfăşurată doar cu participarea integrală sau parţială a opoziţiei parlamentare.”
Europa Liberă: Şi totuşi, atitudinea faţă de Marian Lupu personal?
Valeriu Streleţ: „Noi tindem să evităm abordările personalizate. Anume aceasta derivă şi din adresarea primului ministru către cetăţeni, şi din ceea ce am declarat şi eu, că dacă vom solicita revizuirea acordului de constituire a Alianţei, noi vom propune să depăşim etapa personalizării anumitor funcţii. Nu doar cea de preşedinte. Respectiv, nu este exclus că în cazul în care opoziţia va fi gata să voteze o candidatură nu neapărat apolitică, dar nu pe Marian Lupu, noi vom propune să discutăm o altă candidatură.”
Europa Liberă: Deci veţi iniţia revizuirea acordului Alianţei?
Valeriu Streleţ: „Eu cred că acest lucru este inevitabil, atât din considerentul că preşedintele partidului nostru, în postură de prim-ministru a anunţat că sunt o serie de prevederi ale acestui acord, care constituie bariere serioase în activitatea Guvernului, cât şi prevederile care ţin de repartizarea anumitor funcţii prin prisma personalizării lor. Respectiv, cred că iniţierea revizuirii acordului de constituire a Alianţei este un lucru inevitabil şi se va produce chiar la începutul sezonului politic de toamnă-iarnă.”
Europa Liberă: Chiar cu riscul de a fi accelerată destrămarea Alianţei? Judecând după reacţiile, primele reacţii ale democraţilor, de exemplu?
Valeriu Streleţ: „Trebuie să punem pe cântar, ce e mai bine? Menţinerea unei Alianţe doar de dragul Alianţei? O Alianţă care nu promovează reforme? O Alianţă care respinge proiecte de legi care vin să schimbe situaţia din ultimii 10 ani de zile? Sau încercarea de a reseta această Alianţă, în speranţă că partenerii noştri vor înţelege aceste priorităţi.”