Linkuri accesibilitate

În România votul liber este vorbă goală (Gabriel Gachi/ Evenimentul zilei)



Se discuta de cateva zile in presa despre ce indica alegerile partiale care au avut loc in judetele Neamt si Maramures. Situarea la paritate a Partidului Democrat Liberal, de guvernare, si a Partidului Social Democrat, din opozitie, a fost interpretata in general ca o corectie adusa sondajelor de opinie: PDL se tine tot mai bine, PSD nu ar fi neaparat in ascensiune.


Revista presei româneşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct



Editorialul de azi din Evenimentul zilei arunca la cos asemenea constatari: „esantionul e prea mic pentru a broda analize”. Pentru Gabriel Gachi, semnatarul articolului, singurul lucru clar e ca in Romania votul liber este vorba goala. Cel putin in mediul rural, votul a ajuns la fel de formal ca pe vremea comunismului, doar ca acum oamenii il dau contra unor avantaje derizorii: o mica suma de bani sau alte pomeni electorale. Cei care fac jocurile sunt baronii locali. Prin ei – primarii, care schimba partidele cu usurinta, ca sa ramana in functie, ei si familiile lor. Aceasta este explicatia ca greii partidelor politice candideaza intotdeauna la tara: aici te costa, dar stii sigur ca iesi castigator, se mai arata in editorialul Evenimentului zilei.

Declaratia sefului statului despre aurul de la Rosia Montana este preluata astazi de multe ziare ca stire. Traian Basescu s-a exprimat pentru realizarea controversatei exploatari miniere pe baza de cianuri. Ea ar urma sa aduca in tezaurul Romaniei 200 de tone de aur. In Adevarul, un comentariu semnat de Ion M. Ionita sustine ca aurul nu e cel din minele de la Rosia Montana, ci cel incorporat in oameni. Un mediu antreprenorial performant, capabil sa scoata tara din saracie, ar fi cu adevarat un zacamant care nu se epuizeaza niciodata, se mai arata in acest comentariu.

Tot in Adevarul, Grigore Cartianu saluta returnarea de catre Federatia Rusa catre Romania a unui pretios document istoric: un papirus datand din secolele IV-III inainte de Christos, descoperit la Mangalia si trimis de autoritatile romane de acum 50 de ani la Moscova, spre restaurare. Din pacate, reaminteste comentatorul, Rusia mai detine si 93 de tone de aur din tezarurul Romaniei. Oricum mai putin decat jaful pe care-l reprezinta proiectul Rosia Montana. Cartianu considera ca tonele de aur care ar urma sa ajunga in rezerva statului roman vor fi de fapt cumparate pe bani grei.
XS
SM
MD
LG