Linkuri accesibilitate

Preliminarii la o întâlnire neoficială Filat - Smirnov prevăzută pentru 9 septembrie


Vicepremierul Eugen Carpov: „Neapărat vom discuta şi situaţia cu drepturile omului în regiunea transnistreană şi cazul lui Ilie Cazac va fi primul pe listă.”


Premierul Vlad Filat va avea o întrevedere neoficială cu liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov, în Germania în perioada 8-9 septembrie. Întâlnirea va avea loc înainte de reuniunea în formatul 5+2 preconizată pentru sfârşitul lunii septembrie. Vicepremierul Eugen Carpov a oferit mai multe detalii într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă.

Vicepremierul Eugen Carpov în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct



Eugen Carpov: „Sub auspiciile OSCE şi ale Preşedinţiei Lituaniei în OSCE, este organizată o conferinţă pentru întărirea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului ca parte a procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pe data de 8 şi 9 septembrie ne vom afla în oraşul Bad Reichenhall din Germania, unde vom discuta în cadrul grupurilor de lucru sectoriale toate problemele pe care le avem pe agendă pe diverse domenii.”

Europa Liberă: De ce Germania?

Eugen Carpov:
„Pentru că a fost o coincidenţă de propuneri.”

Europa Liberă: S-a luat cumva în calcul şi relaţia ruso-germană referitor la implicarea mai activă în soluţionarea conflictului transnistrean?

Eugen Carpov:
„Ar putea fi o parte a implicării Germaniei în acest proces. Prin asemenea modalitate ar fi oferirea unui sprijin şi suport pentru procesul de negocieri. Dar propriu-zis în cadrul acestei conferinţe nu va fi discutată participarea Germaniei sau aspecte politice, care ţin de negocierile în formatul 5+2.”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat a anunţat că ar putea să fie prezent şi liderul de la Tiraspol Igor Smirnov.

Eugen Carpov:
„Da, este prevăzută o întâlnire pe data de 9 între prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi Igor Smirnov, tot acolo, pe marginea acestei conferinţe. Este un pas care reprezintă continuarea întâlnirilor în formatul aşa-numit de diplomaţie fotbalistică, iniţiat tot la propunerea Chişinăului. Agenda cuprinde discuţii asupra subiectelor pe care le-am avut pe agendă şi anterior. În primul rând vom examina posibilitatea reluării la întâlnirea în cadrul formatului 5+2 a negocierilor oficiale pentru reglementarea conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Şanse sunt?

Eugen Carpov:
„Şanse există. Am o doză de optimism şi văd că există suficiente condiţii atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, care ar facilita luarea unei decizii pozitive în acest sens la următoarea reuniune 5+2. A propos, este preconizată ca o dată preliminară pentru 22 septembrie, după cum a anunţat şi primul ministru la şedinţa Guvernului de astăzi. Mai există pe agenda primului ministru continuarea discuţiilor privind reluarea traficului de mărfuri pe calea ferată, pe segmentele care traversează regiunea transnistreană a Republicii Moldova, reluarea telefoniei fixe între cele două maluri ale Nistrului. Neapărat vom discuta şi situaţia cu drepturile omului în regiunea transnistreană şi cazul lui Ilie Cazac va fi primul pe listă. Trebuie să obţinem eliberarea cetăţeanului Cazac într-o perioadă cât mai scurt posibilă. Logica este – continuarea dialogului.”

Europa Liberă: Domnule Eugen Carpov, dar am auzit voci, care acreditează ideea că această întrevedere a domnului premier Vlad Filat cu Igor Smirnov ar însemna acum, în ajun de alegeri prezidenţiale din Transnistria susţinerea Chişinăului pentru Igor Smirnov.

Eugen Carpov: „Nu este adevărat. Nu are nici o legătură evenimentul la care urmează să participăm cu procesele interne din regiunea transnistreană. Ba din contra, Chişinăul nu este interesat să sprijine nici o candidatură din aşa-numitul scrutin, care urmează să aibă loc, atâta timp cât noi nu recunoaştem nici autorităţile de la Tiraspol, nici regimul de la Tiraspol şi nici alegerile propriu zise, care vor fi organizate. Este o coincidenţă ca perioadă de timp, dar am considerat că această coincidenţă nu trebuie să reprezinte un obstacol pentru promovarea în continuare a necesităţii obţinerii unui progres pe calea reintegrării statului nostru. Proces care nu trebuie să fie legat de unele evenimente interne din această regiune.”

Europa Liberă: Autorităţile din Transnistria acum nu mai au restricţii la circulaţia lor în spaţiul Uniunii Europene?

Eugen Carpov:
„Restricţiile există, dar ele au fost suspendate pe o anumită perioadă, de şase luni. Şi această suspendare a fost aplicată începând cu anul 2010, 2011 şi în prezent este valabilă. Restricţiile respective sunt ridicate anume în perspectiva să dăm posibilitate ca negocierile oficiale să fie reluate, să utilizăm atât capacităţile pe care le avem pe interior, cât şi deplasările în exterior.”

Europa Liberă: Acum lucraţi asupra elaborării unei strategii pentru reunificarea ţării?

Eugen Carpov:
„Se lucrează, este un obiectiv care este stipulat în programul de activitate a actualului Guvern. Acum avem un grup care se ocupă de elaborarea unui concept, care ar putea fi luat ulterior ca bază pentru definitivarea unei strategii.”

Europa Liberă: Ce va include acest concept? Ce statut să i se ofere Transnistriei? Care va fi relaţia dintre Chişinău şi Tiraspol pe viitor?

Eugen Carpov:
„ Strategia nu poate să elaboreze un statut, pentru că statutul este exact elementul asupra căruia urmează să lucrăm în cadrul negocierilor oficiale, pe care le vom purta în continuare. Strategia va puncta viziunea oficială a Chişinăului asupra căilor de soluţionare a acestui conflict, inclusiv menţionând rezultatul final, pe care vrem să-l obţinem. Nu putem avea o strategie la general, trebuie să o avem punctând unde ne aflăm astăzi, care este trecutul perioadei de negocieri, care sunt căile în continuare de avansare pe calea reglementării şi scopul final care trebuie obţinut.”

Europa Liberă: Strategia trebuie să fie adoptată de Parlament până la finele anului?

Eugen Carpov: „Noi avem la dispoziţie perioada până la sfârşitul anului să elaborăm acest document şi să-l prezentăm şedinţei Consiliului de securitate, care urmează să adopte decizii cum vom proceda în continuare cu acest document.”*
XS
SM
MD
LG