Linkuri accesibilitate

Piaţa rusă salvează din nou agricultura Moldovei


Vasile Bumacov: Avem foarte multe solicitări din Belarus, dar cu părere de rău sunt oferte de barter, pentru că ei au probleme cu valuta.


Republica Moldova doreşte să-şi mărească de 3 ori exporturile de fructe şi legume către Federaţia Rusă. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a declarat Europei Libere că pentru Republica Moldova piaţa din Est rămâne a fi extrem de importantă, chiar dacă îşi propune să cucerească şi piaţa din Vest.


Un interviu cu Vasile Bumacov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00
Link direct



Vasile Bumacov: „Diversificarea pieţei este un lucru extrem de important, dar oricum piaţa rusă, dacă vorbim de fructe şi legume, rămâne o piaţă extrem de importantă. De aceea pe data de 15 septembrie voi fi la Moscova, alături de exportatorii noştri. De acei care participă la expoziţia de acolo, ca să promovez în continuare fructele noastre în piaţa rusă.”

Europa Liberă: Dar la cât se cifrează exportul de fructe şi legume în Federaţia Rusă?

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov: „În Federaţia Rusă este aproximativ, dacă să spunem în valoare, de 300 milioane de dolari. Este mult.”

Europa Liberă: E producţie în stare proaspătă?

Vasile Bumacov: „Da, vorbim de producţie în stare proaspătă. Din această producţie majoritatea sunt merele. Noi acum avem solicitări foarte multe din Belarus pentru mere. Cu părere de rău, colegii din Belarus propun mai mult barter, fiindcă este o problemă cu valuta acolo. Producătorii noştri agricoli mai zâmbesc, când aud de chestia asta.”

Europa Liberă: În lumea civilizată e totuşi cu bani.

Vasile Bumacov: „Este vorba de bani. Noi vom examina totuşi cu colegii din Belarus dacă va fi posibilitate ca producătorii agricoli să poată importa de acolo combustibil sau îngrăşăminte minerale la un preţ convenabil, de ce nu?”

Europa Liberă: O să acceptaţi, da? Aşa, ca excepţie?

Vasile Bumacov: „Da, depinde cum se înţeleg producătorii. Deci, exportatorii noştri şi cei din Belarus. Noi săptămâna aceasta vom avea reprezentanţi din Belarus, care vor veni. Şi funcţia noastră este să le facem cunoscuţi cu cei, care dispun de marfă. Dar atât, aici se limitează.”

Europa Liberă: Haideţi să vorbim şi despre exporturile de vin – cum va fi în acest an?

Vasile Bumacov: „Ne dorim să sporim exporturile de vinuri, nu este aşa de simplu. În piaţa rusă noi avem acel factor de risc, care nu mai permite exportatorilor noştri să-şi facă mari rezerve în Federaţia Rusă după evenimentele din 2006.”

Europa Liberă: Deci, embargoul a fost o lecţie pe care aţi însuşit-o?

Vasile Bumacov: „A fost o lecţie foarte dură, s-au pierdut milioane şi milioane de dolari în acel an. Cu părere de rău în Federaţia Rusă noi mai avem un fenomen, când organele de control avertizează distribuitorii sau chiar pe unii din sistemul de comercializare că vor fi mai des controlaţi. Şi iată acest efect nu ne permite să exportăm cantităţi mai mari.”

Europa Liberă: Cât vă propuneţi să aveţi exporturi pe piaţa rusă de vinuri?

Vasile Bumacov: „Cât mai mult.”

Europa Liberă: Mai mult, cât?

Vasile Bumacov: „Nu este real acum să revenim la cota pe care am avut-o, de 65 la sută, în Federaţia Rusă, dar să fim măcar 50 la 50 cu celelalte pieţe.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, dacă îmi amintesc corect acum un an se vorbea că s-ar putea cota de exporturi de vinuri moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene să fie dublată. Astfel, Bruxelles-ul sărea în ajutor producătorilor de vinuri moldoveneşti, după ce accesul pe piaţa rusă a fost restricţionat.

Vasile Bumacov: „Păi, acum Polonia este cel mai mare importator de vinuri din Republica Moldova. Urmează Cehia, Germania, România. Piaţa este în creştere, dar noi vom întreprinde câteva măsuri pentru a spori exporturile în această direcţie.”

Europa Liberă: Ca de exemplu, ce fel de acţiuni?

Vasile Bumacov: „O să vorbim la Ziua naţională a vinului.”

Europa Liberă: Dar spuneţi şi acum ce aveţi de gând să faceţi?

Vasile Bumacov: „Ne propunem în acest an să modificăm legislaţia în domeniu, să creăm agenţia naţională a viei şi vinului, să lansăm şi să înregistrăm brandul naţional, care odată aplicat pe sticlă să fie clar că este garantată calitatea şi inofensivitatea de stat, continuăm săptămâna vinului în aceste ţări, în aceste pieţe ţintă. Avem schimburi de experienţă. Ar fi bine ca şi agenţiile noastre de turism să se mai trezească, fiindcă zilele vinului de obicei sunt organizate de agenţii de turism. Ştiind că potenţialul încă este mic acolo depunem eforturi şi statul cheltuie bani la organizarea acestor evenimente. Dar ne dorim ca şi acei care reprezintă domeniul turistic să fie mult mai activi.”

Europa Liberă: Cât costă organizarea sărbătorii vinului?

Vasile Bumacov: „Noi am cerut o sumă aproximativ de 500 de mii de lei. Este o contribuţie a statului, pe lângă contribuţia vinificatorilor şi pe lângă contribuţia companiei, care va organiza această Zi a vinului.”

Europa Liberă: Ce are de câştigat Moldova de la organizarea acestei sărbători a vinului?

Vasile Bumacov: „Moldova are mult de câştigat. Noi nu prea suntem cunoscuţi în lume. Când noi vorbim de competitivitate, când noi vorbim de sporirea de exporturi, păi nu poţi să exporţi acolo, unde nimeni nu te ştie. Noi ne dorim cât mai mulţi turişti să vie să afle de Moldova. Al doilea important lucru: cei care încearcă vinurile moldoveneşti să vadă calitatea lor, care se deosebeşte radical de ceea ce a fost cu cinci-şase ani în urmă. Noi avem vinuri de foarte bună calitate, care se îmbină foarte bine şi cu produsele locale şi europene. Vrem să arătăm că la noi acest domeniu este civilizat. Dorim prin această sărbătoare să sporim şi consumul de vinuri în Moldova contra băuturilor tari, să diminuăm consumul de băuturi tari în favoarea vinului. Dar important este ca lumea să ne cunoască, ca să vină din toate ţările europene, asiatice, să participe la sărbătoarea care demonstrează tradiţiile noastre, că este această cultură a vinului şi să ne afirmăm aşa cum am fost cândva, în primii zece exportatori.”
XS
SM
MD
LG