Linkuri accesibilitate

O prioritate neglijată de moldoveni: păstrarea sănătății


De vorbă cu dr. conferențiara universitară Aurelia Spinei despre sănătatea dentară




Datele Asociaţiei medicilor stomatologi arată că doar unu din doi moldoveni îşi tratează bolile dentare. Cât îi poate costa adresarea târzie la stomatolog? Aflăm de la medicul Aurelia Spinei, conferenţiar universitar la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţeanu”.

Interviul dimineții la Europa Liberă: despre sănătatea dentară cu dr. Aurelia Spinei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:41 0:00
Link direct


Aurelia Spinei: „Cred, cauza este nepăsarea şi priorităţile altele care sunt în mintea fiecăruia. Cu atât mai mult sănătatea dentară este lăsată pe unele din ultimele locuri. Din această cauză şi se întâmplă aceste amânări în fiecare zi până nu apare o urgenţă, până nu apare cazuri grave, care sunt mult mai greu de rezolvat.

Con. univ. Aurelia Spinei
În funcţie de activitatea pe care o avem mergem dese ori cu examenări preventive în teritoriu şi vreau să vă zic că situaţia lasă de dorit anume din punct de vedere a culturii igienice, de respectare a igienei orale, de îngrijire, de asigurare a unei sănătăţi orale a copiilor de către părinţi.

Mulţi copii nu au nici pastă de dinţi, nici periuţă de dinţi. Motivul ar fi lipsa de bani. Şi aici iarăşi apare întrebarea priorităţilor, căci bani se găsesc pentru alte tipuri de activităţi, pentru alte interese, dar pentru sănătate orală elementară a copilului propriu nu se găsesc bani. Deci, ar fi bine să-i ghideze pe copii în realizarea periajului dentar, dar pentru ca să-l ghideze pe copil trebuie mai întâi şi părintele să fie informat.”

Europa Liberă: Care sunt riscurile în momentul în care nu se adresează la timp la medicul stomatolog, sau tot amână această vizită?

Aurelia Spinei:
„Cel mai frecventă este durerea, care în fond poate fi rezolvată sau prin tratamente, sau în cazuri mai grave extracţia dinţilor. Sunt cazuri şi mai grave, când infecţia este propagată în ţesuturile adiacente. Deseori cred că aţi văzut asemenea persoane, cum se zice la noi – cu o falcă umflată, care cel mai des sunt complicaţiile cariei dentare şi neadresării la timp.

Orice afecţiune dentară este un focar cronic de infecţie, care este prezent în organism zi la zi. Şi de aici sunt diferite complicaţii a bolilor somatice, sau este favorizată apariţia unei noi boli, anume din cauza afecţiunilor dentare.”

Europa Liberă: Doamnă Spinei, dar pe de altă parte poate este vorba şi de costurile mari ale serviciilor dentare?

Aurelia Spinei:
„Într-adevăr, costurile sunt mari, dar cu cât mai timpuriu se adresează pacientul, cu atât îl costă mai puţin. Şi când o să ajungă la conştiinţa fiecăruia că trebuie să se adreseze cu o vizită pur profilactică, pentru un examen preventiv, sau pentru a face o procedură foarte simplă cu scop preventiv, fără durere, fără alocaţii mari de bani, nu va fi nevoie de alocat atâtea surse pentru extracţii, pentru tratament, pentru aplicarea implantelor, pentru protezare ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Poliţa de asigurare, pe care o are fiecare sau pentru care plătesc oamenii, prevede anumite compensaţii ale serviciilor stomatologice?

Aurelia Spinei:
„Foarte puţin. Prevede doar asistenţa de urgenţă şi pentru copii un examen cu scop preventiv şi nişte măsuri preventive foarte elementare. Asta este tot ce este asigurat de poliţe.”

Europa Liberă: Cunoaşteţi cumva, de exemplu în localităţile rurale, care este situaţia?

Aurelia Spinei:
„În localităţile rurale situaţia este mult mai agravată şi mai deplorabilă comparativ cu zonele urbane. Motivele sunt o sumedenie: lipsa de timp, lipsa de bani ş.a.m.d. Dar dacă omul îşi pune prioritate menţinerea sănătăţii, deci această prioritate este realizată şi se găseşte şi timp şi surse financiare, şi tot.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte, poate problema este şi în lipsa specialiştilor, sau a utilajului în localităţile rurale?

Aurelia Spinei:
„Şi acest lucru de asemenea este prezent, căci mulţi specialişti anume din zona rurală au părăsit locurile de muncă, găsindu-şi locuri de muncă mult mai avantajoase sau plecând peste

hotarele ţării. Asta este realitatea. Şi utilajul lasă de dorit. Însă sunt deja şi în zonele rurale clinici particulare sau clinicile de stat totuşi menţin baza materială şi este posibil de-a acorda asistenţă stomatologică.

Nu în măsura suficientă de care are nevoie populaţia, dar oricum această asistenţă stomatologică poate fi acordată, doar să se adreseze populaţia la timp. Este corect că nu în fiecare sat este medic stomatolog şi pentru acordarea ajutorului trebuie să se deplaseze persoana dată la o distanţă oarecare, dar dacă este prioritate se deplasează, se caută ajutorul şi fiecare îşi găseşte rezolvarea problemei.”

Europa Liberă: Foarte mulţi cetăţeni moldoveni, care muncesc în străinătate, atunci când vin acasă
Diana Răileanu

în concediu, în vacanţă, primul lucru pe care auzi că-l fac, merg să-şi „facă dinţii”. Şi aici am citat, exact aşa spun. De ce vin totuşi să-şi „facă dinţii” acasă?

Aurelia Spinei:
„Principala cauză desigur că este preţul mai redus al tratamentului stomatologic la noi în ţară comparativ cu alte ţări. Dar alt moment este deja şi conştientizarea persoanelor care lucrează în străinătate, dar este o conştientizare impusă, aş zice eu. Că fiecare persoană se gândeşte, că dacă apare vreo urgenţă care nu este rezolvată la timp şi merge la tratament, de exemplu, în Italia sau în Grecia, unde se află dumnealui, îl costă această urgenţă o groază de bani. Pe când vine în Moldova acasă şi îşi face tratamentele o dată în an, tot ce este necesar aşa, ca să fie în siguranţă un an întreg că va putea munci fără să se adreseze după asistenţă stomatologică în ţara respectivă.”

Europa Liberă: Dar pe de altă parte mă întreb: sunt şi calitatea serviciilor la fel?

Aurelia Spinei:
„Şi la noi sunt clinici performante şi persoanele care vin anume de peste hotare caută deja clinici cât mai performante, cu utilaj de ultimă oră. La noi în Republică acum sunt toate condiţiile pentru a acorda o asistenţă stomatologică de ultimă oră.”

Europa Liberă: Ce sfaturi aţi avea pentru ascultătorii noştri, ca să zic aşa, ca să-şi menţină sănătoşi dinţii?

Aurelia Spinei:
„Deci, este important de efectuat periajul dentar, adică curăţirea dinţilor de două ori pe zi. Important este să se efectueze periajul dentar dimineaţa după dejun şi nu înaintea dejunului, cum face majoritatea populaţiei. De ce? Pentru că rămân resturile alimentare pe suprafeţele dinţilor care în decursul zilei se degradează şi microorganismele care sunt prezente în calitatea bucală produc acizii. Şi ştiţi că acizii duc la demineralizarea ţesuturilor dentare dure şi provoacă caria dentară.

Şi al doilea moment important este periajul înainte de somn. Deci după cină şi înainte de somn. Acestea sunt două reguli obligatorii. Plus la aceasta, spaţiile între dinţi de asemenea trebuie igienizate. Pentru acest lucru există flosele dentare, sau aţa dentară, fiecare spaţiu inter dentar trebuie igienizat cu o porţiune nouă, curată de fir dentar. Plus la aceasta trebuie să cunoaşteţi că mirosul neplăcut din cavitatea orală este în mare măsură din cauza depozitelor care sunt depuse la suprafaţa limbii. Deci toată cavitatea orală, nu doar suprafeţele dentare au nevoie de igienizare, igienizare zilnică pentru asigurarea sănătăţii orale a fiecăruia dintre Dumneavoastră.”
XS
SM
MD
LG