Linkuri accesibilitate

Primul Summit al Primarilor dedicat integrării romilor


Problemele reale cu care se confruntă populația romă din Europa au loc la nivel local şi aici trebuie identificate solutiile.



Săptămâna trecută la Strasbourg a avut primul Summit al Primarilor dedicat integrării romilor. Reuniunea a fost organizată de Congresului Puterilor Locale si Regionale de pe langa Consiliul Europei. La încheierea acestei reuniuni speciale, Jeroen Schokkenbroek reprezentantul special pentru romi al Secretarului General al Consliluilui Europei Thorbjorn Jagland, a avut amabilitatea să acorde un interviu corespondentei Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță.

Jeroen Schokkenbroek despre summitul primarilor dedicat integrării romilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:55 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dle Shokkenbroek, ideea acestei reuniuni a primarilor dedicată romilor îi aparține secretarului general al COE, dl Thorbjorn Jagland. Sunteți mulțumit de cum au decurs lucrarile Summitului?

Jeroen Schokkenbroek: Da, suntem. Secretarul General al Consiliului Europei a luat initiativa de acum un an pentru a ne concentra în cadrul Consiliului pe programe mult mai active de integrare a romilor. De atunci incoace ducem un efort sustinut de mobilizare a guvernelor nationale pentru a conlucra unele cu celelalte si pentru a impartasi experientele acumulate. Cu acest summit incercam sa atingem acelasi obiectiv insa de asta data coborând la nivel local si regional. Pentru că aici, la nivel local au loc problemele reale si tot aici trebuie identificate solutiile.

Europa Liberă: Consiliul Europei a trimis deja mediatori in tarile cu comunitati mari de romi ca Romania sau Bulgaria. Aduce ceva nou acest summit pentru felul in care isi desfoasoara activitatea acestia?


Jeroen Schokkenbroek
Jeroen Schokkenbroek: Ceea ce incercam sa facem este sa intarim activitatea mediatorilor. Dupa cum stiti specializam si antrenam mediatori pentru 15 tari inclusiv România si Bulgaria si ne vom extinde si in alte tari anul viitor. Ceea ce vedem in practica este ca autoritatile locale nu prea coopereaza cu ei. Mediatorii construiesc "produri" intre romi si institutii- scoli, primarii, alte institutii publice.

Europa Liberă: Si ce fac anume mediatorii?

Jeroen Schokkenbroek:
De pilda, daca intr-o familie copiii nu merg la scoala, mediatorul identifica aici o problema si va vorbi cu familia. Le va explica parintilor ca este in interesul lor si al copilului lor sa mearga la scoala pentru a avea un viitor mai bun. Un alt exemplu este cel al educatiei sanitare. Multi romi nu isi cunosc drepturile si nu apeleaza la servicii medicale. Mediatorii ii invata ce trebuie sa faca daca se imbolnavesc. De asemenea ii invata cat de importanta este igiena si grija pentru propria sanatate, pentru a putea fi in putere, a merge la serviciu si, in cele din urma, pentru a avea un loc onorabil in societate.

Europa Liberă: Este aceasta cea mai dificila sarcina a mediatorilor, si anume de a depasi acest decalaj intre traditiile comunitatilor de romi legate de scoala, de ingrijirea propriei sanatati si ceea ce restul societatii considera imperios necesar pentru o viata decenta?

Jeroen Schokkenbroek:
Acest lucru pe care il mentionati este central. Prin programul de mediatori incercam sa le dezvoltam acestora abilitati pentru a promova dialogul intercultural. Aceste diferente culturale nu sunt insurmontabile. Pot fi dar prin explicarea acestor fenomene catre municipalitati, autoritati, mediatorii pot avea rezultate foarte bune in apropierea minoritatilor de romi de comunitatile in care traiesc.

Europa Liberă: Vorbind despre România, probabil ca stiti ca in România sunt functionale cateva legi care le acorda romilor o serie de facilitati cum ar fi locuri speciale la facultati sau posibilitatea de a avea politisti de etnie roma in localitatile unde populatia roma este majoritara. Cu toate acestea am observat ca nici un expert roman nu a moderat vreun panel de discutie. O explicatie ar fi ca in ciuda atator reglementari totusi in Romania nu discutam de un succes in chestiunea integrarii romilor?

Jeroen Schokkenbroek:
Cred ca nu e nevoie doar de reglementari. Trebuie sa fie o complementaritate. Daca exista grupuri dezavantajate este nevoie sa le fie oferite compensatii. E nevoie de eforturi suplimentare pentru a le aduce la acelasi nivel cu ceilalti. In acelasi timp este nevoie de eforturi punctuale. Ceea ce inseamna ca atunci cand un guvern, o regiune, o primarie schiteaza politici de dezvoltare generale trebuie sa ia in considerare si nevoile romilor. Daca lucrezi la un plan urbanistic nu poti ignora populatia roma. Ceea ce am observat este ca romii sunt vazuti ca ceva separat, ceva marginal. Abordare de piata- ai locuinta doar daca iti permiti financiar- nu va ajuta integrarea romilor. Daca exista oameni care sunt atat de saraci incat sa nu isi permita sa isi cumpere o casa sau sa plateasca o chirie atunci acestia trebuie ajutati. Nu poti pretinde cuiva fara scoala sa isi gaseasca un job ca sa isi plateaca chiria. Nu este realist asa ceva. Tot acest proces de educare, integrare va dura mult timp.
XS
SM
MD
LG