Linkuri accesibilitate

Rețeaua teroristă Haqqani și raporturile americano-pakistaneze


Proteste anti-americane la Karachi
Proteste anti-americane la Karachi

Adevarata problemă este Afganistanul și strategia americană de a atrage adversarii regimului de la Kabul în negocieri.





Raporturile Statelor Unite cu Pakistanul sint din ce in ce mai ingrijoratoare, din perspectiva ambelor tari. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Cea mai recenta confruntare intre cele doua tari este in legatura cu ceea ce Statele Unite considera sprijinul acordat de serviciile de informatii pakistaneze, retelei Haqqani, acuzata de atacuri impotriva fortelor americane, in Afganistan.

Intr-o audiere la Congres, amiralul Mike Mullen, seful statelor majore ale armatei americane a spus ca serviciul de spionaj al Pakistanului foloseste reteaua Haqqani, ca pe propriul brat.

Pe de alta parte - arata in Washington Post -, analistul David Ignatius, Washingtonul stie ca acelasi servicii secrete au facilitat o intilnire in ultimele luni intre reprezentanti americani si ai clanului Haqqani. Analistul arata ca aceasta situatie paradoxala este caracteristica pentru complicatele relatii intre cele doua tari.

Surse americane cred ca recentele atacuri impotriva unor obiective americane din Afganistan ar reprezenta o incercare a aripii dure din Haqqani de a deraia orice incercare de negociere. Statele Unite isi doresc ca armata pakistaneza sa izoleze si distruga aceste elemente din interiorul retelei. Ignatius crede ca aceasta situatie pune in evidenta adevarata dilema: cum sa faca Statele Unite sa continue sa puna presiune asupra retelei Haqqani si talibanilor, in conditiile anuntatei retrageri militare din Afganistan, pina in 2014.

Ambasadorul Pakistanului la Washington a spus: „Cu cit Statele Unite vorbesc mai mult despre intentia de a se retrage cu atit va fi mai greu sa o faca.” Amiralul Mullen si alti lideri militari sint nemultumiti ca pakistanezii nu au dat curs avertismentelor care prevesteau atacurile retelei Haqqani.

La 8 septembrie generalul John Allen a avertizat conducerea armatei pakistaneze ca doua camioane cu exploziv au fost trimise in Afganistan din nordul Pakistanului. Islamabadul a spus ca va actiona, dar nu a facut-o. La 10 septembrie, unul dintre camioane a explodat la baza NATO de la Wardak, la est de Kabul, ranind 77 de militari. La 13 septembrie, insurgenti din reteaua Haqqani au atacat ambasada americana de la Kabul.

Statele Unite nu au - arata Ignatius - o dovada clara ca Pakistanul ar fi avut de-a face cu atacul. In Washington Post se arata ca in fata avertismentelor americane, conducerea armatei pakistaneze a decis ca nu doreste o confruntare, dar raporturile bilaterale sint marcate de astfel de evolutii contradictorii, care imping situatia pe marginea prapastiei.

Pe ansamblu insa, arata Ignatius, adevarata problema este Afganistanul si strategia americana de a atrage adversarii in negocieri. Problema este in ce masura Statele Unite dispun de mijloacele necesare pentru a-i convinge pe talibani si reteaua Haqqani sa negocieze.
XS
SM
MD
LG