Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril își va petrece acest sfârșit de săptămână în Republica Moldova. Va fi a treia vizită a unui patriarh rus. Ales în fruntea Bisericii Ortodoxe Ruse în ianuarie 2009, Kiril a condus până atunci relațiile ei externe - un domeniu de care se ocupă mult mai intens decât predecesorul său, Alexii al II-lea. De când este patriarh, Kiril a vizitat de cel puțin cinci ori Ucraina și a fost însoțit deseori de președintele Victor Ianukovici. Pe parcursul vizitei prin Moldova, va fi însoțit nu doar de subordonatul său direct, Mitropolitul Moldovei Vladimir, ci și de președintele interimar, Marian Lupu. Lucia Diaconu s-a interesat mai îndeaproape despre agenda vizitei și dimensiunea ei politică:
Vizita în Moldova a Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril
Patriarhul Kiril va ajunge la Chişinău sîmbătă după-amiază şi chiar în seara zilei se va adresa cu un mesaj de binecuvîntare către enoriaşi, iar duminică va oficia sfînta liturghie la Catedrala Metropolitană din capitală. Din programul vizitei sale în Moldova mai fac parte binecuvîntarea mai multor perechi de tineri căsătoriţi, întîlniri cu arhiereii Mitropoliei Moldovei dar şi cu conducerea republicii. În afară de faptul că va fi însoţit la evenimente de preşedintele interimar Marian Lupu, patriarhul rus va avea o discuţie între patru ochi şi cu premierul Vlad Filat.
Într-o conferinţă de presă organizată azi la Chişinău de Mitropolia Moldovei, şeful serviciului de presă al Patriarhiei ruse, părintele Vladimir Vighileanski a dezminţit informaţiile din presă potrivit cărora patriarhul Kiril ar fi venit în Moldova ca să-l destituie pe Mitropolitul Vladimir.
Despre scopurile vizitei secretarul de presă a spus următoarele: „E un sprijin spiritual ca instabilitatea externă să nu o influenţeze pe cea din interior. De aceea patriarhul vine ca să-i vadă pe enoriaşii săi, să-i susţină, să asculte despre problemele lor şi să fie el însuşi susţinut de rugăciunile enoriaşilor .”
Că Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii nu face decît să viziteze teritoriile canonice ale bisericii ruse spun şi reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, la invitaţia căreia a şi răspuns ierarhul prin această vizită. Părintele Octavian Moşin: „Este o vizită canonică de documentare cu viaţa eclezială din republică. Nu este determinată de nimic altceva decît dintr-o pornire sinceră şi îl obligă statutul pe care îl deţine să viziteze toate eparhiile care sînt în jurisdicţia sa. Evident că fiind o persoană oficială participă nu doar în plinătatea bisericii dar şi reprezentanţii statului.”
Mitropolia Basarabiei se arată însă mai rezervată faţă de această vizită. Iată ce a declarat postului nostru de radio părintele Ioan Cosoi, secretarul Mitropoliei Basarabiei: „Putem spune atîta, că vizita lui este o vizită către credincioşii de limbă rusă, de etnie rusă care sînt în Republica Moldova. Aceasta poate fi într-adevăr o vizită părintească dar nu putem accepta noi că este spaţiul lui canonic. Noi sîntem totuşi de alt neam, de altă limbă şi chiar în ce priveşte cultura ortodoxă, spiritualitatea ortodoxă sîntem totuşi de o altă spiritualitate. Biserica rusă este implicată totuşi în politică, şi orişice gest, orişice vizită pînă la urmă are şi un substrat politic, un interes politic. ”
Care ar fi acest interes l-am întrebat pe expertul în probleme de religie la serviciul rus al Europei Libere Iacov Krotov?
„Vizitele patriarhului Kiril în diferite oraşe din afara Rusiei sînt parte a unui plan vechi al nomenclaturii din Kremlin, un plan de creare a internaţionalei ruşilor. E proiectul Lumea Rusească care presupune că puterea Kremlinului trebuie să se extindă pretutindeni unde există măcar un singur rus care are măcar un pic de sînge rusesc. Dacă ai sînge rusesc în tine, înseamnă că aparţii Moscovei, Patriarhiei din Moscova şi nu poţi pleca nicăieri. Şi iată că patriarhul călătoreşte încolo-încoace. El crează, împreună cu serviciul de contraspionaj şi cu aparatul propagandistic al Kremlinului, un fel de Rusie virtuală pe tot globul pămîntesc, din Australia, Argentina şi Statele Unite pînă la Franţa, Italia, şi Chişinău, fireşte. ”
Politicienii moldoveni au reacţionat diferit la această vizită. Premierul liberal-democrat Vlad Filat şi liderul comunist Vladimir Voronin au calificat venirea ierarhului superior al bisericii ruse drept un moment istoric, Marian Lupu a spus că aşteaptă să vadă rezultatele vizitei, iar reprezentanţii Partidului Liberal au presupus că aceasta ar putea avea conotaţii politice.
Trebuie spus că secretariatul Patriarhiei a anunţat cu o săptămînă înainte că vizita va fi mai scurtă cu două zile. Din motive de sănătate patriarhul Kiril a renunţat să meargă la Tiraspol şi Comrat.