17 octombrie 2001
Ora Moldovei.
Cooperarea moldo-română pentru combaterea criminalității transfrontaliere.
Miniştrii de Interne ai Republicii Moldova şi României, Vasile Drăgănel şi Ioan Rus, au semnat astăzi un document menit să aprofundeze cooperarea în combaterea diverselor forme de criminalitate transfrontalieră. Tot astăzi Ioan Rus i-a cerut premierului Tarlev, în numele Guvernului român, să ofere explicaţii în legătură cu mult disputatele declaraţii făcute la Strasbourg de către ministrul moldovean al Justiţiei Ion Morei. Relatează Viorica Zaharia.
Poliţia de frontieră a României şi Republicii Moldova vor lua măsuri suplimentare de securizare a graniţei comune pentru a exclude tranzitarea teritoriul celor două state de către grupări teroriste. La o înţelegere în acest sens au ajuns ministrul de Interne al Republicii Moldova, Vasile Drăgănel şi cel al României, Ioan Rus, care s-a aflat într-o vizită de două zile la Chişinău. Iată ce a declarat la conferinţa de presă susţinută astăzi ministrul de Interne,
Vasile Drăgănel: „Considerăm necesar să fie create condiţii favorabile pentru cooperare şi în domeniul combaterii terorismului, banditismului şi criminalităţii cu legături internaţionale, traficului ilicit de fiinţe umane, combaterii infracţiunilor din domeniul transportului şi celui economic, contrabandei, a falsului privind identitatea, prevenirea şi combaterea răpirilor şi sechestrării de persoane.”
Cei doi miniştri au semnat un aide-memoire cu privire la colaborarea organelor de poliţie ale celor două state în următorii trei ani. Documentul prevede organizarea unor acţiuni comune pentru combaterea traficului cu fiinţe umane, cu arme, muniţii, substanţe radioactive şi pentru prevenirea infracţiunilor comise în mijloacele de transport auto, feroviar, naval şi aerian.
În cadrul vizitei la Chişinău, ministrul român de Interne i-a solicitat primului ministru Vasile Tarlev să precizeze poziţia autorităţilor moldovene faţă de acuzaţiile de expansionism aduse României la Strasbourg de ministrul Justiţiei, Ion Morei. Ioan Rus a declarat că a avut mandatul Guvernului român să ceară explicaţii clare autorităţilor moldovene.
Ioan Rus: „Am avut o discuţie cu domnul primul ministru de dimineaţă, în care am explicaţia anume incapacitatea de a înţelege lucrurile la Bucureşti atât a Guvernului, a primului ministru, de ce în Moldova pe fondul unor evoluţii pe care noi le-am apreciat pozitive bilaterale, pe fondul unor puncte de sprijin pe care noi le-am creat pentru Moldova a apărut aici o atmosferă antiromânească promovată totuşi de un membru al Guvernului Republicii Moldova. Am cerut domnului prim ministru explicaţii în legătură cu acest lucru şi am solicitat să-şi expună un punct de vedere extrem de clar pentru că opinia publică din România este neliniştită de aceste lucruri. Poziţia în continuare a noastră este de a încerca să promovăm lucruri pozitive în relaţia României cu Moldova, dar nu suntem de acord să asistăm permanent la apariţia unor nori negri şi a unui fum gros peste relaţiile dintre România şi Moldova. Şi de asemenea am solicitat o poziţie extrem de clară în legătură cu aceste lucruri. Sper ca domnul prim ministru să fi înţeles exact poziţia noastră şi să acţioneze în consecinţă.”
La rândul său, primul ministru Vasile Tarlev a declara că Guvernul încă nu are formulată o poziţie oficială, deoarece nu a finalizat examinarea discursului rostit de Ion Morei.
Vasile Tarlev: „Noi examinăm, am primit discursul acestui ministru, membru al Guvernului, noi examinăm acest discurs şi poziţia oficială a primului ministru sau a conducerii ţării cred că va fi în timpul apropiat. Când va fi gata poziţia mea, atunci vom examina. Eu înţeleg că cineva are un interes, doreşte mai urgent, sau o declaraţie, sau show, dar acestea sunt problemele ţării noastre, pe care noi le examinăm, aşa că aici puţin oleacă e mai încet. Sarcina sau scopul şi poziţia ministrului Justiţiei, plecând la Strasbourg ca să participe la această şedinţă a fost pentru apărarea drepturilor sau apărarea poziţiei Guvernului în această direcţie. Este alt moment, că în şedinţă au fost expus care gânduri, careva momente, care ele urmează să fie examinate de conducerea ţării şi a-şi expune părerea la acest capitol.”
Vasile Tarlev s-a arătat nemulţumit de sugestia de a-l demite pe Ion Morei, făcută de premierul român Adrian Năstase, care a apreciat că declaraţiile ministrului moldovean al Justiţiei au dăunat intereselor Republicii Moldova.
Vasile Tarlev: „Eu, membrii Guvernului României niciodată n-am înaintat nici o propunere, nici de introducere în funcţie, nici de eliberare. De aceea Guvernul Republicii Moldova este ales şi întărit de Parlament şi astea sunt întrebările interne ale Republicii Moldova şi nimeni nu are dreptul ca să parvină cu demiterea sau întărirea în funcţie, a unui stat independent şi suveran. De aceea acestea sunt problemele Republicii Moldova.”
Declaraţia de astăzi a lui Vasile Tarlev, potrivit căreia Guvernul nu cunoştea discursul lui Ion Morei şi din acest motiv îl examinează în prezent, se deosebeşte de cea făcută săptămâna trecută de însuşi ministrul Justiţiei. Morei a declarat că a fost mandatat de conducerea Republicii Moldova să rostească la Curtea Europeană a Drepturilor Omului discursul, prin care a provocat tensionarea relaţiilor cu România. Într-un prim interviu acordat după procesul de la Strasbourg privind Mitropolia Basarabiei, Ion Morei a declarat unui post local de televiziune: „Mi-am îndeplinit datoria ca membru al Guvernului, având împuterniciri de la conducerea ţării.”
Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.