Linkuri accesibilitate

Cât costă o viaţă în Republica Moldova? (V. Ciobanu/Adevărul)


Baghirov, un aventurier virtual din lumea electronică, suspectat de organizarea violenţelor din primăvara anului 2009 (Jurnal de Chișinău).






Cât costă o viaţă în Republica Moldova? Vitalie Ciobanu scrie în Adevărul că în cazul răpirii unor cetăţeni de-ai noştri de către serviciile transnistrene, autorităţile statului s-au mişcat mult prea lent, succesele s-au datorat mai mult presiunilor internaționale. Şi acum, soarta lui Ilie Cazac, întemnițat de separatişti, atârnă de nişte aranjamente politice. Dar şi dincoace, câţi dintre oamenii politici moldoveni sunt gata sa-si sacrifice imaginea şi vacanţele din Cipru pentru a uşura viaţa sutelor de mii de prizonieri ai sărăciei? - întreabă Vitalie Ciobanu.

Publicaţia Comunistul scrie că a câta oară s-a spus că a crăpat betonul alianţei şi unii credeau că aceasta ar fi o sperietoare a comuniştilor, vedeţi acum dovezi, care nu necesită explicaţii. Fiecare din Alianţa pentru Integrare Europeană e pentru sine şi pentru propriile buzunare. Acum fiecare din cei trei vrea să se arate cât de «bun» e, dar totul se transformă din ce în ce mai mult în haos preelectoral, conchide Comunistul.

Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chişinău că trebuie să fii tare nătâng ca să-l trimiţi în judecată pe un aventurier virtual din lumea electronică, suspectându-l de organizarea violenţelor din primăvara anului 2009. Cum se face că fuga lui Baghirov cade fix la ţanc? Umilind prin fuga sa incredibilă mai multe instituţii ale statului, Eduard, vrând-nevrând, îi ridică mingea la fileu lui Vlad Filat care, precum se ştie, insistă asupra unor remanieri guvernamentale, concluzionează Petru Bogatu.

Komsomolskaia Pravda îl citează pe analistul politic Vitalie Andrievschi, care afirmă că toate termenele rezonabile de alegere a şefului statului au expirat demult. Dacă în timpul apropiat nu vom avea totuşi preşedinte, situaţia creată va putea fi definită printr-o singură sintagmă – uzurparea puterii. PCRM şi PLDM, înţelegând asta, au votat pentru includerea în ordinea de zi demararea procedurii de alegere a preşedintelui.

Nezavisimaia Moldova notează că în ultimele zile Partidul Liberal tot mai des rămâne în minoritate în timpul votării în parlament, acesta fiind este un semn bun. Ziarul consideră că întreaga societate va avea doar de câştigat dacă acest partid va fi împins şi-şi va ocupa locul meritat în viaţa ţării.

Vsevolod Ciornei scrie în Săptămâna că votul comun al comuniştilor şi liberal-democraţilor într-o problemă concretă, care a generat atâtea comentarii panicarde şi isterice din partea unor aliaţi mofturoşi, s-ar putea să se reducă doar la ceea ce este: o colaborare de circumstanţe, o relaţie efemeră fără obligaţii.

Timpul scrie că indiferent dacă Baghirov poartă vreo vină de cele ce i se incriminează sau într-adevăr a fost persecutat pe nedrept, el a putut trece ilegal frontiera. Deci, Revenco trebuie demis, constată autorul.
XS
SM
MD
LG