25 octombrie 2001
Ora Moldovei.
Proiectul de amendare a Constituției și anulare a imunității parlamentare.
Curtea Constituţională a pregătit astăzi terenul pentru ridicarea imunităţii parlamentarilor moldoveni. Detalii de la Viorica Zaharia.
Constituţională a avizat astăzi pozitiv un proiect de modificare a Constituţiei, care prevede anularea imunităţii parlamentare şi modificarea structurii sistemului judecătoresc. Proiectul de lege a fost propus de 35 de deputaţi comunişti, între care şeful grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, şi preşedintele Comisiei juridice, Maria Postoico. Aceştia consideră că existenţa imunităţii parlamentare contravine principiului constituţional, potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Iată cum a argumentat această poziţie reprezentantul deputaţilor care au înaintat proiectul de modificare a Constituţiei.
Alexandru Cobzaru: „Grupul de deputaţi consideră că în timpul de faţă toţi cetăţenii sunt egali. Pentru a face o echitate se propune, ca orişice cetăţean să aibă dreptul să răspundă în faţa legii egal şi deputatul. Iată aceasta este baza care deputaţii consideră că trebuie de ridicat imunitatea, ca el să plece în judecată ca orice cetăţean să-şi dea răspunderea de fapta care el a încălcat-o.”
Pe de altă parte reprezentanţii Direcţiei juridice a Parlamentului, Ion Creangă, s-a pronunţat împotriva anulării imunităţii parlamentare, spunând că acest lucru îi va face pe deputaţi vulnerabili la presiuni din exteriorul organului legislativ. Potrivit lui imunitatea acordată pe durata mandatului, îi protejează pe parlamentari de eventuale influenţe din partea structurilor guvernamentale sau ale instanţelor judecătoreşti.
Ion Creangă este de părere că după anularea imunităţii parlamentare vor avea de suferit în primul rând deputaţii din opoziţie: „Mai degrabă asupra opoziţiei poate fi înfăptuită presiunea – din partea guvernanţilor, din partea autorităţilor judecătoreşti sau din altă parte. Şi atunci însuşi principiul democraţiei va fi periclitat, va fui supus sub semnul întrebării.”
În prezent imunitatea parlamentară a unui deputat poate fi ridicată prin hotărârea Legislativului, adoptată cu voturile a două treimi din deputaţi, la solicitarea procurorului general. Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei, avizat pozitiv de Curtea Constituţională stabileşte de asemenea o altă structură a sistemului judecătoresc. Acesta va fi compus din Curtea supremă de Justiţie, câteva curţi de apel şi instituţii judecătoreşti primare, urmând să fie desfiinţate tribunalele.
Potrivit proiectului, şefii instituţiilor judecătoreşti vor fi numiţi în funcţie de către Parlament, la propunerea Consiliului superior al magistraturii, din care nu vor mai face parte preşedintele Curţii de apel şi cel al Judecătoriei economice. În Consiliul superior al magistraturii vor rămâne doar ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele Curţii supreme de justiţie.
Un alt articol prevede stabilirea în Legea supremă a atribuţiilor avocatului poporului. Proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei urmează să fie examinat de Parlament după şase luni de la avizarea lui de către Curtea Constituţională.
Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.