Linkuri accesibilitate

Copiii victime ale traficanților și abuzurilor sexuale via Internet


Broșură a organizației „La Strada”
Broșură a organizației „La Strada”

Nicolae Misail: „Sunetele care vin la linia fierbinte referitoare la exploatare sexuală sunt foarte rare, dar numărul lor a început să crească.”



De aproape 10 ani, Centrul internaţional „La strada” întreţine o linie fierbinte pentru informarea despre pericolul traficului de persoane şi riscul migraţiei ilegale. Specialiştii centrului constată o nouă formă a traficului de fiinţe umane - exploatarea copiilor în scopuri comerciale. La acest subiect discutăm peste cîteva minute cu Nicolae Misail, ofiţer de presă la Centrul „La strada”.

Nicolae Misail: „Linia fierbinte pe care o administrează „La Strada” din septembrie 2001 are 3 direcţii principale: informarea potenţialilor imigranţi despre condiţiile de
plecare peste hotare, dar mai drept despre o migraţiune legală, sigură. A doua direcţie este asistenţa persoanelor care au declarat că rudele lor sunt victime ale traficului de fiinţe umane. A treia categorie sunt „alte sunete”, indiferent de vârstă, e vorba de studenţi care vor să plece la studii, căsătorii cu un străin şi aşa mai departe.

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Nicolae Misail - combaterea traficului și abuzării copiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:19 0:00
Link direct


Cele mai dese sunt totuşi sunetele potenţialilor imigranţi care se interesează de condiţiile de plecare. Fie că au un contract, fie caută o firmă care să-i ducă peste hotare. Aici consultanţii noştri le dau o serie de sfaturi, de consultări, care îi ajută să evite riscul nimeririi în reţelele traficanţilor. De fapt, cea mai mare parte a victimelor traficului de fiinţe umane fiind cauzate anume de fenomenul migraţiei.”

Europa Liberă: Citeam pe site-ul centrului „La strada despre o nouă formă a traficului de fiinţe umane în Republica Moldova – „exploatarea copiilor în scopuri comerciale”. Pentru că este un fenomen nou şi puţin cunoscut puteţi detalia ce înseamnă această nouă formă a traficului de fiinţe umane?

Nicolae Misail:
„Într-adevăr e o direcţie nouă de activitate. Oficial, a început să se desfăşoare anul acesta. Fenomenul a fost descoperit o data cu analiza asistenţei victimelor traficului de fiinţe umane. Când ne-am trezit, a fost cazul Bianchi, dacă vă aduceţi aminte, au fost abuzaţi copii din Moldova şi România de un cetăţean american.

Noi am participat la procesul de judecată, şi atunci, având şi câteva date despre traficul de copii, ne-am interesat mai detailat despre acest fenomen. Am descoperit că pe internet sunt o serie de capcane, in special pentru copii. În perioada iulie 2010 – mai 2011 echipa noastră de voluntari a
desfăşurat peste 200 de seminare în instituţiile de învățământ şi în taberele de odihnă de vară. Participanţii acestor seminare au completat şi un chestionar. 75% din ei sunt utilizatori activi de internet, care se împart în două categorii: cei din spaţiul urban şi cei din spaţiul rural.

Cei din spaţiul urban îl au majoritatea acasă, au calculatoare. Cei de la state utilizează cel mai des internetul prin telefoane mobile, pentru ca nu au calculatoare acasă. Copiii erau de vârsta 10-16 ani, iar la aceasta vârsta ei sunt curioşi, iar acolo, in internet, găseşti foarte multe lucruri utile, dar si foarte multe periculoase, să zicem imagini pornografice.”

Europa Liberă: Sugeraţi că aceşti copii sunt posibilele victime ale traficanţilor?

Nicolae Misail:
„Victime presupuse, cum le spunem noi. Vreau sa va spun ca 24% din cei chestionaţi au spus ca au fost contactaţi de persoane necunoscute din afara ţării, şi tot acelaşi procent – ca au fost contactaţi de persoane din Moldova. Jumătate din chestionaţi consideră aceste contacte cu necunoscuţii – distractive. 20% le consideră utile şi 24% pur şi simplu au suspendat contactul cu aceste persoane pe internet. Asta ne arată că un procent din ei nimeresc in capcanele abuzatorilor sexuali care folosesc tehnologiile informaţionale. Mai precis, 1 din 10 numaidecât nimereşte în aceste capcane.”

Europa Liberă: Ce şanse sunt ca cei care utilizează internetul pentru exploatarea minorilor, să fie prinşi şi pedepsiţi, din moment ce se află într-un spaţiu virtual şi greu de depistat?

Nicolae Misail:
„Să vă spun sincer, acum noi desfăşurăm o serie de seminare cu poliţiştii, procurorii şi cu asistenţii sociali. Cu poliţiştii şi procurorii am mai făcut seminare pe tema audierea copiilor – victime ale exploatării sexuale
comerciale, avem şi un ghid proaspăt apărut acum. Acum, după ce am mai acumulat cunoştinţe despre spaţiul virtual, le împărtăşim şi poliţiştilor şi procurorilor, pentru că şi pentru ei este o direcţie nouă de activitate.

Anterior am avut o deplasare in Lituania şi Bielorusia, unde colegii de acolo mai avansaţi au ţinut seminare pentru ai noştri. Cunoaşteţi probabil cazurile când nişte persoane străine au abuzat de copii minori din Republica Moldova. Organele de drept pana la urmă i-au descoperit, au fost înaintate acţiuni în judecată. Centrul „La Strada” am avut un anumit aport la descoperirea acestor cazuri.”

Europa Liberă: Domnule Misail, dar cine poate combate acest fenomen? Autorităţile sau părinţii care ar trebui să-şi supravegheze mai atent copiii?

Nicolae Misail:
„În egală măsură. Părinţii sunt cei care au grija educaţiei copiilor. Sunetele care vin la linia fierbinte referitoare la exploatare sexuală sunt foarte rare, dar a început să crească numărul lor, proaspăt. Sfătuim părinţii să nu aplice în niciun caz măsuri restrictive. Pentru ca daca-i interzici să folosească calculatorul acasă, el se duce la un internet-cafe, iar acolo e mult mai uşor să nimerească în capcana abuzatorilor.

E bine ca părinţii să navigheze împreuna cu copilul, cel puţin un timp, să se intereseze, chiar daca copiii de obicei sunt mai avansaţi în acest spaţiu virtual. În rândul doi, recent am organizat niște seminare cu pedagogii, scopul este să-i deprindem să identifice potenţialele victime şi pe cei care suferă sau au suferit de exploatarea sexuală a copiilor.”
XS
SM
MD
LG