Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: Guvernul respectă calendarul reformelor stabilit cu UE


Premierul Vlad Filat primit cu toate onorurile de omologul său ceh Petr Necas (stânga)
Premierul Vlad Filat primit cu toate onorurile de omologul său ceh Petr Necas (stânga)

Un interviu cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, aflat în vizită la Praga.



Aflat astăzi în vizită la Praga, premierul Vlad Filat a comentat într-un interviu cu Europa Liberă protestele anti-guvernamentale începute de opoziția comunistă în mai multe raioane.

Primul ministru a numit „mincinoase” acuzațiile despre corupția și practicile criminale din sânul guvernării, pe care își bazează liderul comuniștilor Vladimir Voronin apelurile la proteste:


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct



„Este o motivație strict politică, nu are nici o legătură cu interesul cetățeanului. Spun acest lucru pentru că au alte pârghii și alte posibilități ca opoziție parlamentară să contribuie la rezolvarea multitudinii de probleme în Republica Moldova”.

În interviu, Vlad Filat a explicat o declarație mai veche în care spunea că principalul pericol pentru Republica Moldova nu este comunizarea, ci mafiotizarea:

„Eu spuneam că pericolul cel mai mare pentru Republica Moldova nu este comunizarea, deoarece, din punctul meu de vedere, comuniștii nu mai au cum să revină la guvernare, cel puțin nu de unii singuri. Însă, dacă nu suntem atenți și permitem ca elementele criminale sau corupția să pătrundă adânc în puterea statului, acesta poate fi, cu adevărat, un pericol foarte mare. Eu sunt departe de a spune că lucrurile stau foarte bine în Republica Moldova. Însă, reforma pe care am lansat-o acum doi ani de zile este nu doar una profundă, este una care necesită timp. Însă, comuniștii, nu de ieri și nu de azi, ci încă înainte de 1917, au avut o puternică forță de manipulare, bazată pe minciună”.

Este îngrijorat primul ministru că protestele comuniștilor pot lua amploare și deveni un pericol pentru guvern într-o societate divizată? Vlad Filat:

„Până la urmă, aici este pericolul și nu pot pune asta doar în cârca comuniștilor. De 20 de ani, s-a muncit foarte mult ca societatea din Republica Moldova să fie divizată. La ora actuală, această încercare de a pune din nou oamenii pe baricade diferite mi se pare că este cel mai mare pericol. Pentru că noi, în Moldova, avem șansa să reușim, să ne atingem scopurile propuse doar într-o societate unită. Există obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru că doar atunci vom avea instituții funcționale, drepturi și libertăți pentru cetățeni”.

Integrarea europeană s-a aflat pe agenda discuțiilor purtate astăzi la Praga de premierul Filat cu omologul său ceh, Petr Necas. La o conferință de presă comună, șeful guvernului de la Praga a spus că Cehia face parte dintre țările care sprijină ”viguros” aspirațiile de integrare europeană ale Moldovei.

„Noi suntem hotărâți să ajutăm Republica Moldova, a spus Petr Necas. Înainte de a cere statut de țară candidată la aderare, a adăugat el, Moldova are de parcurs câteva etape și are sprijinul Cehiei pentru încheierea acordurilor de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană”.

Întrebat de Europa Liberă cum vede țara sa viitorul extinderii spre est a Uniunii Europene confruntată astăzi cu criza datoriilor din zona euro, Petr Necas a spus că guvernul de la Praga a sprijinit mereu extinderea ca pe o cale de a mări zona de stabilitate, pace și prosperitate.

Premierul Vlad Filat a mai spus în interviul cu Europa Liberă că guvernul său s-ar afla în calendarul stabilit al reformelor pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană și începerea negocierilor pe tema acordului de liber schimb. Care sunt obstacolele principale, cum vede guvernul relația cu Rusia și ce strategie a adoptat față de liderul transnistrean Igor Smirnov aflat acum sub presiunea Moscovei de a renunța la putere – sunt alte întrebări adresate premierului Filat. Puteți afla răspunsurile mâine dimineață în emisiunea Europei Libere Moldova la Ora Șapte, când vom difuza interviul pe larg.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG