Considerat cel mai proeminent reprezentant politic al opoziției din Rusia, fostul vicepremier Boris Nemțov a fost intervievat în ajunul alegerilor parlamentare de duminică de săptămînalul german „Der Spiegel”. O ocazie de a afirma că președinția lui Dmitri Medvedev ar constitui un eșec și că venirea lui Vladimir Putin nu este un cîștig real pentru partenerii occidentali ai Rusiei. Despre alte opinii în relatarea lui Victor Eskenasy.
Ce înseamnă să fii un om politic în opoziție într-o țară în care opoziția nu este permisă? - era întrebat Boris Nemțov de către săptămînalul „Der Spiegel” într-un interviu dat publicității joi.
Răspunsul a venit prompt: „Să ții cuvîntări în întuneric de exemplu... Am fost la o acțiune electorală la Krasnodar ce urma să se desfășoare la un centru cultural din localitate. Clădirea a fost însă înconjurată brusc de unități de poliție, de trupe ale Ministerului pnetru situațiile de urgență și de așa-numiții tineri ai lui Putin. Apoi s-a comunicat că în clădire ar fi fost ascunsă o bombă și luminile au fost stinse. Pentru prima dată în viața mea am pronunțat o cuvîntare într-un întuneric total. S-ar părea că asta reflectă măsura în care se tem de noi, dar continui să țin cuvîntări în bezna putinismului.”
Nemțov continua spunînd: „Ca membru al opoziției trebuie să fii pregătit pentru orice, poți fi ucis, poți sfîrși într-o închisoare, poți fi stropit cu hidroxid de amoniu... În democrații, opoziția șade în Parlament dar în țări autoritare, ca Rusia, este ținută afară.”
Intrebat dacă este dezamăgit de lipsa de susținere a opoziției din Rusia de către Occident, liderul rus răspundea că nu crede „în exportul democrației. Noi, rușii, trebuie să ne obținem libertatea și democrația singuri, cînd vom fi pregătiți pentru ele. Totuși ne este de ajutor dacă Parlamentul European susține opoziția, condamnă frauda electorală din Rusia și critică interdicția impusă partidului meu de a participa în alegerile parlamentare de duminică.”
Boris Nemțov este de părere că ambiția lui Putin de a guverna - pentru restul vieții, spune el - va însemna pentru Rusia stagnare, degenerare și marginalizare și își avertizează interlocutorii: „dacă vă închipuiți că o dictatură în Rusia este OK pentru Europa, vă înșelați; cu cît mai mare prietenia cu Putin, cu atît vă creați probleme mai mari.”
După părerea omului politic rus: „Europa ar trebui să decidă între valori și gaze naturale. Pentru Germania, Franța și Italia, gazele sînt aparent mai importante decît drepturile civice și ale omului. [...] Europa nu are o politică clară față de Rusia, iar Putin profită inteligent de această situație.”
Intrebat de ziariștii de la „Der Spiegel” dacă este serios atunci cînd compară putinismul cu stalinismul, Boris Nemțov răspunde: „ Sub Stalin, desigur, represiunea a fost mai drastică. Eu pot astăzi călători sau să emigrez în vest, mă pot exprima liber pe Internet și pot discuta cu cei de la „Der Spiegel”. Oamenii pot trăi cum le place. Toate acestea nu erau posibile sub stalinism. Putinismul poate fi definit ca absența libertății politice cuplată cu libertatea personală. In acest sens, putinismul este un progres față de stalinism. [...] Dar ceea ce nu pot face este să influențez echilibrul puterii, iar Rusia merită ceva mai bun.”
Confruntat cu afirmația că Putin este, cel puțin pe plan economic, o istorie de succes, că Rusia are un buget echilibrat, este cea de-a treia țară din lume în privința rezervelor de valută și cu venituri ale populației crescute substanțial, Boris Nemțov replică spunînd: „Motivul îl constituie nu Putin, ci prețul ridicat al petrolului. El era 12 dolari barilul în martie 1998, cînd eram vicepremier [...] Astăzi prețul barilului este 110 dolari. Iar problemele țării nu și-au găsit rezolvare: sistemul sănătății și cel al învățămîntului lasă de dorit, iar poliția și armata sînt ineficiente.” La toate astea se adaugă corupția masivă. Nemțov folosește ca exemple afirmații ale președintelui Medvedev, despre Rusia care pierde anual 32 de miliarde de dolari ca rezultat al corupției, sau despre achizițiile de scannerele, comandate pentru spitalele ruse și care costă de două ori mai mult decît prețul lor din Germania...
Un Medvedev considerat altfel de Boris Nemțov „cel mai neputincios președinte pe care Rusia l-a avut vreodată”, pe care nimeni nu îl ia în serios în Rusia și care se comportă mai curînd ca un blogger decît ca un președinte. Sub președinția sa, își încheie liderul opoziției interviul cu ziariștii de la „Der Spiegel”, Constituția a fost tratată cu dispreț atunci cînd mandatul prezidențial a fost extins la șase ani, iar birocrația a luat proporții uriașe, ajungîndu-se la 450 de mii de angajați guvernamentali. Corupția este în creștere, la fel ca și mita.
Și, conchide Boris Nemțov cu severitate, „trăim într-o societate capitalistă de influență sovietică, un amestec de mizerie sovietică și de companii private conduse cu succes.”