Linkuri accesibilitate

Se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist


Despre alegeri cu Victor Osipov și Vladimir Voronin





Scrutinul din Transnistria este validat. Peste 50% dintre alegători s-au prezentat la vot. Primele rezultate parţiale urmează să fie anunţate in aceasta dimineaţa. În cazul în care niciun candidat nu obţine jumătate din voturile exprimate, peste două săptămâni urmează să aibă loc un al doilea tur de scrutin. Ce ar putea să se schimbe în relația dintre Chișinău și Tiraspol? Vom cauta sa aflam de la fostul vicepremier pentru reintegrare Victor Osipov si de la fostul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin.

Europa Liberă: Avem primele rezultate parţiale, care arată că Igor Smirnov ar putea să piardă în această luptă pentru putere în Transnistria după scrutinul de ieri. Agenţia Novîi Region anunţă că pe primul loc s-ar clasa Anatolie Kaminski, pe locul doi Evgheni Şevciuc, pe locul trei Igor Smirnov. Domnule Osipov, ce ar însemna pierderea puterii în Transnistria pentru Igor Smirnov?

Victor Osipov:
„Dacă Smirnov va pierde puterea în Transnistria, aceasta va fi şi principala
Victor Osipov
Victor Osipov
semnificaţie. Vreau să spun că se vor înlocui la conducerea acestei regiuni, eventual, în această situaţie, persoanele. Nu ştiu însă dacă am putea să ne grăbim cu alte concluzii, la care probabil faceţi aluzie. Nu ştiu dacă asta ar însemna o schimbare esenţială a raporturilor dintre Chişinău şi Tiraspol în perspectiva reglementării transnistrene, ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar în eventualitatea pierderii puterii, Igor Smirnov ar fi însuşit lecţia Moscovei? Nu a avut sprijinul Kremlinului şi de asta a pierdut alegerile? Sau cetăţenii de acolo nu-l mai vor pe Igor Smirnov?

Victor Osipov:
„Întâi de toate eu aş vrea să fac totuşi, am încercat să mă informez din sursele puţine care există înainte de interviu pentru Europa Liberă: exit-pollul îl dă pe Smirnov în frunte.”

Europa Liberă: Câştigător.

Victor Osipov:
„Da, cu 46 de procente, urmat de Şevciuc, cu 23 şi Kaminski abia pe locul trei, cu 22. Este o distribuţie esenţială pentru că dacă se va confirma după numărarea tuturor buletinelor, atunci va determina cine participă în turul doi. Ceea ce transmite Novîi Reghion se bazează pe numărarea propriu-zisă, din câte am înţeles a buletinelor într-un procent încă destul de redus.

De aceea să vedem, nu ştim încă care va rezultatul, dar la întrebarea pe care mi-aţi pus-o, legată de influenţa, de intervenţia factorului moscovit în alegerile de la Tiraspol – unii spun că în eventualitatea pierderii sau câştigului chiar a acestor alegeri de către Smirnov, acest ping-pong, sau aceste intervenţii vor scoate în evidenţă faptul că Transnistria este o entitate suverană, pe care nici chiar Kremlinul nu poate s-o influenţeze, sau nu poate să determine rezultatele proceselor politice interne.

Eu, totuşi, aş spune că această campanie electorală, pe care a urmărit-o toată lumea, cu arestări, percheziţii în familia Smirnov, acuzaţii, susţinere făţişă, prezenţa premierului actual din Rusia pe panourile cu Kaminski arată cu totul altceva. Arată cine de fapt este jucătorul principal în aceste alegeri. Desigur că nu înseamnă că va câştiga. Am văzut în Osetia de Sud surprize pentru tehnologii politici de la Moscova. Cel mai important şi cel mai mare putere, până la urmă, asemenea exemple arată o are totuşi alegătorul, orice nu am crede noi despre dânsul.”

Europa Liberă: Eu am fost ieri în stânga Nistrului, am discutat cu foarte mulţi alegători şi mulţi dintre ei îşi exprimau nedumerirea cum că o perioadă atât de lungă, 20 de ani, Igor Smirnov a fost susţinut de către Kremlin, apoi a ieşit aşa brusc din graţiile Moscovei, iar ruşii şi-au anunţat această susţinere pentru Anatolie Kaminski la aşa-zisul scrutin prezidenţial. Admiteţi că ar putea să se repete scenariul din Osetia de Sud cu repetarea alegerilor?

Victor Osipov:
„Situaţiile sunt foarte diferite. Bun, eu trebuie să fac o remarcă, pentru că iarăşi am pomenit cuvântul alegeri. Sigur că această campanie are şi un alt obiectiv, sau are şi alt efect colateral – se încearcă acreditarea ideii că în Transnistria există un sistem democratic, pluralist, cu competiţie reală, ceea ce de asemenea înţelegem cu toţii, ar putea servi ca şi argument pentru pretinsa statalitate transnistreană.

Dar nu ştiu, nu cred că scenariile pot fi, se pot repeta. Însă anumite similitudini există. Eu aş fi spus altceva – într-adevăr, am urmărit şi eu reportajele de ieri, cetăţenii din stânga Nistrului, populaţia din stânga Nistrului este foarte confuzionată.”

Europa Liberă: Absolut.

Victor Osipov:
„Foarte confuzionată. Deci, dacă Caminschi iese pe locul trei, vă daţi seama, ce diferenţă? Să nu uităm că au fost alegeri în Duma de stat, care s-au desfăşurat şi în stânga Nistrului, în peste 20 de secţii de votare, acolo Edinaia Rosia a ieşit pe primul loc şi candidatul susţinut de Edinaia Rosia în alegerile locale să iasă pe locul trei? Cât de relevant este asta pentru autoritatea pe care Putin o are în regiune. Este, se vede clar o confuzie totală în mediu populaţiei şi mi-a plăcut o replică, dată de o doamnă intervievată ieri acolo. Întreabă: la ce speraţi, ştiţi cum întreabă la urnele de vot, şi zice: sperăm să fie mai bine, însă totul este în ceaţă, a spus ea şi cred că asta este caracteristica cea mai exactă, din perspectiva oamenilor.”

Europa Liberă: Din ceea ce am şi tot dacă e să facem trimitere la spusele oamenilor - întrebându-i şi eu despre viitorul Transnistriei pe mulţi alegători de acolo - unii spun parcă şi-ar dori reunificarea Moldovei. Mai mulţi spun că totuşi insistă pe edificarea unei regiuni.

Victor Osipov:
„Valentina, eu îmi cer scuze – nu aş încerca să facem în baza discuţiilor particulare o cuantificare, câţi şi pentru ce optează din punctul acesta de vedere. Dar haideţi să observăm, şi ceea ce ai relatat acum este o confirmare, că pentru prima dată, eu nu prea am văzut înainte, mai ales în situaţii din astea destul de încordate legate de alegeri – destul de mulţi oameni au spus deschis în faţa camerelor de luat vederi că s-au săturat de această situaţie de izolare, de lipsă de perspectivă, de lipsă de statut.

Pentru că şi cetăţeanul, şi omul simplu din Transnistria are lipsă de statut, dacă nu-şi ia un paşaport ucrainean, rusesc, moldovenesc, sau românesc, eventual. Oamenii s-au săturat şi eu observ mulţi dintre ei, nu ştiu câţi sunt, dar este evident că o spun deschis, în faţa camerelor, votează cu totul altfel decât au votat înainte. Eu aş spune că din punct de vedere calitativ, nu ştiu cantitativ, se observă ideea, să zicem aşa, a reunirii cu Republica Moldova - este spusă în voce. Poate de voci puţine.”

Europa Liberă: Mai puţini moldoveni am văzut să vină să participe la acest aşa-zis scrutin din stânga Nistrului ieri. Dar ce ar putea să aducă nou o eventualitate a schimbării puterii de la Tiraspol în relaţia cu Chişinăul?

Victor Osipov:
„Bine, factorul uman contează de asemenea. Desigur, un alt interlocutor în locul lui Igor Smirnov se va comporta altfel decât Smirnov. Eu iarăşi vreau să vă spun că sunt foarte prudent în aprecieri. Nu neapărat mai bine.

Modernizarea administraţiei de la Tiraspol de către forţe din afara Republicii Moldova nu neapărat va aduce beneficii Republicii Moldova. Se va schimba probabil totuşi stilul, tonalitatea, ş.a.m.d. Însă haideţi încă o dată să constatăm că regiunea este totalmente dependentă şi în special nu mă refer aici la toată masa de oameni, la populaţie, dar în special administraţia care este finanţată, este total dependentă de susţinerea financiară, geopolitică şi cu instrumente de forţă, pe care o oferă Moscova.

Deci, eu cred că nu trebuie să ne facem iluzii şi să continuăm eforturile metodice, pe care trebuie să le dezvoltăm, pentru că din păcate întârziem în dezvoltarea politicilor de reglementare, de reintegrare a ţării. Chişinăul trebuie să se înveţe a determina cursul acestui proces, dar nu să aştepte când el va fi facilitat de altcineva.”

Europa Liberă: Domnule Osipov, vă mulţumim.



*

Vladimir Voronin
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin: „Odată şi odată e clar că trebuie de terminat cu situaţia asta dubioasă, care deja 20 de ani o avem. Trebuie de consolidat toate eforturile şi de unificat ţara.”

Europa Liberă: Igor Smirnov are şanse să rămână din moment ce nu are sprijinul Moscovei?

Vladimir Voronin:
„Da, nu se excludă, fiindcă acolo cetăţenii de vârstă medie şi tânără sunt plecaţi din Transnistria. Au rămas mai mult oameni în vârstă, pensionari sunt foarte dependenţi de regimul creat de Smirnov personal. Eu vorbesc despre pensii, de aceleaşi indemnizaţii unice, care vin din partea Rusiei şi ei nu înţeleg că aceasta este un ajutor umanitar din partea statului rus, dar ei cred că aceasta este aportul şi numai depinde de Smirnov. Dacă Smirnov ar pleca, ei vor rămâne fără aceste indemnizaţii. Iată cu ce-i prinde Smirnov pe aceşti oameni în vârstă, care se pare că pot să-l voteze pe el.”

Europa Liberă: Dar vedeţi şi atitudinea lui Smirnov, dacă nu-i place Rusia, zice că iniţiază referendum de alipire a Transnistriei la Ucraina.

Vladimir Voronin:
„El tot timpul aşa a jucat, toţi anii aceştia aşa a jucat, şi aşa a speculat, şi aşa a făcut presiuni şi asupra Rusiei, şi asupra, cu părere de rău, OSCE - dacă voi nu faceţi aşa, eu am să fac altfel. Tot timpul. Asta e ca un fel de rachet politic se ocupă toţi anii aceştia.”

Europa Liberă: Dacă Rusia nu ar acorda ajutor Transnistriei, ar exista Transnistria?

Vladimir Voronin:
„Noi demult am vorbit despre lucrul acesta. Nu că ar exista, dar poate demult s-ar fi hotărât problema reunificării Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Ce statut merită regiunea de Est a Moldovei?

Vladimir Voronin:
„Statut pe care noi l-am dat de mai multe ori, am ridicat această marjă până la autonomie, republică autonomă.”

Europa Liberă: Largă.

Vladimir Voronin:
„Da, largă aşa, la nivel de Tatarstan. Aşa era indicat, printre altele şi în proiectul care se numeşte acum în popor memorandumul Kozak.”

Europa Liberă: Regretaţi că nu a fost semnat memorandumul Kozak?

Vladimir Voronin:
„Nu. În acea redacţie care era propusă atunci, nici într-un caz. Un aspect de fapt ne-a deranjat de fapt pe noi.”

Europa Liberă: Rămânerea trupelor?

Vladimir Voronin:
„Da, despre prezenţa militară pe mai departe a trupelor… Cum ne-a deranjat? Dacă serios, nu ne-a mai deranjat, mai ales ca în cazurile când românii au luat decizie să instaleze sistemul antirachetă, în comparaţie cu aceasta, trupele care sunt acolo, în jur la 1 500-1 300 e un fleac. Eu nu puteam nici într-un caz nici să discut fiind în funcţia de preşedinte al Republicii despre un soldat, nu că despre trupe. Pentru că eu am depus jurământul pe Constituţia ţării, în care este indicat că noi suntem Republica Moldova ţară neutră. Cu ce ocazie să încalc eu acest jurământ? Iată care a fost problema de bază.

Păcat că eu n-am fost înţeles de toţi, inclusiv şi de politicienii din Moldova, care speculează în orice fel şi în orice chip acest fapt, cu semnarea unii dintr-o parte că a trebuit să semneze, alţii că bine a făcut că n-a semnat. Eu nu l-am semnat nu ca să-i convină cuiva şi să cer aplauze din partea lor. Eu nu l-am semnat pentru că nu am putut să încalc Constituţia Republicii Moldova. Celelalte ce era introduse în acel proiect de memorandum totul era foarte normal, era foarte viabil în primul rând pentru a hotărî problema reunificării ţării. În al doilea rând pentru ca în Transnistria să fie normal şi să fim toţi împreună.”

Europa Liberă: În eventualitatea rămânerii lui Smirnov la cârma Transnistriei, mai poate fi vorba de soluţionarea crizei transnistrene?

Vladimir Voronin:
„De ce nu? Trebuie de lupta pentru aceasta. Numaidecât.”

Europa Liberă: Dar cum de luptat?

Vladimir Voronin:
„Trebuie de luptat, de nu lăsat într-o parte aceste probleme, cum sunt lăsate ele în ultimul timp. Tratativele trebuie de începute, vedeţi că ele sunt întrerupte de-acum cât?

Europa Liberă: Şase ani au fost întrerupte.

Vladimir Voronin:
„Da, da, au fost întrerupte. Trebuie de început cu tratativele, trebuie măsurile de încredere într-un mal şi altul al Nistrului, de prelungit pe care noi le-am propus, undeva la 80 de măsuri de încredere. Şi este posibil de făcut pentru că l-a nivel de cetăţeni noi comunicăm, la nivel de credinţă – noi suntem o mitropolie cu credincioşii şi cu episcopia din Tiraspol, noi suntem o mitropolie. Pe multe alte dimensiuni noi suntem împreună. Dar la nivel politic şi instituţional, adică de formare a statalităţii, iată vedeţi că avem probleme.”

Europa Liberă: Dar câţi politicieni din stânga Nistrului decid soarta de acolo în relaţia cu Chişinăul?

Vladimir Voronin:
„Nu mai mult de trei-patru. Vedeţi că ei s-au întărit foarte puternic în instituţiile de forţă şi aceşti demnitari care stau în fruntea acestor instituţii de forţă aceştia şi decid. Dumneavoastră cunoaşteţi istoria care a fost, cum a fost, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, care a fost comportamentul lor. Şi ei au creat această rezervaţie post-sovietică aici în Transnistria, că altfel nu poţi s-o numeşti, şi iată se folosesc de toate aceste pârghii până astăzi.”

Europa Liberă: Dacă ar câştiga Anatolie Kaminski lucrurile s-ar schimba?

Vladimir Voronin:
„Să fiu tare mare-mare optimist pentru Kaminski, sau pentru altcineva, aici trebuie un complex întreg de măsuri, nu numai din partea unui Kaminski, sau a unui Smirnov, sau altcineva. E clar că în primul rând trebuie să fie dorinţă şi interes din partea acestei persoane, că îl recunoaştem noi, că nu-l recunoaştem, dar adevărul constă în aceea că aceste persoane astăzi conduc acest pământ al nostru moldav. De aceea de ei depinde în primul rând ca ei să fie cointeresaţi ca odată şi odată să se termine cu această situaţie.”

Europa Liberă: Câţi ani ar trebui?

Vladimir Voronin:
„Da nu mai mult de trei ani, e prea mult. Încă e prea mult.”
XS
SM
MD
LG