Linkuri accesibilitate

Mihai Godea: 2011 - un an pierdut pentru Republica Moldova


Mihai Godea
Mihai Godea

„Alegerile parlamentare anticipate ar fi o stavilă a actualului dezmăţ şi a neruşinării care domină viaţa politică.”



Pe scena politică moldoveană anul 2011 a fost marcat și de mai multe plecări din partidele politice. Primul fugar mai mediatizat, în ordinea cronologică, a fost Mihai Godea, care a părăsit partidul lui Vlad Filat în luna mai, ca să candideze ca independent la postul de primar al capitalei... Cum vede independentul Mihai Godea scena politică moldoveană la cumpăna dintre ani, aflăm din interviul Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Cu ce intră în istorie anul 2011?

Mihai Godea: „Cu multe. Mai mult rele, decât bune. Este un an pierdut pentru Republica Moldova. Este un an pierdut pentru reforme, este un an pierdut pentru europenizarea ţării, este un an pierdut pentru clasa politică.”

Europa Liberă: De ce un an cu atât de multe şanse ratate?

Mihai Godea: „Pentru că s-a lucrat cred că în proporţie de 10-15 la sută din potenţialul care putea fi realizat. S-a consumat energie şi timp în lupte intestine, în lupte politice absolut iraţionale.”

Europa Liberă: Străine interesului naţional?

Mihai Godea: „Absolut străine interesului naţional. Pentru că luptele politice s-au dat, mai degrabă, pentru interese obscure şi nu pentru interesul cetăţenilor. Iar eşecurile răsunătoare în viaţa politică trebuie văzute prin această prismă.”

Europa Liberă: Cum se taxează această iresponsabilitate?

Mihai Godea: „Doar cetăţenii au posibilitatea şi dreptul să facă acest lucru şi doar în cadrul alegerilor. Pentru că dacă am fi o ţară democratică, am avea şi instrumentul, şi instituţia controlului cetăţenesc asupra politicului, ceea ce nu există în Republica Moldova şi nu se încurajează, sau sunt încă firave intenţiile şi vocile în acest sens, dar este un lucru foarte necesar. Şi foarte multe eşecuri ale Alianţei trebuie văzute prin prisma faptului că orgoliul a întunecat adesea raţiunea, deciziile nu au fost luate, unele decizii au fost torpilate, iar ţara a fost aruncată în instabilitate şi stagnare. Cred că, dacă se dorea cu adevărat alegerea preşedintelui de toate componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, preşedintele era ales demult.”

Europa Liberă: Cine nu a dorit, domnul Filat?

Mihai Godea: „Sigur că da. Pentru mine e foarte greu de explicat acest lucru, pentru că dacă domnul Filat dorea să devină preşedinte probabil că reuşea. Trebuia doar să spună simplu şi deschis: domnilor, PLDM doreşte funcţia de preşedinte a Republicii Moldova. Şi eu cred că se găsea o formulă, şi înţelegeri se găseau, şi voturi. Cred că el nu a vrut în nici un caz ca Lupu să ajungă şef de stat. Aceasta este cauza eşecului alegerii şefului statului până în prezent. Să vedem ce o să urmeze după.”

Europa Liberă: Pe dl Lupu nu l-a vrut nici dl Dodon, nu l-a vrut nici dl Voronin cu întreaga fracţiune PCRM, nu l-a vrut nici Vlad Filat. De ce s-au pierdut doi ani?

Mihai Godea: „Din cauza iresponsabilităţii politice şi a imaturităţii politicienilor noştri şi a imoralităţii. Oamenii politici care deţin funcţii importante în stat trebuie să-şi dea seama şi să înţeleagă ce înseamnă noţiunea şi dimensiunea administraţiei de stat, noţiunea şi dimensiunea de interes naţional şi să acţioneze în consecinţă, cum spune primul ministru. Din păcate, Alianţa pentru Integrare Europeană nu a reuşit nici să reducă sărăcia, nici să reducă corupţia, dar nici să reabiliteze noţiunile de reformă, de libertate şi de democraţie. Consider că sunt marile eşecuri, nepermise şi de neiertat, din punctul meu de vedere, a acestei construcţii de guvernare.”

Europa Liberă: Această Alianţă se va menţine artificial pînă la finele mandatului actualului legislativ?

Mihai Godea: „Nu cred. Alianţa există de formă. Este o simplă formalitate. La o mică adiere de vânt această formalitate va fi doborâtă sau risipită. Nu cred că cei care contribuie sau au contribuit la crearea situaţiei respective înţeleg până la urmă ce fac şi îşi dau seama până la urmă ce au făcut, ce fac şi ce urmăresc. Din interesul ăsta absolut îngust, de control total a instituţiilor, a sferelor economice s-a ajuns unde s-a ajuns. Şi tot această situaţie se poate întoarce ca un bumerang împotriva celor care au provocat-o.”

Europa Liberă: În 2012 va fi ales şeful statului?

Mihai Godea: „Şansele alegerii preşedintelui sunt în mâinile celor care diriguiesc astăzi alianţa de guvernare: primul ministru Filat, Marian Lupu şi colegii săi din partid şi, într-o măsură mai mică, dl Ghimpu care a încercat din răsputeri să medieze în acest răstimp, dar nu i-a reuşit.”

Europa Liberă: Dl Plahotniuc ar trebui să-i cedeze în actualele condiţii funcţia de prim-vicepreşedinte al parlamentului, di Ghimpu?

Mihai Godea: „Dvs. vă referiţi la acordul Alianţei, adică dvs. mai credeţi că el poate fi realizat integral...”

Europa Liberă: Vă întreb pe dvs., cel care l-aţi făcut.

Mihai Godea: „Eu nu cred că acordul de Alianţă va fi documentul care va sta la baza accederii în anumite funcţii sau renunţării la alte funcţii. Dacă Alianţa este o formalitate, de ce acordul ar mai fi viabil?”

Europa Liberă: Admiteţi o resetare a Alianţei?

Mihai Godea: „Orice e posibil în asemenea condiţii şi chiar, probabil, se va produce.”

Europa Liberă: În ce împrejurări, în ce condiţii?

Mihai Godea: „Nealegerea sau mai degrabă alegerea preşedintelui ar putea provoca resetarea Alianţei. Înţelegerile privind alegerea preşedintelui nu pot să nu includă şi înţelegerile privind formatul de guvernare.”

Europa Liberă: O resetare a Alianţei, cine cu cine?

Mihai Godea: „Sunt posibilităţi mai multe, PLDM-PCRM, PD-PCRM, nu ştiu. O alianţă largă - mai puţin probabil. În cazul nealegerii preşedintelui ar putea să fie un guvern de uniune naţională, de tehnocraţi, care ar avea menirea să organizeze alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Cine ar avea curajul să demită actualul Guvern?

Mihai Godea: „Trebuie să vedem cine ar avea interesul.”

Europa Liberă: Cine ar avea interesul să fie demis actualul Guvern?

Mihai Godea: „Toţi. Toţi. Şi poate într-o măsură oarecare şi actualul prim ministru ar avea interesul.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar fi…?

Mihai Godea: „O stavilă a actualului dezmăţ şi a neruşinării care domină viaţa politică.”
XS
SM
MD
LG