Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin semnează vagoane de tren și articole de ziar


Semnînd pe un vagon de tren în cursul unei vizite electorale la St. Petersburg

„Este inadmisibil să avem o economie care nu garantează Rusiei stabilitatea”.


Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din Rusia, candidatul cu șansele cele mai mari, premierul Vladimir Putin devine tot mai prolific... ca scriitor de articole în presă. Săptămâna trecută a scris despre naționalitățile Rusiei, iar ieri luni i-a apărut încă unul, despre perspectivele economiei. Îl prezintă în sinteză Mircea Țicudean.

Noul articol al premierului Vladimir Putin a apărut în cotidianul specializat în afaceri „Vedomosti” și cuprinde printre altele o recunoaștere mai mult implicită a faptului că rușii vor mai trebui să aștepte până să ajungă la prosperitatea mult-visată.
În opinia lui Putin, de vină pentru lipsa de progres – sau pentru lentoarea progresului – este corupția larg-răspândită, climatul de afaceri nesatisfăcător și dependența prea mare a economiei rusești de exportul de energie.

„Este inadmisibil să avem o economie care nu garantează Rusiei stabilitatea, suveranitatea și bunăstarea” – constată Putin, adăugând că țara are nevoie de o industrie capabilă să concureze cu cele mai avansate, de infrastructură modernă, sector de servicii dezvoltat și o agricultură eficientă.

Una din agențiile care analizează articolul lui Putin, France Presse, scrie că premierul rus proclamă eșecul mult-trâmbițatului program de modernizare promovat de protejatul lui, președintele Dmitrii Medvedev, care ar urma să-l înlocuiască în postul de premier după alegerile de la 4 martie.

„În ultimii ani – a scris Putin – am demarat din inițiativa președintelui Dmitrii Medvedev mai multe reforme menite să îmbunătățească mediul de afaceri. Dar deocamdată nu s-a văzut nici un progres.”

Necazul cel mare al economiei Rusiei rămâne în opinia lui Putin corupția, care plasează țara pe locul 143 în lume, în clasamentul anual făcut de Transparency International. „Mărimea mitei în lumea afacerilor depinde – scrie Putin – de starea de spirit a oficialului din mecanismul de stat la care apelezi”.

AFP notează că „Vedomosti”, ziar care critică cu destul curaj Kremlinul, a publicat articolul lui Putin integral, dar însoțit de un comentariu al redacției.
Ziarul se întreabă printre altele de ce Putin, dacă cunoaște așa de bine realitatea rusă, nu a făcut nimic s-o îndrepte în cei 12 ani de când conduce țara, mai întâi ca președinte, apoi ca premier.

Cotidianul mai observă că în articolul lui Putin apare de 32 cuvântul „trebuie”, de 17 ori „nevoie”, de 11 ori „necesar” – și se întreabă care o fi subiectul propozițiilor respective: cine trebuie să facă ceva pentru ca lucrurile în Rusia să se schimbe în sfârșit, dacă nu cel mai puternic om din stat?

„În manualul lui Putin – se scrie în „Vedomosti” – economia rămâne un simplu capitol plicticos, strict separat de capitolul politică. Tarifele, taxele și comenzile de stat nu vor schimba problemele esențiale ale Rusiei”, conchide ziarul, părând să sugereze că fără lideri politici capabili, economia rusă nu va ajunge niciodată la nivelul țărilor avansate.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG