Linkuri accesibilitate

Condamnarea fostului premier Adrian Năstase la închisoare – ecouri în presa românească



Condamarea la doi ani de inchisoare a fostului prim ministru Adrian Nastase este astazi subiectul cel mai interesant pentru comentatorii politici. In dosarul intitulat Trofeul calitatii - dupa numele unei manifestari publice care a camuflat obtinerea de bani negri pentru campania electorala a lui Nastase – nu e vorba doar de Adrian Nastase, ci de metodele de a face rost de fonduri pentru partid, arata Mircea Vasilescu, in Adevarul. Dupa legile in vigoare, partidele politice nu-si pot finanta in mod curat costisitoarele campanii si sunt cumva impinse la tot felul de smecherii. Suint, de asemenea, obsedate doar de imagine si de prezentele la televizor si au devenit simple jucarii mecanice dependente de sondaje. Se lupta orbeste pentru a castiga cateva procente, fara sa realizeze ca se scufunda laolalta cu intreg sistemul politic prost intocmit, mai arata comentatorul.

Consecintele s-au vazut in protestele de strada, care inca nu s-au incheiat la Bucuresti. In revista 22, Andrei Cornea analizeaza cine sunt protestatarii si ce vor ei si descopera o componenta antipolitica apasata. Au fost alungati dintre manifestanti politicieni precum liberalul Ludovic Orban sau fostul democrat Petre Roman. In schimb, a fost luat in brate, inainte de a se sti limpede cine e si ce vrea, locotenentul de armata Gheorghe Alexandru, care a venit in uniforma sa ceara revenirea monarhiei si un regim militar la putere. Andrei Cornea spune ca nu are o explicatie simpla pentru subita transformare a apolitismului – care se vedea de mai mult timp in societatea romaneasca – in antipolitism. Deocamdata, crede ca s-ar putea pune pe seama precaritatii culturale tot mai raspandite. Citam, „de unde sa ia nastere o cultura politica de fond la aceia pentru care internetul e zeu, televizorul drog, iar cartea si cultura generala moft?”

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga a facut o ampla analiza a sentintei in procesul impotriva lui Adrian Nastase. In opinia sa, e un moment de cotitura pentru justitia romana, in care magistratii au doborat bariere vechi. Procurorii au prins curaj ca pot ancheta pe oricine, indiferent de rang. Presedintele Traian Basescu a acut un rol important in aceasta evolutie, sustinand cu inversunare masuri de reforma in justitie, mai spune Tapalaga, ca ceea ce nu are insa nicio legatura cu reactia lui Nastase la verdictul Inaltei Curti de Casatie si Justitie: am fost condamnat intr-un proces intentat politic.
XS
SM
MD
LG