Linkuri accesibilitate

Votăm sau nu votăm pe doamna Bacalu?


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat: „Ori nu există capacitate de analiză, ori există rea voinţă în procesul de alegere a preşedintelui.”


În ultimul timp, după ce Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat au căzut de acord asupra a doua noi candidaturi pentru funcţia de preşedinte – cea a medicului Ion Ababii, fost ministru al sănătăţii şi cea a Veronicăi Bacalu, înalt funcţionar al Fondului Monetar Internaţional de la Washington, fost viceguvernator al Băncii Naţionale – dezacordurile din cadrul Alianţei par să se fi accentuat. Liberalii propun o întâlnire între liderii Alianţei şi candidata Bacalu deoarece liderul liberalilor a declarat în repetate rânduri că nu se poate exprima în legătura cu candidatura ei, deoarece este foarte puţin cunoscută în Moldova. Doamna Bacalu este la Washington, la FMI de 10 ani. S-a schimbat ceva şi vor reuşi până la urmă parlamentarii alianţei să cadă de acord şi Moldova să aibă preşedinte sau, dimpotrivă, şansele unor alegeri anticipate se apropie vertiginos? Despre acestea a stat de vorba Valentina Ursu cu premierul Vlad Filat:

Europa Liberă: Domnule premier, care sunt şansele ca Republica Moldova totuşi să aibă preşedinte?

Vlad Filat: „Şanse tot timpul există. Acum Republica Moldova nu are nevoie de şanse, Republica Moldova are nevoie de politicieni raţionali şi responsabili.”

Europa Liberă: Care e mecanismul care poate fi aplicat în actuala conjunctură, situaţie politică, dificilă, de iţe încurcate?

Vlad Filat: „De a vorbi lucrurilor pe nume şi de a spune foarte clar ce-şi propun partidele politice, până la urmă liderii acestor partide. O să vorbesc în numele Partidului Liberal-Democrat – noi ne dorim să alegem preşedintele Republicii Moldova. Dar ne dorim ca acest preşedinte să fie ales nu de dragul alegerii, dar pentru ca să ofere posibilitatea să ducem în îndeplinirea programului de activitate şi la îndeplinirea angajamentelor pe care nu le-am asumat în faţa oamenilor. Noi avem deschiderea necesară în acest sens, am dat dovadă pe parcursul timpului că nu punem în faţă interesul îngust de partid sau interesul personal. Dar de aceeaşi abordare este necesar să dea dovadă şi ceilalţi parteneri.”

Europa Liberă: Spuneţi foarte clar, consensul asupra unei candidaturi, care ar merita să ajungă preşedinte cum poate fi găsit?

Vlad Filat: „Eu credeam că am atins acest compromis atunci când am ajuns să înaintăm cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte – domnul Ababii şi doamna Bacalu. Eu cu urechile mele chiar am auzit într-un interviu acordat domniei voastre, interviu în care domnul Ghimpu spunea că ambii candidaţi sunt buni şi sincer să vă spun, cel puţin am rămas şi rămân mirat de ceea ce a urmat după momentul în care au fost înaintaţi aceşti candidaţi. Or, la ora actuală ce este important ca să se spună clar – mă refer la colegii din Partidul Liberal: votăm sau nu votăm pe doamna Bacalu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova?”

Europa Liberă: Dar am auzit o declaraţie şi mai dură, făcută de către liderul fracţiunii PLDM, spunând: ori spunem foarte clar ce credem despre înaintarea candidaturii doamnei Bacalu la funcţia supremă în stat, ori să se retragă PL-ul de la guvernare.

Vlad Filat: „Ceea ce aţi spus Dumneavoastră este scos din context, în sensul în care domnul Ghimpu a făcut o afirmaţie.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu a spus că AIE nu mai există.

Vlad Filat: „Şi atunci când nu mai există AIE, înseamnă că lucrul acesta trebuie să fie spus foarte clar. Din punctul meu de vedere Alianţa pentru Integrare Europeană există. Noi suntem în continuare împreună în realizarea actului de guvernare. Or, dacă cineva consideră că Alianţa nu există şi s-au auto-exclus din această Alianţă, atunci lucrurile trebuie să fie clarificate. Nu poţi să fii în opoziţie faţă de Alianţă la nivel politic, iar în Guvern să menţii în continuare miniştri, să participi la decizii ş.a.m.d. Aceasta a fost sensul la ceea ce a spus domnul Streleţ.”

Europa Liberă: Dar adică cum ar putea fi înlăturaţi miniştrii de la guvernare? Miniştrii PL?

Vlad Filat: „Dar eu nu cred că trebuie să ajungem să discutăm această situaţie. Au fost făcute declaraţii politice de o parte şi de alta. Reacţia domnului Streleţ a fost una pertinentă. Atunci când spui că Alianţa nu există, trebuie să continui în a spune ce faci.”

Europa Liberă: Domnule premier, dar între timp şi domnul Dodon a zis că a expirat termenul pentru cele două candidaturi şi acum Partidul Socialiştilor îşi rezervă dreptul să înainteze ei o candidatură.

Vlad Filat: „Toţi cetăţenii Republicii Moldova au dreptul să înainteze candidaturi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Noi aici avem probleme, avem probleme în a identifica acel compromis necesar pentru ca să avem 61 de voturi în Parlament pentru a alege preşedintele. Aici este problema. Nu de condiţionări, nu de emoţii şi demonstraţii de caracter avem noi nevoie acum. Avem nevoie de mult calm, raţiune, responsabilitate. Şi uitaţi-vă, dacă o să avem această abordare cu toţii, o să alegem preşedintele. În caz contrar este corect să spunem foarte tranşant, foarte clar că nu avem calităţile necesare să ne mişcăm înainte pentru a alege preşedintele Republicii Moldova şi să mergem în alegeri anticipate. Nedorite, foarte grele şi foarte grave pentru ţară, dar nici în situaţia în care suntem acum nu putem continua.”

Europa Liberă: Dar cum să înţeleagă şi simplul cetăţean, cel care trebuie să de votul? Parcă toată clasa politică este responsabilă, nimeni nu vrea alegeri anticipate, dar pe de altă parte se forţează nota către alegeri anticipate.

Vlad Filat: „Nu este chiar aşa – opoziţia parlamentară îşi doreşte alegeri anticipate şi lucrul acesta îl şi demonstrează, îl şi spun cu ocazie şi fără ocazie. Unii din Alianţă nu-şi doresc alegeri anticipate, dar prin acţiuni duc către alegeri anticipate. Dar până la urmă ştiţi, oamenii în Republica Moldova au această capacitate şi vor judeca politicienii după fapte, nu după vorbe. Dar până să ajungem la această judecată, care de altfel reprezintă alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Aveţi o ultimă şansă.

Vlad Filat: „Cu adevărat o ultimă şansă, pe care trebuie cu grijă s-o administrăm.”

Europa Liberă: Mâine urmează Parlamentul să fie convocat în şedinţă. Mai e vorba în cadrul consiliului Alianţei despre data stabilirii alegerii preşedintelui?

Vlad Filat: „Urmează să stabilim data alegerii preşedintelui.”

Europa Liberă: Nu aveţi voturi suficiente, dacă părăseşte sala PL-ul.

Vlad Filat: „În activitatea politică trebuie să te manifeşti prin acţiune, nu prin inacţiune. Eu pornesc de la următorul considerent: având data stabilită ori realizez compromisul în identificarea candidatului, ori nu. Dacă vă aduceţi aminte, într-un interviu acordat Europei Libere spuneam că eu sunt tentat să merg pe formula propusă de domnul Ghimpu – în a identifica candidatul şi ulterior stabilirea data alegerii, dar cu o condiţie, ca acest lucru să fie finalizat în data de 15 martie. Am mai spus că avem o condiţie în acest sens, ca poziţia exprimată de colegii din Partidul Liberal să fie una sinceră. Or, acum sunt în situaţia în care să constat că nu a fost chiar aşa. De aceea, odată fiind stabilită data alegerilor, ori avem capacitatea să realizăm compromisul, ori mergem la alegeri.”

Europa Liberă: Vă gândiţi şi la o altă candidatură, despre care încă nu s-a vorbit până astăzi?

Vlad Filat: „La ora actuală noi nu avem răspuns clar din partea colegilor din Partidul Liberal vis-a-vis de candidatura doamnei Bacalu. O să încercăm şi astăzi, în cadrul consiliului Alianţei să obţinem acest răspuns. Să spună tranşant, domnule, nu acceptăm candidatura respectivă, aşa cum au spus în cazul domnului Ababii. Cel puţin este o poziţie asumată şi foarte clară şi asumată şi nu pun colegii de Alianţă într-o situaţie jenantă şi foarte complicată, dar întreaga societate într-o stare din asta de aşteptare totală ceva decide biroul permanent, uite, ne mai gândim, hai să vedem, hai să discutăm, ş.a.m.d. Nu este corect faţă de proces, dar mai cu seamă nu este corect faţă de aceşti oameni care au acceptat să candideze. De aceea până în momentul în care nu vom avea un răspuns clar, tranşant vis-a-vis de candidatura doamnei Bacalu noi nu avem de ce să discutăm alte candidaturi.”

Europa Liberă: De ce nu o invitaţi pe doamna Bacalu la Chişinău de la Washington?

Vlad Filat: „Din simplul motiv că nu avem acest răspuns. Dacă colegii din Partidul Liberal ar fi spus: candidatura doamnei Bacalu corespunde cu criteriile noastre. Faptul că nu o cunosc personal, nici eu nu o cunosc personal, dar am avut posibilitatea să mă documentez ce fel de om este, cum s-a manifestat acest om în activitate, nu în afirmaţii făcute publice sau mai puţin publice. Eu votez conştient şi cu toată inima pentru această candidatură. Şi dacă există această poziţie, că da, candidatura doamnei Bacalu corespunde principiilor şi valorilor promovate de Partidul Liberal, atunci este firesc ca dumneaei să vină la Chişinău, să aibă discuţii cu toţi deputaţii din Alianţa pentru Integrare Europeană şi deputaţii care urmează să voteze din grupul socialiştilor.”

Europa Liberă: Poate toţi 101.

Vlad Filat: „Este adevărat, aţi făcut o precizare foarte bună, toţi deputaţii din Parlamentului Republicii Moldova. Dar pentru a veni la Chişinău pentru a i se spună, aşa cum a fost cazul domnului Ababii, să nu candideze, pentru că Partidul Liberal nu votează, nu este corect, nu este uman. Haideţi să păstrăm această calitate de oameni, în primul rând, în relaţiile dintre noi, chiar dacă este activitate politică, pentru că ulterior se răsfrânge ca atmosferă în procesul politic şi în rezultatul resimţim această stare în societate. Atât domnul Ababii, cât şi doamna Bacalu au avut o apreciere bună din partea opiniei publice. Opinia generală a fost una foarte favorabilă. Acum eu stau şi mă gândesc pentru procesele de viitor – cine va mai accepta să poarte discuţii pentru a candida la o funcţie sau alta, trecând prin acest purgatoriu.”

Europa Liberă: Se discreditează şi instituţia prezidenţială.

Vlad Filat: „Ei, aici avem o problemă, care nu vine de astăzi, toate aceste discuţii în jurul instituţiei prezidenţiale au adus un impact foarte negativ asupra imaginii. Dar eu văd ca fiind o problemă de viitor. Ea poate fi recuperată foarte rapid, foarte uşor în condiţiile alegerii unui preşedinte bun şi în urma unor acţiuni adecvate din partea preşedintelui.”

Europa Liberă: Aceste îngrijorări, care apar tot mai des în ultimul timp, că ar putea să apară un guvern de centru-stânga vi se par întemeiate?

Vlad Filat: „Dacă îţi doreşti să cauţi motive, în cazul dat pentru a nu face ceva, nu trebuie să ai multă minte. Eu am auzit aceste speculaţii, să ştiţi că în primă instanţă m-au amuzat. Acum mă îngrijorează, fiindcă asta înseamnă că undeva, în capacitatea de analiză şi în procesul decizional există o problemă.”

Europa Liberă: Există şi presiunea factorului extern asupra alegerii preşedintelui?

Vlad Filat: „Eu vreau să duc până la sfârşit acest răspuns. Cei care au asemenea temeri, sau cei care folosesc acest motiv fals, pentru a nu face ceva, fac abstracţie de un element foarte important în construcţia actualei guvernări. Fac abstracţie de factorul extern. Republica Moldova a avut sprijin necondiţionat, plin din partea Occidentului. Şi orice deviere de la înţelegerile pe care le-am avut, orice acţiune care ar veni în contradicţie cu înţelegerile pe care le-am avut, inclusiv aici în interior, în Republica Moldova urmează să aibă o reacţie promptă. Unii pot să vorbească foarte mult despre relaţiile Republicii Moldova cu partenerii externi. Eu o spun în cunoştinţă de cauză, cunoscând nu doar instituţii sau ţări, cunoscând persoane care iau decizii şi care sunt conducători ai instituţiilor şi ai statelor care ne sunt parteneri. Deci, această reacţie urmează a fi una promptă şi foarte dureroasă pentru cei care ar devia de la parcurs şi de la aceste înţelegeri pe care le avem noi. Mai mult ca atât, colegii din Alianţă cunosc acest lucru, mesajul a fost transmis în permanenţă şi constant. De aceea concluzionez: ori nu există capacitate de analiză, ori există rea voinţă, folosind acest element în procesul de alegere a preşedintelui. Mai mult ca atât, împreună cu domnul Lupu, solidar, i-am zis domnului Ghimpu, că dacă dânsul doreşte garanţii suplimentare – anexe, mediator intern, extern, suntem deschişi să auzim din partea dânşilor dacă propun instituirea unui sistem de garanţii pentru colegii din Partidul Liberal. N-ar fi ceva nou. Să ne aducem aminte de perioada de până la 16 decembrie anul 2011. Partidul Liberal, având anumite temeri, şi vreau să spun justificate, a venit şi a solicitat garanţii suplimentare. În rezultat a fost semnată o anexă suplimentară, în care am stabilit lucruri foarte clare – preşedintele Republicii Moldova este ales pe perioada mandatului actual al Parlamentului, depolitizarea instituţiilor de drept, de a nu face coaliţie cu partidul Comuniştilor, ş.a.m.d. Deci, noi ne-am asigurat, am avut acea garanţie semnată şi am considerat, am spus-o şi nu am ascuns şi în consecinţă am votat solidar, întregul partid pentru domnul Lupu. Aşa a fost perioada respectivă. Am avut o situaţie concretă în acea perioadă. Acum dacă este o situaţie diferită pentru o componentă a Alianţei nu există nici o problemă să ne aşezăm, să discutăm şi să nu irosim energie în zadar, dar să ne concentrăm pentru evaluarea acestui sistem de garanţii.”

Europa Liberă: Percepţia domnului Ghimpu e că cu mâna Moscovei s-ar dori înlăturarea PL-ului de la guvernare.

Vlad Filat: „E greu să faci analiza percepţiilor, mai cu seamă în cazul dat. Dar eu m-am uitat foarte atent pe situaţiile din anul 199-2000, Guvernul Sturza.”

Europa Liberă: Când a căzut ADR-ul.

Vlad Filat: „De fapt când a căzut ADR-ul, este adevărat. Exact aceleaşi argumente şi unii din cei care descriu acum, folosind aceste argumente, doar au schimbat familia – Roşca-Ghimpu. În rest – mâna Moscovei, dorinţa de a exclude pe singurul care poate face oponenţă Rusiei ş.a.m.d. Eu vreau să vă spun în acest context: noi nici nu avem scop să facem afront sau să luptăm cu cineva. Noi ne dorim parteneriat cu această ţară şi facem tot posibilul ca să avem o relaţie bună în interesul cetăţeanului, nu în interesul unui partid sau altul. Dar noi avem un program de activitate, semnat solidar, obiectivul nostru numărul unu este integrarea europeană. Nimeni nu poate să-mi spună mie că eu am deviat de la acest vector. Noi trebuie să muncim în continuare să avem relaţii bune, sau foarte bune cu Ucraina şi Federaţia Rusă. Astăzi la Dublin sunt încheiate negocierile în cadrul celei de-a doua rundă de negocieri în formatul 5+2. Am avut o comunicare cu domnul Carpov. Este un pas.”

Europa Liberă: Modest.

Vlad Filat: „Eu văd acest proces ca fiind unul responsabil. Fiecare pas, fie el mai mare, fie el mai mic, este important. La ora actuală putem spune clar că noi facem paşi în acest proces de reglementare a conflictului transnistrean, unde trebuie ca toţi participanţii să fie cooperanţi. Şi noi acest lucru îl demonstrăm. Poziţia noastră este una foarte clară, principiile anunţate, nu deviem de la ele. Moldova este la ora actuală participantă în acest proces, prin reprezentantul său, domnul Carpov, la nivelul cel mai înalt, şi la capitolul profesionist, şi la capitolul prestaţie.”

Europa Liberă: Ultima întrebare – până la 15 martie, alegerea preşedintelui?

Vlad Filat: „Of. În calitate de primul ministru vorbesc acum: am fost ieri la Taraclia, la Comrat, zilnic comunic cu oamenii în teritoriu. Nu că noi nu am fi îndeplinit ceea ce am promis, atmosfera este atât de încărcată, atât de politizată, încât energia necesară pentru a ne mişca înainte consolidat nu este suficientă. Noi trebuie să punem punct acestui proces şi să concentrăm întreaga energie din societate pentru a face acel salt, despre care am vorbit de atâtea ori şi avem această şansă. Tărăgănarea timpului înseamnă oportunităţi ratate. Tărăgănarea timpului înseamnă prelungirea termenului până la obţinerea regimului liberalizat de vize. Avem tărăgănare pentru semnarea acordului de liber schimb. Eu nu ştiu dacă cineva a reuşit să dea aprecierea la justa valoare a ceea ce s-a întâmplat în cadrul vizitei comisarului De Gucht. Mă aşteptam ca să propună un termen mai extins. Dar aici în acest birou, în acest fotoliu, în care stau eu acum, uitându-se spre Catedrală dânsul a spus în felul următor: domnule prim-ministru, noi am analizat obiectiv modul în care voi aţi administrat acest proces. Şi noi venim în întâmpinare, făcând evaluarea şi propunem ca termenul de finalizare, în rezultat de semnare a acordului de liber schimb să fie către următorul summit al Parteneriatului estic, ceea ce înseamnă sfârşitul lui septembrie 2013. Este o perioadă record, n-a mai fost aşa ceva. Or, aceste incertitudine de eventualele, ferească Dumnezeu, alegeri anticipate asta înseamnă întinderea în timp, asta înseamnă ratarea de oportunităţi. Noi şi aşa am pierdut foarte mult. Astăzi le-am zis şi colegilor miniştri: atunci când iai decizii în biroul de la Chişinău fără ca să discuţi cu oamenii şi fără ca să evaluezi cum se reflectă aceste decizii în viaţa oamenilor, este un proces greşit. Dar dincolo de această constatare, noi toţi chiar trebuie să începem să trăim bine. Nu doar să dorim să trăim bine. Dar pentru ca să ajungem să trăim bine trebuie să ne concentră,”

Europa Liberă: Vă întrebam 15 martie rămâne data până la care s-ar putea alege şeful statului?

Vlad Filat: „Acest obiectiv l-am anunţat şi eu sper că noi vom reuşi să-l menţinem.”
XS
SM
MD
LG