Linkuri accesibilitate

O problemă majoră pentru sănătatea publică: alcoolismul


Liliana Palihovici: aproape 17% din elevi consumă băuturi alcoolice permanent şi 50% excesiv.


Parlamentul a decis ieri interzicerea comercializării alcoolului în alimentare între orele 22 seara şi nouă dimineaţa. De asemenea, au fost majorate amenzile pentru comercializarea produselor din tutun minorilor. Acestea au crescut de la 1600 lei la 2400 pentru persoanele fizice şi de la 4000 la 7000 în cazul persoanelor juridice. Mai multe la subiect discutăm în această dimineaţă cu vicepreşedinta Parlamentului, dna Liliana Palihovici.

Europa Liberă: Dna Palihovici, moldovenii au faima de a fi nişte consumatori fideli de alcool, dacă pot să mă exprim aşa. Anul trecut un raport internaţional constata că în Moldova se bea cel mai mult: de trei ori peste media mondială. De altfel, de ce proiectul prevede interzicerea comercializării alcoolului noaptea? Se consumă cumva mai multă tărie în această parte a zilei?

Liliana Palihovici:
„Atunci cînd am elaborat acest proiect cu încă unul din colegii mei, cu dl Ghileţchi, am pornit anume de la datele statistice, că în Republica Moldova se consumă foarte mult alcool şi tutun. Aş face nişte concretizări: aproape 17 % din elevi consumă băuturi alcoolice permanent şi dacă mă refer la altă grupă concretă de vârstă, de la 15 % la 24 %, 80 % din tinerii încadraţi în această vârstă consumă permanent băuturi spirtoase, iar jumătate din ei au lunar au chiar experienţă de consum excesiv.

Aceastea sunt cifre care ne denotă o problemă majoră pentru sănătatea publică, de aceea acţiuni trebuie întreprinse şi cît mai rapid, iar sarcina statului este să dezvolte politici sociale corecte, care ar combate alcoolismul şi consumul excesiv de tutun în mediul tinerilor. M-a mai îngrijort şi altceva, că copii de la 13 la 15 ani, 24 % dintre ei consumă alcool, iar cei care s-au dus să procure alcool şi produse din tutun, ¾ dintre ei nu au întâlnit niciun obstacol în procurarea băututrilor alcoolicilor şi a tutunului, chiar în apropierea instituţiilor de învăţământ. Asta înseamnă că legislaţia noastră este imperfectă, le permite copiilor să cumpere băuturi alcoolice şi tutun.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, unii ar putea să se întrebe: oare cei care vor să consume alcool noapte, nu vor putea să-l cumpere înainte de ora 22?

Liliana Palihovici:
„Ştiţi că interzicerea vânzării de alcool şi tutun pentru copiii până la vârsta de 18 ani este interzisă în general. În acest proiect de lege a fost votată şi o modificare a articolului 16, prin care se spune clar că niciun vânzător nu are dreptul să vândă produse de alcool şi tutun, până nu se convinge că persoana are mai mult de 18 ani, adică obligativitatea prezentării actului de identitate. Eu nu sunt idealistă ca să cred că prin modificarea acestei legi, gata, am soluţionat problema.

Trebuie să avem o monitorizare strictă, cum se aplică prevederile acestei legi. Pe lângă aceasta trebuie să avem şi mai multă educaţie sau ore de educaţie pentru sănătate în familie, în instituţiile de învăţământ şi atunci probabil că vom avea efectul scontat pe care îl aşteptăm de la aceste modificări. Dacă m-aş referi la partea a doua a întrebării, vizavi de vânzarea după ora 22, vreau să spun că am analizat statisticile pe care mi le-a prezentat Ministerul de Interne vizavi de accidentele care se produc pe timp de noapte şi în ultimii trei ani, a crescut numărul accidentelor produse de către şoferi tineri şi în mare majoritate a lor în stare de ebrietate. Pe lângă aceasta sunt statistici care denotă încăierări, bătăi, violenţă între tineri pe timp de noapte, tineri care au consumat alcool.

Probabil că mulţi dintre orăşeni îşi aduc aminte clar tabloul cînd primăvara, vara, în curte, dimineaţa, pe terenurile de joc al copiilor găsesc sticle de alcool sparte, iar noaptea nu de puţine ori au trebuit să cheme poliţia să ia pe acei bătăuşi care erau tineri care au consumat alcool. Această interzicere este strict necesară.

Sper ca agenţii economici să nu primească acasta ca o tentativă a statului de a se implica în dezvoltarea businessului lor, aceasta este o propunere a statului sau un îndemn al statului să responsabilizeze societatea în întregime, precum şi agenţii economici care comercializează produse de tutun şi alcool, în vederea susţinerii politicilor statului de dezvoltare sănătoasă, armonioasă a tinerilor.”

Europa Liberă: Dna Palihovici, dar cum vor fi monitorizate barurile care au împânzit satele moldoveneşti? Acolo unde mulţi localnici îşi găsesc refugiul într-o sută de grame?

Liliana Palihovici:
„Adevărat, aici interdicţiile se referă nu doar la tineri dar şi la celelalte categorii de vârstă, fiindcă sunt şi filmări, sunt şi date statistice a Ministerului de Interne care demonstrează că procurarea alcoolului noaptea, în special de către şoferi, duce la creşterea numărului de accidente. Dacă vorbesc de localurile din sate care vând băuturi alcoolice, ele la fel vor fi monitorizate de către poliţistul de sector şi alte instituţii ale statului, abilitate cu aceste drepturi de verificare a respectării legislaţiei.

Pentru mine îngrijorarea mare este alta, vânzarea alcoolului la privaţi, fiindcă în sat practic fiecarea doua familie are în beci vin şi aici noi nu putem cred că prin legislaţie să-i interzicem sau să influenţăm cumva, aici doar prin capitolul educaţie putem să-i explicăm copilului, cetăţeanului care este pericolul pentru sănătate atunci cînd consumă excesiv alcool sau cînd fumează în prezenţa unui copil. Chiar şi barurile din sate au un program de lucru. dacă programul lor va fi mult după ora 22, atunci magazinele alimentare vor fi obligate să nu vândă băuturi alcoolice, această prevedere de interzicere a vânzării de alcool nu se referă la restaurante, cafenele şi baruri.”

Europa Liberă: Dna Palihovici, cum va fi motivat poliţistul în localitate? Sunt localităţi în care există un singur poliţist la 2-3 sate. Cum va va fi motivat să le reuşească pe toate?

Liliana Palihovici:
„Nu doar el. Este şi o sarcină a autorităţilor publice locale să monitorizeze acest lucru. Să ştiţi că autorităţile publice ar trebui să fie printre cele mai interesate să monitorizeze respectarea acestor prevederi ale legii, deoarece aceasta ar însemna mai puţine cheltuieli publice pe alte domenii, pe domeniul de sănătate, de securitate, de infracţiuni şi altele. În cazul dat, din punctul meu de vedere, trebuie să fie o acţiune comună a autorităţilor publice şi a poliţistului de sector, a autorităţilor fiscale. Nu poate un singur om să soluţioneze şi să urmărească toate problemele, este clar. Unde avem un poliţist la două sate, înseamnă că avem localităţi foarte mici, deci el nu are şapte baruri sau magazine pe care trebuie să le urmărească dacă nu vând alcool după ora 22. Această problemă este mult mai mare în oraşe.”

Europa Liberă: Datele Centrului Naţional de Sănătate Publică arată că în Republica Moldova fiecare al 4-lea deces este influentat de consumul nociv de alcool şi fumat. Pe de altă parte, experţii susţin că lipseşte o strategie naţională care să reducă consumul de tărie şi tutun. De ce întarzie programele, dna Palihovici, dacă cifrele sunt atît de alarmante?

Liliana Palihovici:
„Ministerul Sănătăţii are o strategie aprobată pentru sănătate publică în care este şi un capitol de combatere a consumului excesiv de alcool şi tutun. Dar din punctul meu de vedere strategiile la fel ca şi doar articolele din lege nu soluţionează problema, aici implementarea, punerea în aplicare a acelor prevederi este importantă.

Ani de zile, dacă vă amintiţi în perioada 2006-2009, s-a discutat despre introducerea în instituţiile de învăţământ a cursului de educaţie pentru sănătate. Acolo trebuia să se muncească foarte mult la capitolul educaţie pentru sănătate a tinerilor. Ceea ce ar fi constitut un element important din strategia statului pentru o generaţie sănătoasă sau pentru consolidarea sănătăţii publice. Eu ştiu că avem programe de stat finanţate din banii publici pentru prevenirea consumului de alcool şi tutun, dar este prea puţin, aici ar trebui să avem un efort consolidat al societăţii civile, al familiei, al statului în combaterea consumului excesiv de alcool, în special printre copii.”
XS
SM
MD
LG