Linkuri accesibilitate

Aceşti tineri mă fac să am încredere în viitorul Republicii Moldova


Jurnalul săptămânal cu Mihaela Iuraşcu.

Nascută la 20 august 1989 in orasul Chisinau. A absolvit facultatea Finante si Banci la ASEM. Presedinte AIESEC Chisinau.2011-2012 si Presedinte AIESEC Moldova 2012-2013. De 4 ori a fost campioana la sah printre juniori.


Luni: preludiu

Ma trezesc cu impresii puternice generate de ziua precedenta. O reuniune de familie, rude din Ucraina care m-a facut sa resimt emotii demult uitate, emotii frumos ambalate si puse pe polita copilariei din inima mea.

Cu un zambet strengaresc imi deschid agenda si incep sa vizualizez intreaga saptamana …Sedinte, planificari, prezentari, intensitate, culori…Treptat zambetul strengaresc de pe fata se transforma in seriozitate, o seriozitate senina oarecum imbibata de responsabilitate.

Ziua continua cu activitati de planificare in AIESEC Chisinau, organizatie care din toamna 2008 a insemnat si continua sa insemne si astazi cea mai mare investitie a mea in viitor.

Seara parasind oficiul ne indreptam impreuna cu doi colegi, Eugen si Abayomi, la un suc, iar in cele din urma ne surprindem discutand despre ziua de 8 martie si despre traditiile adanc inradacinate legate de aceasta zi. Colegul nostru Abayomi, originar din Nigeria, ne povesteste despre obiceiul de a darui flori care se practica in circumstante tragice in tara sa de bastina. Pentru Aba, ziua de 8 martie va insemna un râu de emotii neplacute si amintiri tragice, iar pentru femeile din Moldova o cascada de flori si cadouri…Dualitate si diversitate culturala.

Ajunsa acasa urmez traditionalul ritual: facebook, gmail, skype…In cele din urma inchei ziua in cel mai frumos mod lecturand “Persuasion” de Jane Austin si ma cufund intr-un somn adanc.

Marți: responsabilitate socială

O intalnire la Clipa Siderala cu Salavat (presedintele) si Abayomi - voluntar in aceasta organizatie. Discutam despre proiectul “The Island”, proiect care are ca scop incluziunea sociala a adolescentilor iesiti din casele de copii ale Moldovei. Depasind o atmosfera destul de tensionata la un moment dat, ajungem cu totii sa constientizam relevanta acestui proiect, iar unicitatea in zona Europei de Est ne responsabilizeaza. Ajung la finalul acestei intalniri sa imi asum anumite responsabilitati in realizarea proiectului “The Island” si asta pentru ca vreau sa fiu parte din ceea ce inseamna impact la nivel social in Republica Moldova.

Revin ulterior in oficiul pentru a ma pregati de sedinta cu echipa de conducere AIESEC Chisinau. In cadrul sedintei discutam noi concepte de proiecte pe care AIESEC Chisinau le va organiza in 2012 si realizez la un moment dat ca sunt placut surprinsa de inovatia pe care au adus-o colegii mei in activitatea AIESEC, inovatie care naste un entuziasm puternic.

Ziua de lucru se incheie cu selectia proiectelor propuse de elevi de clasa a 10-a din liceele din capitala in cadrul editiei a IV-a a proiectului UpGreat organizat de AIESEC Chisinau. In cele din urma am selectat 9 proiecte pe care le vom finanta si sunt absolute mandra de copiii care au generat aceste idei. Acesti tineri ma fac sa am incredere in viitorul Republicii Moldova, iar responsabilitatea sociala de care dau dovada este absolut de invidiat.

Un final frumos de zi si emotii placute, constat ziua una de succes si ma indrept spre casa cu nerabdarea zilei de maine.

Miercuri: ajunul

Trebuie sa recunosc ca ziua a inceput cu sentimentul ca se apropie 8 martie, respectiv cu o dispozitie de sarbatoare. In maxi taxi surprind priviri solidare ale femeilor si oarecum nerabdatoare in asteptarea Marii Sarbatori.

Cele 20 de minute in drum spre oficiu le-am petrecut in dualitatea emotiilor de inceput de zi, spirit primavaratic de sarbatoare si activitatile din ziua respective. In cele din urma trag aer adanc in piept si revin la dispozitia de lucru. In oficiu imi verific posta electonica si surprind doua mesaje care imi atrag atentia in mod deosebit.

Este vorba de persoane originare din Turcia si respectiv Estonia care isi doresc sa faca parte din echipa de conducere AIESEC Moldova pentru urmatorul an. Mesajele respective imi trezesc pentru a cata oara mandria fata de AIESEC care este intradevar cea mai mare organizatie de tineri prezenta in 110 tari. Internationalism in 2012 in AIESEC Moldova si oameni de peste mari si tari care vor sa aduca un impact in Republica Moldova. Procesul de selectie va incepe curand…entuziasm si nerabdare…

Seara cei aproximativ 100 de membri AIESEC vin la sedinta noastra saptamanala, sedinta in care tineri activisti si inteligenti fac totaluri ale saptamanii care a trecut si planifica activitatile pentru saptamana urmatoare. Membrii AIESEC sunt cu siguranta cea mai puternica sursa de energie pentru mine si un motor de emotii pozitive.

Imediat dupa sedinta baietii din AIESEC, urmand frumoasa traditie, felicita fetele si ne daruie flori. Un gest traditional, dar frumos de fiecare data, gest care ma cufunda iarasi in dispozitia de sarbatoare, de aceasta data pentru mai mult timp.

Joi: un 8 martie comercial

Dimineata ma trezesc sesizand un miros atat de asteptat . Deschid ochii si il vad pe tatal meu cu un buchet splendid de trandafiri negri - preferatii mei. Inca din copilarie ma intrebam cum reuseste tata sa ne aduca flori dis-de-dimineata atunci cand inca tot orasul doarme. Misterul florilor primite in zorii zilei este unul din putinele mistere pe care curiozitatea mea copilareasca prefera sa le pastreze pentru multi ani inainte, fara a incerca sa rationalizez prea mult acest moment extreme de placut.

Ziua de 8 martie, de altfel ca si orice sarbatoare are pentru mine un farmec aparte si asta pentru ca petrecem mai mult timp in familie, iar in casa domneste o atmosfera de liniste si caldura.

Luam micul dejun impreuna si ne copilarim cu un tort de ciocolata la desert, care ne-a inspirit de altfel sa initiem o mini bataie cu ciocolata. Ne-am simtit pe o clipa copii, iar eu am trait emotii extrem de placute si o mandrie enorma pentru partintii mei minunati.

Dupa dejun navighez un pic pe net si desigur pe canale de social media. Pe facebook vad o multitudine de poze cu flori de 8 martie, articole cu subiecte de genul „De ce e bine sa fii femeie?” sau „Azi toti barbatii traiesc cu ziua de maine”

Toate aceste observatii pe facebook ma duc cu gandul la aceasta sarbatoare transformata in stil moldovenesc intr-un eveniment comercial. 8 Martie a devenit un eveniment definit de: multe flori scumpe, cadouri alese atent, felicitari scoase de pe net si expediate la toata lista de fete din telefon, poze banale pe facebook, barbati stresati si femei „umflate in pene”…De ce?...Este in firea omului pana la urma…

Propun sa incepem sa ne bucuram mai mult de primavara, de emotii sincere, de femeile care ne inconjoara, de sinceritatea unor cuvinte, de soarele de afara si sa pastram frumosul din noi, pentru ca asa cum spunea Dostoevski “Krasota spasiot mir”.

Vineri: punct şi de la capăt

Mi-am creat inca de la inceputul zilei o lista de lucruri pe care vreau sa le fac astazi si incet, dar sigur imi reuseste.

Planific deschiderea aplicarilor pentru echipa de conducere AIESEC Moldova. Si asta dupa ce in anul 2011 a fost declarata de catre Ministerul Educatiei impreuna cu Ministerul Tineretului cea mai activa organizatie care promoveaza voluntariatul in Republica Moldova. Este de datoria noastra ca si reprezentanti ai societatii civile sa aducem un impact pozitiv in tara. Si asta in consitiile de instabilitate in care se afla Moldova de ceva timp.

Am mers la un rendez-vous cu vechi prieteni intr-o seara atat de linistita alaturi de ei. Saptamana care se incheie a insemnat pentru mine noi inceputuri si multa prospetime si energie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:53 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG