Linkuri accesibilitate

Slovenia: o Lege a familiei anulată prin referendum


Un cuplu de homosexuali votînd la referendumul de duminică la Ljubljana
Un cuplu de homosexuali votînd la referendumul de duminică la Ljubljana

Legea ar fi permis homosexualilor să adopte copii biologici ai partenerilor.


Locuitorii Sloveniei au votat duminică la referendum împotriva unei Legi a familiei care permitea homosexualilor să adopte copiii partenerilor de viață. Mica țara membră a Uniunii Europene este relativ tolerantă și recunoaște oficial de șase ani cuplurile de același sex. Dar la referendumul de ieri au câștigat cu o diferență de 10 la sută cei care nu doresc ca drepturile homosexualilor să fie extinse.

„M-a întristat acest rezultat. Cu partenera mea suntem împreună de 11 ani, dar copilul ei nu-mi va putea fi moștenitor. Cel mai rău e că-mi va putea fi luat dacă partenerei mele i se întâmplă ceva” – așa a descris situația de după referendum Daliborka Lasic, o bucătăreasă de 39 de ani.

Într-un interviu cu agenția Reuters, ea a adăugat că oricum nu credea că noul guvern de centru dreapta va aplica o lege atât de liberală. În Uniunea Europeană numai câteva țări permit cuplurilor de același sex să adopte copii, deși mai multe recunosc oficial aceste parteneriate.

În Slovenia, o țară cu o populație de aproape 2 milioane de oameni, membră a Uniunii Europene din 2004, noua lege a familiei a fost elaborată de guvernul precedent de centru-stânga și votată de majoritatea parlamentară vara trecută.

Legea ar fi permis homosexualilor să adopte copii biologici ai partenerilor, dar cuplurile de același sex recunoscute oficial încă din 2006 n-ar fi putut adopta alți copii.

Biserica Catolică a criticat legea, iar referendumul cu o prezență redusă, de 26 la sută, a fost organizat la inițiativa unei coaliții neguvernamentale. Guvernul de centru-dreapta al premierului Janez Jansa venit la putere după anticipatele din decembrie nu a luat partea nimănui în campania premergătoare referendumului din cauză că partenerii coaliției de guvernare aveau păreri diferite.

Ieri, s-au pronunțat împotriva legii aproximativ 55 la sută dintre participanții la referendum. Au sprijinit-o alți 45 la sută.

Spre deosebire de vecinele sale balcanice, Serbia și Croația unde homosexualii sunt deseori agresați verbal și fizic, Slovenia este mai tolerantă, chiar dacă se mai produc uneori incidente homofobe. Anul trecut, trei sloveni au primit până la 7 luni de închisoare pentru atacarea unui activist gay.

Rezultatul referendumului de duminică înseamnă că Legea familiei va fi anulată, iar una nouă nu va putea fi elaborată decât peste un an.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG