Linkuri accesibilitate

Asigurarea medicală: obligații, prețuri, solidaritate


Mircea Buga: „sistemul din R. Moldova este corespunzător sistemelor europene de asigurări sociale de sănătate”.


Interlocutorul nostru de astăzi este Mircea Buga, directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, pe care Lucia Diaconu l-a întrebat de ce a fost prelungit termenul până la care se pot cumpăra polițe la jumătate de preț – și de ce există, de fapt, mai multe prețuri?

Europa Liberă: Dle Buga, am aflat că instituţia pe care o conduceţi (Compania Naţională de Asigurări în Medicină) a prelungit termenul în care anumite categorii de cetăţeni îşi pot cumpăra poliţa medicală la jumătate de preţ, adică cu pînă la 1500 de lei, pe cînd un angajat plăteşte pentru aceasta aproximativ 3000 de lei. De ce doar o parte din cetăţeni pot avea asemenea facilităţi?

Mircea Buga:
„Cei care nu sînt angajaţi nici asiguraţi din contul statului achită anual în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a legii anuale. Este o întrebare legată de nivelul de venit al acestor persoane.

Mircea Buga
Mircea Buga
După cum ştiţi avem reduceri şi de 75% pentru proprietarii de terenuri agricole, valabile pînă la 31 octombrie curent, care iarăşi corespund nivelului de venit al acestei categorii de persoane. Conform statisticii oficiale, nivelul de venit al agricultorilor este în jur de 25% din salariul mediu anual al uni alt cetăţean al R. Moldova. De aceea şi se aplică reducerea de 75 la sută.

La fel şi cu reducerea de 50 la sută – se aplică pentru categoriile respective de proprietar de imobile sau patente de întreprinzător, întreprinderi individuali, persoane autoangajate aşa-numite, persoane care activează la piaţă sau în alte locuri de desfacere a mărfurilor care nu au un venit stabil, au venit numai în funcţie de sezon, în funcţie de activitatea propriu-zisă.

Este şi o măsură de stimulare a persoanelor neasigurate. Ştiind că avem în jur de 20 la sută de persoane neasigurate este important ca anumite categorii să fie stimulate pentru a se încadra în sistemul de asigurări. Şi evident acestea sînt categoriile cele mai defavorizate.”

Europa Liberă: Dar ştim că nu doar prin metode de stimulare vă propuneţi să măriţi numărul celor care contribuie direct la finanţarea sistemului de sănătatea. Cît de eficientă se dovedeşte penalizarea celor care îşi cumpără poliţă medicală doar atunci cînd se văd nevoiţi să se interneze la spital?

Mircea Buga:
„Aceste măsuri vreau să vă spun că îşi au efectul lor asupra disciplinării anumitor categorii de persoane care au un venit suficient pentru a achita prima de asigurare şi nu o achită. Nerespectarea termenelor legale presupune în primul rînd trecerea la cuantumul deplin, nu mai pot plăti cu reducere, deci vor plăti nu 1491 de lei dar 2892, plus 0,1% pentru fiecare zi de întîrziere, penalitatea, şi amenda administrativă care este pînă la 200 de lei.”

Europa Liberă: Cineva din străinătate ni s-a plîns că a primit o înştiinţare în care se vorbeşte de o amendă între 500 şi 800 de lei dacă nu-şi cumpără poliţa în termenul cuvenit. E o scăpare a legislaţiei, pentru că ei sînt angajaţi peste hotare legal şi deci sînt asiguraţi acolo?

Mircea Buga:
„Toţi cetăţenii Republicii Moldova care nu sînt angajaţi, nici asiguraţi din contul statului primesc înştiinţări pentru a fi informaţi despre termenele de achitare, despre mărimea primei de asigurare. În cazul dat, cînd vorbim de aceste persoane care activează legal - încă o dată menţionez, legal -, şi pot aduce dovada lipsei din ţară, inclusiv a angajării lor peste hotarele ţării, pot fi demonstrate, de exemplu, vizele de intrare-ieşire aplicate în paşaport, sau alte acte la agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale atunci toate aceste acte sînt examinate şi este luat în calcul acest moment.

Important este ca cetăţenii să înţeleagă: pe lîngă faptul că eşti angajat peste hotare să poţi arăta şi în ţara de origine unde ai obligaţii legale de a achita anumite taxe şi impozite că nu eşti aici pe loc şi atunci evident că vor fi aplicate scutirile respective inclusiv agenţiile nu vor lua măsurile de sancţionare a unor astfel de cetăţeni.”

Europa Liberă: Dle Buga, mulţi plătitori de poliţă consideră sistemul pe care îl avem inechitabil. Ei spun că sînt nevoiţi să finanţeze sistemul şi în locul celor care îşi cumpără poliţa la preţ redus sau îşi cumpără poliţă mai tîrziu aşa cum fac agricultorii, de exemplu, dar au parte de aceleaşi servicii.

Mircea Buga:
„Vreau să vă spun că aici sînt categoric pe poziţia că sistemul din R. Moldova este corespunzător sistemelor europene de asigurări sociale de sănătate. Şi se bazează în mare parte pe principiul solidarităţii cînd persoana sănătoasă plăteşte pentru cea bolnavă, cînd persoana care are venituri mai mari plăteşte pentru persoana care este mai săracă, respectiv cel care este mai tînăr plăteşte pentru cel mai în vîrstă. Şi acest principiu este cel mai echitabil pînă la urmă cînd persoanele R. Moldova, indiferent de venitul lor, care astăzi este mai mare, dar mîine poate fi mai mic – nimeni dintre noi nu este scutit de situaţia ca astăzi să aibă de lucru dar mîine să fie eventual şomer; statul este obligat să garanteze un sistem echitabil de aprovizionare cu servicii medicale pentru toţi cetăţenii. Şi nu trebuie să fie discuţii pe tema asta. Discuţiile pot fi iniţiate numai de acei care au un venit mare, au un venit mare şi atunci evident ei doresc să aibă un pachet de servicii suplimentare. Dar acestea pot fi obţinute prin asigurări facultative.”
XS
SM
MD
LG