Linkuri accesibilitate

Vlad Filat regretă închiderea NIT


Vlad Filat
Vlad Filat

…dar accentuează că „legea este mai presus decât orice percepţie”.


Europa Liberă: Sunteţi învinuiţi, guvernarea, că aţi fi solicitat închiderea postului de televiziune NIT. Pe de altă parte comunitatea internaţională începe să facă presiuni asupra actualei guvernări pentru a-i solicita să repună în funcţiune acest post de televiziune.

Vlad Filat: „Republica Moldova este stat de drept. În activitatea unui stat de drept avem la bază legea şi instituţii ale statului, care în baza legii asigură implementarea ei. În cazul dat avem instituţie, aflate sub control parlamentar, nu este o instituţie parlamentară sau executivă, Consiliul coordonator al audiovizualului, care a adoptat această decizie. Eu sunt în general categoric împotrivă atunci când apar presiuni asupra unei instituţii media, dacă instituţia este cu adevărat media. Şi nu este plăcut când un post de televiziune este închis.”

Europa Liberă: Într-o democraţie veritabilă.

Vlad Filat: „Într-o democraţie veritabilă. Eu am fost unul dintre cei, care nu doar au declarat, dar am fost şi în stradă şi am cerut, şi am luptat pentru libertatea presei în Republica Moldova. Însă cu toate aceste regrete pe care le am, legea este mai presus decât orice percepţie pe care o avem noi. Şi dacă o instituţie, fie de presă, sau o persoană încalcă legea, trebuie să suporte consecinţa legii. Eu nu mă apuc acum să fiu judecător şi dacă e să vorbesc sincer, eu nu m-am pronunţat, este prima dată când mă pronunţa vis-a-vis de retragerea licenţei în activitatea postului de televiziune respectiv. De aceea eu nu vreau să fiu judecător. Avem instanţe de judecată, care trebuie să califice sub aspect legal corectitudinea deciziei luate de CCA. Şi eu cred că ar trebui să lăsăm ca acest proces să meargă în toate instanţele naţionale, au posibilitatea să meargă şi la CEDO ca să-şi expună punctul de vedere. Şi în concluzie, toate comentariile care vin cu această notă politică, ş.a.m.d. pe marginea acestui caz sunt contraproductive. Urmează justiţia să-şi spună cuvântul.”

Europa Liberă: L-am ascultat pe liderul comuniştilor, care spunea că pe timpul lui nu s-au închis posturi de televiziune. Din contra, piaţa mediatică a adus şi mai multă concurenţă, au fost deschise mai multe posturi de televiziune, de radio.

Vlad Filat: „La nivel statistic, sunt alţii care pot să facă această contabilizare. Eu doar vreau să vă spun că în perioada guvernării comuniste, sub conducerea domnului Voronin, numai nu presă liberă am avut noi în Republica Moldova. Faptul că am avut în presă oameni cu demnitate şi cu curaj, care au reuşit să străbată acel bruiaj, care exista în perioada respectivă de timp, prezentând şi informaţii de alternativă, jurnalism de opinii, asta nu înseamnă că este rezultatul guvernării lor. Faptul că ei, comuniştii, au fost perfizi în felul lor, asta nu schimbă datele problemei. Eu vreau să trec în revistă aşa câteva cazuri, foarte relevante: schimbarea proprietarilor la ORT, care este Prime acum, lichidarea postului de televiziune municipal Euro-TV, practic lichidarea postului de radio municipal Antena-C, închiderea ziarului Timpul. Sigur, maniera a fost foarte perfidă, prin intermediul unor aşa-numite companii, închiderea într-o manieră absolut brutală a TVR-ului în Republica Moldova. Deci, a uitat multe lucruri, eu personal nu am uitat. Noi în perioada guvernării comuniste nu am avut presă liberă. Acum noi avem presă. Liberă. Şi slava Domnului că am reuşit acest lucru. Şi pentru viitor, cred că presa noastră nu va fi doar liberă, va deveni şi puternică, pentru ca să facă din oamenii noştri oameni puternici. Un om informat nu poate fi manipulat, ceea ce înseamnă că un om informat este un om liber şi puternic.”
XS
SM
MD
LG