Si in acest an, unii moldoveni in loc sa-si faca din sarbatoare o bucurie au ajuns sa-si petreaca Pastele la spital. De ce se intimpla acest lucru, unde gresesc aceste persoane a intrebat-o Lucia Diaconu pe medicul Ana Grati.
Ana Grati: „Acest lucru se întîmplă din cauza neglijenţei faţă de sănătatea lor. Asta e prima. Unii ţin postul, apoi, cînd ajung la masa de sărbătoare, fac abuz de grăsime, de mîncare multă, de băuturi, şi provoacă o pancreatită bună, o gastrită acută, încep dureri şi vome, şi cîteodată sînt nevoiţi să apeleze şi la ajutorul medicilor, căci nu se isprăvesc singuri. Ca atare, după post, ar trebui puţin de gustat din producte, şi ele să nu fie grase, şi treptat de mărit doza de grăsime, de carne, de ouă.”
Europa Liberă: Moldovenii sînt tentaţi doar de sărbători să facă aceste excese?
Ana Grati: „Nu numai de sărbători. Întotdeauna omul nu trebuie să uite de măsură. Să mănînce atît cît încă mai doreşte să mai mănînce. Atunci să se oprească. Cu o băutură alcoolică, pofta de mîncare creşte. Ei nu-şi dau seama cînd supradozează toate, ei socotesc că se vor isprăvi, dar organismul nu se isprăveşte.”
Europa Liberă: Cum pot fi curmate aceste obiceiuri ale moldovenilor de a mînca fără măsură? Şi a cui este această sarcină? A părinţilor să-şi educe copiii să mănînce sănătos? A şcolii, a medicilor?
Ana Grati: „Asta toţi împreună trebuie să lucreze. Trebuie să fie o coordonare la toate nivelurile. Să luăm situaţia de peste hotare. De pildă, am trăit cîţiva ani în Germania şi am văzut cît de econom şi cît de puţin ei mănîncă. Eu nu ştiu cînd noi vom ajunge la un aşa nivel. Asta-i cultura poporului.”
Europa Liberă: În cîteva zile vom sărbători şi Paştele Blajinilor. Ştim că oamenii vor merge la cimitire, vor face mese în această zi ca să-i pomenească pe cei morţi. Dvoastră ce le recomandaţi? Cum trebuie să arate aceste mese?
Ana Grati: „Eu toată vremea cu frică şi cu uimire mă uit ce mese înşiră, fiindcă aste e extraordinar de periculos. Dacă vrei să faci masă de pomenire, o faci acasă. De pildă, pui la masa de pomenire ceea ce ai de dat de pomană. Un biscuit, o bomboană, un covrigel îi dai copilului. Gata, atîta. Şi dacă copilaşul aleargă, şi acolo pămîntul e pămînt, şi cade, şi cu mîna murdară ia o bucată de carne şi o pune-n gură… Nu vine peste o zi la mine? Vine. Tare multe gospodine, nu ştiu din care scop, vopsesc de Paşte mai multe ouă ca să le ajungă şi de Paştele Blajinilor. Asta e categoric contraindicat. Cel mult oul fiert se păstrează trei zile. A treia zi deja e periculos să-l mănînci. Sînt zile cu soare şi stă mîncarea aia pînă vine preotul să facă pomenirea, şi totul stă la soare şi se încălzeşte, şi musca zboară, asta e o grozăvenie. Eu socotesc că nu e de dorit ca la cimitire să se facă mesele de pomenire”.