Linkuri accesibilitate

Misiunea lui Dmitri Rogozin


Dmitri Rogozin la Chişinău, 16 aprilie 2012
Dmitri Rogozin la Chişinău, 16 aprilie 2012

Bogdan Ţîrdea: Moscova nu-şi poate permite ca Transnistria şi Moldova să intre într-un câmp geopolitic european.


Europa Liberă: Credeţi că din moment ce domnul Rogozin este atât de versat, este într-o altă funcţie, se dă o importanţă deosebită rezolvării problemei transnistrene de către Moscova?

Bogdan Ţîrdea: „Desigur că nominalizarea lui în această ipostază dublă preşedinte a comisie interguvernamentale moldo-ruse şi reprezentant special în Transnistria desigur că prin aceasta Moscova doreşte să arate importanţa acestui conflict şi faptul că Moscova într-un fel se „reîntoarce” în această zonă de interes geopolitic vizibil pentru Federaţia Rusă. De fapt, Rusia vrea să arate că această zonă deja devine după Caucaz una din priorităţile sale strategice de bază şi astfel ea doreşte să arate că Moldova devine un fel de zonă de interes strategic pentru Federaţia Rusă. Deci, numirea acestui reprezentant, acestui vultur să-i spunem aşa, al politicii ruseşti înseamnă că poziţia Moscovei va fi mai clară, mai categorică, mai dură pe unele segmente şi că Moscova va juca cu o forţă deosebită în această regiune.”

Europa Liberă: O poziţie mai dură ce ar însemna?

Bogdan Ţîrdea
Bogdan Ţîrdea
Bogdan Ţîrdea: „O poziţie dură se are în vedere că este un semnal nu atât pentru Chişinău, cât pentru Occident, că Moscova nu doreşte să facă concesii în această regiune şi că Moscova nu doreşte să se retragă din această regiune.”

Europa Liberă: Acum credeţi că ceva o să se mişte şi dacă da înspre ce?

Bogdan Ţîrdea: „Rogozin este pus tocmai pentru a conserva poziţiile Moscovei în regiune. Fiindcă schimbarea de putere la Tiraspol care a surprins o parte din elita rusească şi schimbarea puterii în Chişinău din 2009 a schimbat ecuaţia în regiune. Respectiv, această diplomaţie fotbalistică a lui Filat, aceste negocieri, fie şi neformale, dădeau un vector al relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol destul de imprevizibil pentru Moscova. Vedem că cu trenurile parcă ceva a început o dezgheţare, cu contactele telefonice, cu posturile vamale bilaterale, toate aceste lucruri desigur pot scăpa de sub controlul Federaţiei Ruse, care a hotărât să-şi trimită un reprezentant pentru a controla situaţia şi a o dirija în direcţia convenabilă Moscovei, fiindcă situaţia risca să scape de sub control şi Transnistria risca să intre într-un câmp geopolitic european. Aceasta se explică prin faptul că Moldova în 2013 va obţine regim liberalizat de vize şi principalul regim de comerţ liber cu UE. Şi acest regim de comerţ liber presupune şi anumite favoruri pentru Transnistria şi anumite programe europene în Transnistria şi o creștere a „soft-power - ului” european sau a influenţei europene în Transnistria. Respectiv Moscova reacţionează în felul său, ea subvenţionează acest sistem politic, ea îşi trimite propriii reprezentanţi din tagma vulturilor, ea îşi schimbă ambasadorul în Republica Moldova cu un nou reprezentant care tot face parte probabil din vulturi. Şi iată aceste acţiuni ale Moscovei transmit un semnal şi Occidentului, şi puterii de la Chişinău că jocurile deja vor fi mai dure. Şi că Moscova nu va mai fi tolerantă cu anumite acţiuni să-i spunem aşa agresive din partea Chişinăului. Dar Moscova foloseşte şi biciul şi biscuitul, dacă Rogozin este biciul, metaforic vorbind, iată că deschiderea unor noi puncte de trecere pentru vinurile moldoveneşti, scăderea fie şi minimală a preţurilor la gaze şi multe ale acţiuni diplomatice şi economice fac parte din acel arsenal al Moscovei prin care ea încearcă să menţină Moldova într-o zonă aşa gri sau într-o zonă a propriilor interese.”

Europa Liberă: Domnule Ţîrdea, dar de ce credeţi că a ales anume a doua zi de Paşte domnul Rogozin să vină şi la Chişinău, şi la Tiraspol?

Bogdan Ţîrdea: „Două explicaţii: una tehnică, fiindcă de Paşte nu prea avea sens să te întâlnești fiindcă toţi politicienii sunt în vacanţă, dar pe de altă parte, în zilele de Paşte scap tensiunile, oamenii sunt mai pacifişti, toleranţi, iertători şi, deci, mai constructivi şi negociabili. Pentru Rogozin această primă întâlnire este un fel de tatonare a terenului unde el se va strădui să apară într-o ipostază de un individ care vine cu anumite oferte şi compromisuri. După aceasta va fi interesant. După aceasta, în funcţie de situaţie vor fi şi expresii şi poziţii mai dure.”

Europa Liberă: Interesant, dacă el vrea prea mult să se scrie în presă despre vizita lui, sau prea puţin, fiind a doua zi de Paşte?

Bogdan Ţîrdea: „A doua zi de Paşte este totuşi o anumită sete informaţională, cel puţin prima zi va fi o reacţie lentă, iar a doua, a treia zi vor exploda reacţiile. Nu ştiu dacă tocmai el nu vrea să se scrie, el de fiecare dată produce mult PR.”

Europa Liberă: Ce credeţi că va face el la Tiraspol?

Bogdan Ţîrdea: „La Tiraspol el va aduce poziţia Kremlinului, el va da anumite recomandări, ca să nu zic, indicaţii, el va pune anumite condiţii pentru sprijinul financiar, politic şi diplomatic al Moscovei. Fiindcă în Tiraspol se întâmplă multe lucruri care bulversează într-un fel clasa politică rusească. S-au pornit anumite vânători asupra unor funcţionari, se pornesc anumite reforme neinspirate din punct de vedere al Moscovei, se pornesc contactele cu Chişinăul şi toate aceste lucruri desigur că trebuie puse la punct, trebuie ordonate, structurate, trebuie date indicaţiile, trebuie coordonate poziţiile şi cam aceasta este scopul vizitei sale, dacă ţinem cont şi de faptul că anterior Transnistria a fost vizitată şi de un alt înalt oficial.”

Europa Liberă: Interesant dacă la Viena în cadrul reuniunii oficiale în formatul 5+2 Tiraspolul va insista să obţină statut de parte cu drepturi egale la masa de negocieri…

Bogdan Ţîrdea: „Desigur că da, fiindcă aceasta face parte din paradigma generală a politicii externe a Tiraspolului: noi avem statut de subiect egal la negocieri, acest statut este consolidat în Memorandumul din 1997, unde e scris că noi formăm un stat comun şi unde este fortificată ideea de membru cu drepturi egale. Plus aceasta este şi poziţia Moscovei, şi Tiraspolul evident că va merge mai departe de pe poziţii confederative sau de pe poziţii de statut de stat independent.”

Europa Liberă: Credeţi că Chişinăul va ceda şi va accepta acest statut de parte cu drepturi depline?

Bogdan Ţîrdea: „Sigur că Chişinăul nu o va face, dar se va strădui să accentueze mai departe ideea că de fapt Transnistria nu poate fi parte egală la negocieri, cu atât mai mult că Chişinăul acum exprimă nu doar propria poziţie, dar şi poziţia Occidentului. Respectiv Chişinăul nu are acum „marja de libertate” ca să-şi poată permite asemenea cedări, deci volens-nolens, Chişinăul care este finanţat de Occident, are sprijin politic şi diplomatic, va trebui să reflecte poziţia Occidentului. În concluzie, vom avea două poziţii reconciliabile, una a Transnistriei care exprimă poziţia Rusiei şi a doua a Chişinăului, care exprimă şi poziţie Occidentului şi pe a sa proprie şi respectiv aceste negocieri nu cred că vor avea succese sau salturi calitative.”

Europa Liberă: Vor mai dura mult şi bine.

Bogdan Ţîrdea: „Vor dura mult şi bine... Pentru noi e important că cel puţin se soluţionează problemele de ordin cotidian, în sensul mişcării trenurilor, mişcării libere a mărfurilor, contactele telefonice, recunoaşterea diplomelor, posibilitatea businessului comun, iată asta este important să ne mişcăm, fiindcă blocadele reciproce şi poziţiile crispate desigur că aduc pierderi economice în primul rând.”
XS
SM
MD
LG