Republica Moldova a rămas, în 2011, în categoria țărilor cu o presă „parțial liberă”, iar scorul ei s-a îmbunătățit cu un singur punct, spune organizația Freedom House cu sediul la Washington.
Într-un nou raport despre libertatea presei în lume dat publicității astăzi, Freedom House acordă Republicii Moldova un scor de 54 de puncte și o plasează pe locul 116 din 197 de țări.
Pentru comparație, țara cu cea mai liberă presă în 2011, Finlanda, a primit scorul de 10 puncte, iar țara cu presa cea mai oprimată, Coreea de Nord are 97 de puncte. Punctajul se compune din scorul obținut de țările analizate în raport la categoriile mediul economic, politic și legislativ.
Republica Moldova a trecut în 2010 din categoria țărilor cu presă ne-liberă în cea a țărilor cu presă parțial liberă, unde se menține, așadar, pentru al doilea an la rând. Freedom House nu a publicat deocamdată argumentele pe care își întemeiază scorul acordat Moldovei pentru 2011.
În zona Europei Centrale și de Est și Eurasiei unde este plasată, Republica Moldova face parte din cea mai numeroasă categorie compusă din 13 țări cu presă parțial liberă. Alte 7 țări conduse de Estonia formează categoria țărilor cu presă liberă, iar alte 9 țări, între care Turkmenistanul aflat pe ultimul loc, formează categoria țărilor cu presă neliberă. Republica Moldova este la câteva locuri bune în spatele României, cu un singur loc mai jos față de Georgia, dar - înaintea Ucrainei și mult înaintea Rusiei.
Într-un comentariu privitor la sub-regiunea Europei Centrale și de Est, Freedom House spune că libertatea presei s-a redus semnificativ în 2011 din cauza degradării situației în două țări care de obicei avansau, anume Ungaria și Macedonia. S-a înrăutățit și scorul Ucrainei. În Rusia a câștigat teren libertatea presei online, dar rămâne de văzut cât de durabil va fi câștigul. Singurele țări din regiune unde libertatea presei s-a îmbunătățit notabil anul trecut sunt Georgia, Kosovo și Muntenegru.
La scară globală, Freedom House spune că cele mai semnificative sunt îmbunătățirile din lumea arabă în urma așa numitei primăveri arabe. Asta face ca, pentru prima dată în opt ani, libertatea presei la scară globală să fi evitat declinul.
Cu toate acestea, din cauza că unele țări cu presă odinioară liberă au degradat, notabil fiind cazul Ungariei, procentul populației globale care locuiește în societăți cu presă în totalitate liberă a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat de Freedom House în peste un deceniu.