Linkuri accesibilitate

Din nou despre pacea de la Bucureşti (Jurnal de Chişinău)


Beneficiile Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană (Adevărul).

Mai multe ziare readuc la acest sfîrşit de săptămînă în discuţie ziua de 16 mai, cînd s-au împlinit 200 de ani de la încheierea păcii de la Bucureşti. În Jurnal de Chişinău Nicolae Negru îşi dedică editorialul controversei eliberare sau ocupaţie? Negru constată că „pentru moldovenii afectaţi de sindromul Stockholm este paralizant să audă spunându-se că „Măreaţa Rusie” ne-a ocupat. Adevărul îi deprimă, îi irită, ei pot să izbucnească în plâns, dacă sunt asaltaţi cu date şi argumente despre care nu au habar. Trebuie să fim mai înţelegători faţă de ei, căci au nevoie de timp să-şi vină în fire. Un grup aparte îl constituie politicienii care se vor feri să se pronunţe sau, dimpotrivă, vor face declaraţii, ghidându-se de anumite calcule politice, de faptul că Rusia continuă să aibă influenţă asupra alegătorilor din Republica Moldova”, scrie Nicolae Negru.
Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct


Evenimentul din 1812 îi serveşte ca punct de plecare pentru reflecţii şi editorialistului Petru Bogatu tot în Jurnal de Chişinău. Ziaristul analizezează cum a reflectat presa acest fapt istoric. Şi iată la ce concluzie ajunge: „După decenii de partizanat mizerabil, ziarele, agenţiile de ştiri, posturile noastre de radio şi televiziune cad în altă extremă. Multe dintre ele sînt obsedate acum de cea de a doua sursă, de imparţialitate, de obiectivitate. Şi aici n-ar fi nimic de obiectat. Numai că mass-media, pe lîngă misiunea de a informa şi distra mai are şi funcţia de a educa….. Din toate aceste ingrediente se constituie profesionalismul jurnalistului. În caz contrar, falsa imparţialitate a presei riscă să degradeze într-un obiectivism neghiob, imoral şi antinaţional”, scrie Petru Bogatu.

Adevărul se opreşte asupra beneficiilor Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, care se aşteaptă să fie semnat în toamna lui 2013. Autorii materialului reproduc concluziile unui studiu realizat de experţi de la centre de analiză din Olanda şi Polonia care spun că liberalizarea comerţului cu Uniunea va genera o creştere a Produsului Intern Brut în medie cu peste 3% sau cu 75 de milioane de euro pe an, salariile se vor majora tot cu peste 3 la sută în primii ani, iar preţurile pe piaţa moldovenească vor scădea. Pe de altă parte este citat un expert moldovean, Viorel Chivriga, care atrage atenţia că „acordul va necesita şi un efort major de adaptare la noile condiţii….. O negociere proastă a condiţiilor ar putea aduce prejudicii imense ţării noastre”, subliniază expertul în Adevărul.

În Timpul găsiţi azi cîteva detalii pe care le prevede noul proiect de lege prin care se instituie amenzi pentru cei care nu-şi lucrează pămîntul. Potrivit acestuia, deţinătorii de terenuri vor fi obligaţi să ia măsuri ca pămînturile să fie „igienizate”, în caz contrar ţăranii vor fi sancţionaţi cu amendă de 600 de lei pe ha pentru primul an agricol, cu 800 pentru al doilea şi 1000 de lei pe ha începînd cu al treilea an agricol consecutive de contravenţie. În timp ce autorii proiectului spun că noile modificări la Codul Funciar vor aduce beneficii, cum ar fi creşterea producţiei de cereale şi respectiv a volumului exportului, dar şi reducerea şomajului la sate, mai mulţi experţi şi agricultori invocaţi în articol reclamă că prin aceste amenzi s-ar încălca dreptul la proprietate.

Panorama titrează: „Piaţa imobiliară este în stagnare.” Din cauză că vara este perioada concediilor, numărul tranzacţiilor în următoarele luni va fi în descreştere, se spune în articol, dar spre toamnă cum se întîmplă de obicei în fiecare an piaţa se va înviora din nou, este prognoza optimistă a expertului de la o bursa de imobile din capitală citat de Igor Safonov de la Panorama.
XS
SM
MD
LG