Europa Liberă: Domnule preşedinte, există un ultim raport al Departamentului de stat american, în care se spune că în Republica Moldova guvernarea este coruptă. Cât de mult afectează imaginea ţării acest flagel? Şi de fapt care sunt dezavantajele, sau ce pierde ţara când se vorbeşte despre Moldova ca un stat corupt?
Nicolae Timofti: „Desigur că nu ne favorizează, nu ne face o imagine pozitivă în faţa altor state, atunci când se vorbeşte că în Moldova corupţia este la un nivel înalt. Noi cunoaştem acest fenomen, care cuprinde cu regret toată societatea. Acordăm şi vom acorda şi pe viitor o atenţie necesară dezrădăcinării acestui fenomen. E clar că pentru aceasta e necesar pentru a rezolva mai multe probleme. Prima şi cea mai importantă este dezvoltarea economiei noastre. Atunci când vom avea un nivel ridicat al economiei sunt sigur că nivelul corupţiei va scădea. Altă problemă este ca noi să ajustăm legislaţia la standardele europene şi următoarea este ca să asigurăm independenţa justiţiei în stat. Iată aceste probleme când vor fi rezolvate, nivelul corupţiei va fi redus esenţial.”
Europa Liberă: Când ziceţi asigurarea independenţei justiţiei – de cine şi de ce depinde astăzi justiţia?
Nicolae Timofti: „Ea depinde atât de structurile de stat, cât şi de alte componente ale societăţii, am în vedere structurile care sunt cointeresate pentru a avea o hotărâre favorabilă lor şi pentru aceasta este clar că ei aplică toate metodele ca să-şi atingă scopul. Dar aici iată şi intervine factorul justiţiei, când ea trebuie să reacţioneze adecvat, în conformitate cu legea. Şi atunci dacă rezistă justiţia la presiuni, să spunem din partea unor factori decizionali din structurile de stat, sau din partea unor persoane din structurile economice, sau din alte părţi ale societăţii, care au interese, cum am spus, pentru a avea o hotărâre favorabilă. Dar asta depinde de acum de nivelul de pregătire a judecătorului, şi al procurorului, şi al lucrătorului organelor de drept. Adică în ansamblu când vorbim de participanţii la actul de justiţie.
Atunci când vom reuşi să creăm condiţii adecvate pentru selectarea de cadre în aceste organe şi când le vom crea condiţii ca ei să fie asiguraţi material, dotaţi cu toate cele necesare pentru buna lor funcţionare, atunci oamenii vor avea încredere în aceste organe de drept şi mai cu seamă în faţa judecătorilor, care sunt ultimii care pun punctul sau dau verdictul la un litigiu.”
Europa Liberă: Republica Moldova rămâne a fi monitorizată de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Printre restanţele Republicii Moldova este şi reformarea procuraturii. De ce atât de greu această reformă?
Nicolae Timofti: „În anii 90, când am fost acceptaţi în Consiliul Europei, s-a pus întrebarea şi despre locul Procuraturii în sistemul organelor de drept. Cu regret şi în normele constituţionale s-a căutat locul ei prin anumite formulări, care ar asigura şi independenţa acestui organ, şi în acelaşi timp trebuia să fie schimbată în corespundere cu noile cerinţe faţă de acest organ. Nu s-a văzut o schimbare radicală a acestui organ.”
Europa Liberă: Dar de ce se opun anumite forţe reformării procuraturii?
Nicolae Timofti: „Probabil este un instrument foarte puternic pentru a fi folosit în anumite interese. Este de la sine înţeles că acest organ trebuie să lucreze într-adevăr independent şi în interesul legii. Şi vă imaginaţi că există un procuror independent, care a fost sesizat în ordinea stabilită de lege în privinţa unei crime, de pildă luarea de mită, sau darea de mită şi se constată faptul, se duce ancheta şi persoanele sunt trase la răspundere. Ca să-i permită acestui procuror ca el într-adevăr să nu fie influenţat de nimeni. Eu sunt sigur că mulţi şi-ar fi găsit locul astăzi pentru aceste crime acolo unde trebuie să fie – în penitenciare.”
Europa Liberă: Domnule Timofti, într-un interviu, pe care l-aţi acordat încă pe când eraţi candidat la funcţia supremă în stat, v-aţi pus o întrebare foarte firească: cum de moldovenii dau mită, dacă ţara e săracă. Cel sărac caută bani, agoniseşte bani ca să ofere mită. Şi de ce această mentalitate?
Nicolae Timofti: „Într-adevăr este un fenomen ciudat. Ne plângem de sărăcie, iar în acelaşi timp chiar şi oamenii săraci găsesc nu ştiu de unde şi spun că dau, adică ei vorbesc.”
Europa Liberă: Spun că vând vaca, vând viţel.
Nicolae Timofti: „Vând tot ce au numai ca să-şi rezolve problema, interesul său pe căi ilegale. Ei nu plătesc pentru ca să fie respectată legea. Eu întotdeauna i-am îndemnat: oamenilor, să nu faceţi lucrul acesta, niciodată să nu daţi. Justiţia nu trebuie plătită din diferite buzunare, trebuie plătită numai dintr-un buzunar, buzunarul statului. Atunci va fi asigurată o ordine, legalitate în stat.”
Europa Liberă: Ce părere aveţi despre Centrul anticorupţie? Premierul, de exemplu, a lăsat să se înţeleagă că o asemenea structură mai că nu ar fi necesară pentru Republica Moldova.
Nicolae Timofti: „N-am urmărit special activitatea acestui organ. Îşi făcea datoria, dar vedeţi să spunem acum că pe parcursul activităţii sale nu a prezentat un dosar societăţii.”
Europa Liberă: De rezonanţă.
Nicolae Timofti: „Vorbesc toţi de corupţie, el este organ anticorupţie şi nu a născut nici un dosar. Trebuie de lucrat sistematic, adică trebuie ca să întreprindă măsuri de a preveni aceste infracţiuni, ca oamenii să cunoască că acest organ o să intervină atunci când se va constatat că sunt aşa cazuri.”
Europa Liberă: Aţi promulgat legea anti-discriminare, între timp liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, spunea că o să iniţieze un referendum pentru a anula această lege. E cu şanse de a fi anulată?
Nicolae Timofti: „Dacă a declarat… Pentru aceasta trebuie cheltuieli din partea statului, nu ştiu care va fi rezultatul. Probabil trebuie o analiză profundă ca să faci astfel de declaraţie. Dacă o are înseamnă că vom vedea.”
Europa Liberă: Partidul Socialiştilor a zis că o va ataca la Curtea Constituţională.
Nicolae Timofti: „Este o cale legală, constituţională şi dacă vor folosi această cale, totul e în limitele Constituţiei.”
Europa Liberă: Ultimele legi adoptate vin în favoarea euro-integrării Republicii Moldova. Să vorbim despre vectorul politicii externe: pe moment e bine că Republica Moldova vrea către UE, dar îşi menţine relaţiile cu CSI?
Nicolae Timofti: „Strategia noastră şi ideea noastră naţională este integrarea europeană şi e clar că noi continuăm acest curs. Toate legile care sunt adoptate, ele trebuie să corespundă rigorilor prevăzute pentru Uniunea Europeană. Relaţiile cu CSI noi avem numai în plan economic, celelalte relaţii – militare, politice noi în cadrul acestei structuri nu le avem. Dar relaţiile economice trebuie să le întreţinem. Şi cu fostele republici ale Uniunii, astăzi statele CSI. Eu cred că este normal, dacă sunt convenabile sau aduc beneficii ambelor părţi, în cadrul relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă, cu Ucraina, cu celelalte state membre, şi cu Bielarus, de ce nu? Dacă economic ne este convenabil. Până când noi ne vom integra pe deplin în structurile europene, noi trebuie să menţinem toate relaţiile care ne sunt nouă favorabile.”
Europa Liberă: Domnule preşedinte Timofti, deocamdată societatea moldavă este divizată în euro-sceptici şi euro-optimişti. Cum să-i împaci şi pe unii şi pe alţii?
Nicolae Timofti: „Trebuie să lucrăm şi să explicăm la cetăţeni care sunt avantajele şi care sunt dezavantajele. Eu sunt convins că noi, după aşezarea noastră geografică, după mentalitatea noastră noi suntem mai aproape de Europa, decât de structurile euro-asiatice. Fiindcă noi suntem într-adevăr europeni şi gândirea noastră ne dă posibilitatea ca noi să ne integrăm cât mai adânc în aceste structuri europene. Toate aşteptările noastre ele vor veni. Nu pe moment, dar pe viitor, eu sunt sigur.
Trebuie răbdare, trebuie de lucrat, de muncit, nu trebuie să ne plângem, să cerem, dar trebuie să facem. Iată dacă asta ne vom învăţa şi eu sunt sigur că poporul nostru este în stare. Uitaţi-vă ce se întâmplă: partea activă a societăţii noastre, cetăţeni tineri, capabili de a munci, de a crea, ei sunt în afara ţării. Adică ei pot munci, trebuie să le creăm condiţii ca ei să lucreze acasă. Acum este etapa ceea când noi plecăm în Europa. Dar încet noi o să aducem Europa aici, acasă. Dacă o să fim consecvenţi în acţiuni. Dar trebuie să gândim toţi la fel, în sensul că dorim să ne integrăm în Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Prima vizită a Dumneavoastră în afara ţării a fost la Bruxelles. Ce şanse daţi Republicii Moldova să obţină acest regim liberalizat de vize?
Nicolae Timofti: „Este un drum nu uşor. Şi vă spun, ca să ajungem la etapa de a ridica vizele, aşa cum noi ne dorim, mai liber, noi trebuie să îndeplinim anumite condiţii şi să-i convingem pe europeni că noi vom fi parteneri de încredere. Noi facem tot ce se cere la etapa actuală, că este încă mult de lucru. Şi partenerii europeni, ei dau semnale că ne vor susţine mai departe cu aceeaşi încredere, cu care noi acţionăm, în dependenţă de acţiunile noastre. Şi iată cu adoptarea acestor legi eu sunt sigur că i-am convins. Şi iată deja avem semnale din partea structurilor europene că într-adevăr am dat aşa o încredere lor că noi suntem într-adevăr serioşi şi dorim să realizăm planul nostru de integrare.”
Europa Liberă: Cât timp ne trebuie?
Nicolae Timofti: „Timpul trebuie de redus cât mai scurt, dar aşa, după unele calcule ale noastre, eu cred că la sfârşitul anului 2013 noi putem să sperăm la ceva. Dar nu mai târziu, poate să fie la începutul anului ʼ14, vreo câteva luni. Dar aşa eu cred că dacă noi o să lucrăm aşa intens, cum am lucrat până acum şi ştiţi, noi câte odată chiar prea mult discutăm. Şi îmi pare rău, chiar dacă vorbim de aceste legi – s-a discutat, în sfârşit au votat, asta vorbeşte că se poate de ajuns la un consens, la o înţelegere. Trebuie, probabil, de schimbat atitudinea şi tactica de lucru în acest domeniu, în domeniul integrării europene.”
Europa Liberă: Domnule preşedinte, pe agenda Dumneavoastră conflictul transnistrean figurează ca o problemă prioritară pentru soluţionare. Ce şanse oferiţi rezolvării problemei transnistrene şi ce preţ ar putea să plătească Moldova pentru reunificarea ţării?
Nicolae Timofti: „Noi am declarat şi reconfirm că Republica Moldova îşi respectă angajamentele luate referitor la rezolvarea conflictului transnistrean pe cale paşnică. Asta este cel mai important. Şi în limitele acordurilor internaţionale, la care Moldova a aderat şi de care face parte. Mă refer la acest format de 5+2. Noi acolo trebuie să le discutăm, iar hotărârile se vor lua pe parcurs de către instituţiile statului nostru şi statele cointeresate.”
Europa Liberă: Ce statut i s-ar cuveni să i se ofere Transnistriei?
Nicolae Timofti: „Trebuie să rămână ca parte componentă a Republicii Moldova, cu respectarea Constituţiei ca integritate teritorială şi suveranitatea statului nostru.”