Linkuri accesibilitate

„Transnistria rămâne o monedă de schimb”


Stelian Mândruț
Stelian Mândruț

Istoricul Stelian Mândruț de la Universitatea din Cluj despre șansele de reglementare a conflictului transnistrean și rolul diplomatic al României.


Europa Liberă: Domnule Mândruţ, spuneţi-ne ce şanse oferă România, Bucureştiul pentru soluţionarea conflictului transnistrean?

Stelian Mândruţ:
„Unica şansă a României este să fie mereu alături de Republica Moldova şi să depună toate eforturile pentru ca Republica Moldova să intre în structurile NATO-ului să aibă o garanţie militară. Şi, ulterior, România să uşureze translaţia Chişinăului, a Republicii Moldova spre totala integrare europeană, ca în cadrele UE să se încerce pe cale amiabilă, diplomatică rezolvarea conflictului.

Depinde şi de latitudine şi punctul de vedere al Kremlinului, care în actuala conjunctură nu cred că va lăsa din mână acest pion strategic, deosebit de important pentru controlul rusesc înspre Marea Neagră, înspre Orientul Mijlociu, îndreptat şi înspre ţările care se situează în avanpostul cel mai vestic al comunităţii, mă refer aici la România şi la Bulgaria, ţări copărtașe ale Mării Negre.”

Europa Liberă: Credeţi că odată ce a revenit Vladimir Putin la Kremlin sprijinul pentru Tiraspol din partea Rusiei va fi mai mare?

Stelian Mândruţ:
„Mă tem că Moscova şi respectiv noul preşedinte reales, domnia „ţarului Putin” va mai putea dura 12 ani, să încerce a păstra Transnistria pe mai departe îngheţată, din câteva motive sigure. În primul rând de a bloca probabile acţiuni ale Ucrainei, iar un al doilea argument, destul de puternic, este stabilitatea României care nu convine Moscovei. Mai ales că România este o perfectă aliată în cadrul tratatelor statelor Alianţei Nord Atlantice.

Deocamdată geopolitica Rusiei pentru un viitor apropiat solicită o implicare a Transnistriei ca factor de şantaj. Transnistria rămâne o monedă de schimb, un mijloc de a șantaja în aşa fel încât să reduci pretenţiile Chişinăului la zero, să sperii opinia publică prin argumente de forţă politică, militară şi economică. Dar şi pe cei mai apropiaţi vecini ai Chişinăului, mă refer la Kiev şi la Bucureşti, să-i ţii la distanţă fiindcă platoul Mării Negre este destul de discutat din punct de vedere diplomatic, iar „ingerinţa” Ucrainei la gurile Dunării provoacă neliniştea Moscovei.”

Europa Liberă: Totuşi după 20 de ani credeţi că conflictul transnistrean poate fi soluţionat în interesul Republicii Moldova?

Stelian Mândruţ:
„Republica Moldova prin sistemul ei diplomatic, prin parlamentari, prin negociatori ar trebui să fie mult mai fermă, să nu mai tergiverseze, să ia într-un fel „taurul de coarne”. Adică, Chişinăul trebuie să discute cu Tiraspolul pentru o formulă fie fixarea temporară sau totală a unei alte linii de delimitare pe Nistru, dar cu retrocedarea Benderului, a Tighinei şi a câtorva sate aferente, fie cu revenirea în întregime a Transnistriei răpite la ţara mamă, dar asta implică pe viitor anumite probleme şi de natură economică şi de natură etnică.”
XS
SM
MD
LG