Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat marți Republica Moldova pentru interzicerea unei demonstrații a activiștilor gay la Chișinău în 2005. Procesul la CEDO a fost câștigat de organizația Genderdoc-M care apără persoanele LGBT, guvernul fiind obligat sã-i achite despăgubiri de 11 mii de euro. Anastasia Danilova de la GenderDoc-M i-a spus Allei Ceapai că, în ciuda afirmațiilor autorităților că în Republica Moldova reprezentanții minoritãților sexuale n-au nici o problemă, organizația a documentat o listă lungă în ultimii ani:
Anastasia Danilova: „Decizia CEDO pronunţată în favoarea organizaţiei noastre este un semnal important care confirmă faptul că anume comunitatea LGBT din Republica Moldova este discriminată. Şi dacă statul nu este capabil să recunoască acest lucru şi să-şi schimbe atitudinea faţă de minorităţile sexuale, atunci Moldova va fi cu certitudine condamnată de structurile internaţionale şi va avea de achitat compensaţii semnificative.”
Europa Liberă: Există totuşi multe voci care spun că minorităţile sexuale nu sunt discriminate în Republica Moldova şi că nu avem astfel de cazuri. Dvs. ne puteţi spune există totuşi cazuri în care minorităţile sexuale au fost discriminate?
Anastasia Danilova: „Cazuri există. Pe lângă încălcarea dreptului la libera întrunire avem înregistrate şi alte cazuri de încălcare a drepturilor minorităţilor sexuale. În acest moment avem 11 dosare în instanţă la nivel naţional pe diverse categorii de discriminare, foarte multe dosare sunt pe discursuri care incită la ură destul de frecvente în Moldova vociferate inclusiv şi de autorităţi. Avem cazuri de infracţiuni pe motiv de ură, inclusiv violenţă domestică.
Cu părere de rău avem cazuri când poliţiştii încalcă drepturile minorităţilor sexuale. Poliţiştii cunoscând locaţiile unde se întâlnesc gay-ii, vin acolo pentru a-i provoca. Cer documentele tinerilor şi îi şantajează spunând că dacă nu le vor da bani atunci vor telefona familiei şi vor divulga orientarea sexuală. De frica că îi va fi divulgată orientarea victima acceptă să dea mită poliţistului.
Şi asta pentru că nivelul de intoleranţă faţă de comunitatea LGBT în Moldova este foarte înalt. Deci, cazuri de discriminare sunt foarte multe. Cei care declară că ele nu există sunt prost informaţi. Persoanele cărora drepturile esenţiale nu le sunt încălcate nu pot judeca despre încălcările care au loc în raport cu alte categorii. Din păcate în Republica Moldova gay-lor şi lesbienelor le sunt încălcate drepturile esenţiale şi absolut fireşti pentru alte categorii.”
Europa Liberă: Doamna Danilova, dar legea privind asigurarea egalităţii care a fost adoptată de Parlament şi care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013 va fi un instrument care să asigure protecţia drepturilor minorităţilor sexuale?
Anastasia Danilova: „Noi considerăm că adoptarea legii privind asigurarea egalităţii este un pus important spre consolidarea unui stat democratic în care drepturile omului sunt respectate. Desigur că această lege nu este una perfectă, dar totuşi reprezintă un mecanism de protecţie a tuturor cetăţenilor, inclusiv a gay-lor, lesbienelor, trans-genderi şi bisexuali. Chiar dacă sintagma orientare sexuală a fost exclusă din primul capitol al acestei legi, ea se regăseşte în sintagma nediscriminare pe alte criterii. Astfel, noi vom putea în cazurile de discriminare a minorităţilor sexuale să utilizăm această lege pentru a ne face dreptate.”