Linkuri accesibilitate

„Business din/în numele Domnului” (Ziarul de Gardă)


Din cauza căldurii pacienţii spitalelor din Chişinău se sufocă în saloane (Adevărul).


Business din/în numele Domnului” este titlul investigaţiei semnate de reporterii săptămânalului „Ziarul de Gardă”. Ziariştii scriu că Biserica este instituţia în care cetăţenii R. Moldova au cea mai mare încredere. Cel puţin aşa arată sondajele din ultimii 10 ani. Cu toate acestea, un lucru este cert – unii reprezentanţi ai clerului, pur şi simplu, profită de încredere şi, fie se implică direct în afaceri, lucru interzis de canoanele ortodoxiei, fie transformă preoţia într-o simplă meserie.

Reporterii de la „Ziarul de Gardă” aduc şi un exemplu: Parohul bisericii din com. Corjova, Dubăsari, a intrat în atenţia opiniei publice la sfârşit de 2011, când procurorii anticorupţie au anunţat despre intentarea unui dosar penal pe numele său. Preotul a fost acuzat de faptul că, fiind directorul unui SRL (!), a prejudiciat statul cu circa 200 000 de lei (pensia medie lunară a circa 300 de bătrâni – n.r.).

Decizia Procuraturii Generale de a cerceta penal un judecător, a fost calificată de editorialistul Constantin Tănase în „Timpul” drept „mare minune”. „Va face un judecător din R. Moldova 10 ani de închisoare? N-ar fi asta chiar o minune!? Amintesc, în context, că preşedintele N. Timofti a respins mai multe candidaturi de judecători înaintaţi de CSM. Nici nu ştiu ce să fac: să mă bucur sau nu? Chiar că nu înţeleg - e vorba de o acţiune serioasă de asanare a justiţiei sau de o simplă campanie de manipulare a societăţii prin deschiderea unui scurt sezon de vânătoare de judecători, ca să ne mai prostească o dată, chipurile, luptăm cu corupţia, reformăm justiţia?!”, se întrebă editoristul.

Tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, construit pe timpul comuniştilor cu mari derogări de la lege şi pentru care s-a cheltuit peste un miliard de lei, a cedat, se arată într-un articol în „Timpul”. Traficul trenurilor de mărfuri şi pasageri pe această porţiune va fi temporar sistat, din cauza ploilor care au cauzat o alunecare a terasamentului la kilometrul 93. Decizia a fost luată de Calea Ferată din Moldova (CFM). Specialiştii CFM au depistat alunecări de terasament pe o porţiune de 12 metri, la o distanţă de 1,80 m dintre traversă şi râul Prut, adâncimea surpării fiind de şase metri. „Este cea mai mică distanţă dintre linia de cale ferată şi râul Prut. Există riscul ca traversele căii ferate să cadă la propriu în apă", a declarat Vitalie Struna, director general al CFM. Pentru a repara porţiunea defectată sunt necesare încă alte circa 350 milioane de lei. CFM susţine că deja a informat Guvernul despre aceasta şi aşteaptă o decizie în acest sens.

Ziariştii cotidianului „Adevărul” scriu că din cauza căldurii pacienţii spitalelor din Chişinău se sufocă în saloane. Cel mai mult suferă copiii, mai ales cei din secţiile infecţioase. „La Spitalul municipal de copii numărul 1, ieri, era foarte cald, ferestrele nu erau acoperite cu nimic, razele soarelui lovind direct în pici şi în mamele lor”, notează reporterii „Adevărul” după ce au vizitat instituţia.

Potrivit administraţiei clinicii, situaţia are o explicaţie. „Conform regimului sanitaro-epidemic, în secţiile infecţioase sunt interzise jaluzele, draperii sau orice altceva pentru că acestea nu pot fi dezinfectate. Iar pentru aparate de aer condiţionat nu sunt resurse financiare”, spune Sergiu Simco, directorul spitalului. De asemenea, managerul mai afirmă că reţeaua electrică învechită nu permite utilizarea unui număr mare de ventilatoare. Mamicile copiilor bolnavi recurg la diverse metode: îi stropesc pe prichindei cu apă rece, le pun şerveţele umede sau fug la umbra de afară.
XS
SM
MD
LG