Linkuri accesibilitate

„Se pregătește ceva important”. Rusia trimite mii de militari în Libia sub paravanul grupurilor de mercenari


Membri ai Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar în Benghazi, Libia, 2019
Membri ai Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar în Benghazi, Libia, 2019

De la începutul anului, Rusia și-a sporit prezența militară în Libia. Moscova trimite militari din armata rusă sub paravanul companiilor de mercenari, precum și noi recruți prin filiera „africană” a fostului grup Wagner. Unde se află bazele militarilor ruși în Libia, cu ce se ocupă și ce scopuri urmăresc - au aflat publicația „Verstka” și proiectul „All Eyes on Wagner”, împreună cu Radio Svoboda (serviciul rusesc al Europei Libere) și proiectul de investigații „Sistema”.

„Schimbări tectonice”

Transferul activ de militari și mercenari ruși în Libia a început acum trei luni. Contingentul militar este concentrat în estul țării, pe teritoriul controlat de un aliat al Kremlinului, comandantul Armatei Naționale Libiene (ANL), Khalifa Haftar. Partea de vest a țării și capitala Tripoli sunt controlate de Guvernul Unității Naționale, recunoscut de ONU.

Potrivit surselor proiectului All Eyes On Wagner, cel puțin 1.800 de militari ruși au sosit în țară în numai ultimele două săptămâni. Unii dintre ei au fost trimiși în Niger, în timp ce restul au rămas în Libia, în așteptarea unor instrucțiuni suplimentare.

Exercițiu al Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar, 16 martie 2024, fotografie publicată pe pagina oficială a ANL de pe rețeaua X.
Exercițiu al Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar, 16 martie 2024, fotografie publicată pe pagina oficială a ANL de pe rețeaua X.

Unul din militarii ajunși în Libia, interlocutorul „Verstka”, a spus că a fost transferat din Ucraina, împreună cu câteva sute de militari din trupele speciale, la începutul anului. Alte câteva mii de luptători ai fostului grup de mercenari „Wagner” și militari profesioniști au sosit în Libia din februarie până în aprilie.

Totodată, în conversațiile cu jurnaliștii, militarii subliniază că se află în Libia în mod neoficial, în calitate de reprezentanți ai unei companii militare private, numele căreia nu au dezvăluit-o.

De la începutul lunii martie, soldați ruși și echipamente rusești au fost depistate în cel puțin zece locații din estul Libiei. După cum au constatat „Verstka” și All Eyes On Wagner, trupele rusești se află atât în jurul marilor baze militare Jufra, Gardabiya, cât și în apropierea unor baze mai mici - Waddan și El Marj.

Prezența militară rusă în Libia pe harta întocmită de jurnaliștii de investigație de la „Verstka”.
Prezența militară rusă în Libia pe harta întocmită de jurnaliștii de investigație de la „Verstka”.

O parte din militarii ruși, potrivit surselor „Verstka”, se ocupă cu instruirea și antrenarea militarilor locali și a recruților din „filiala africană”. Alții îndeplinesc sarcini de luptă precise: de exemplu, asigură transportul de echipamente militare.

„Niciodată nu a fost atâta agitație, sunt schimbări tectonice aici”, a declarat pentru „Verstka” un militar rus care se află în Libia. „Cred că se pregătește ceva important.”

„Din Mulino - la Sirt”

Intensificarea activităților militare ruse o arată și datele de geolocalizare ale utilizatorilor Telegram în apropierea bazelor din Libia. Pe 5 martie, unul din militarii ruși a fost „reperat” în apropierea bazei aeriene Gardabiya de lângă Sirt, un oraș de pe țărmul Golfului Sidra al Mediteranei. Profilul său a fost înregistrat cu numele „Andrei”. Cu câteva luni înainte, proprietarul contului fusese în Mulino, regiunea Nijni Novgorod, unde militarii ruși sunt antrenați pentru a lupta în Ucraina.

La aproape două săptămâni după ce „Andrei” a apărut la baza aeriană Gardabiya, Armata Națională Libiană a organizat acolo exerciții ce au inclus utilizarea mai multor sisteme de rachete antiaeriene Pantsir - hărțile arată o mică pistă de aterizare pe care se aflau acestea.

A urmat un grup de militari ruși, în orașul El Marj. La 17 martie, fotografiile lor au apărut pe conturi libiene ale rețelelor de socializare. Noi am confirmat geolocalizarea fotografiilor, comparând clădirile și structurile reprezentate pe acestea cu fotografii din spațiu.

Imagini ce ar confirma prezența mercenarilor ruși în El Marj, martie 2024
Imagini ce ar confirma prezența mercenarilor ruși în El Marj, martie 2024

Despre desfășurarea personalului militar rus în Libia vorbesc, indirect, și mesajele postate în grupurile de pe rețele ale rudelor foștilor mercenari Wagner.

„Un prieten nu-mi mai răspunde de o lună. Ultima informație era că se află în Libia”, se plânge o femeie, într-un mesaj publicat pe 1 mai.

Livrări de arme și mijloace de transport

În ultimele săptămâni, livrările de arme rusești și a mijloacelor de transport din Siria către Libia s-au intensificat.

Pe 30 martie, canalul rusesc de Telegram „Informatorul militar” a publicat mai multe fotografii cu exerciții ale Armatei Naționale Libiene. În imagini au fost surprinse transportoare blindate rusești „Tigr” SBMVPK-233136 în modificarea cu cinci uși. Judecând după emblemele unității de pe ușile din față, vehiculele au fost livrate Brigăzii 106 a Armatei Naționale Libiene, condusă de fiul lui Haftar, Saddam Haftar.

Pe lângă fotografii, canalul a postat și un videoclip al exercițiului. După ce am comparat terenul, clădirile și monumentele din cadru, am aflat că acesta a fost filmat între baza aeriană Jufra și orașul Waddan din sud-vestul Libiei.

Imagini ce ar confirma prezența militarilor ruși în apropierea bazei de la Jufra.
Imagini ce ar confirma prezența militarilor ruși în apropierea bazei de la Jufra.

Echipamentele rusești ajung în Libia pe mare. Unul din militarii cu care a discutat „Verstka” a precizat că a fost personal într-un „port militar” și că a escortat echipamente de acolo către „baze militare”.

Printre altele, echipamente militare și arme rusești sunt livrate în Libia din portul sirian Tartus. La 2 aprilie, două nave de debarcare rusești, „Aleksandr Otrakovsk” și „Ivan Gren”, au fost reperate acolo. Pe 6 aprilie, aceleași nave se aflau deja în largul coastei Cretei. Pe 8 aprilie, ele au ajuns în portul Tobruk din Libia. Una din ele a fost chiar filmată de jurnaliștii libieni. Navele transportau vehicule și arme: una din instalații seamănă cu mortierele sovietice 2S12 „Sani”.

Potrivit jurnaliștilor de investigație, aceasta a fost a cincea livrare de echipamente rusești în ultima lună și jumătate. După cum arată imaginile din satelit, navele „Ostrakovski” și „Gren” au mai făcut câteva curse și după 8 aprilie. Într-o fotografie realizată de Planet.com pe 11 aprilie, ambele nave pot fi văzute în portul Tartus. Într-o imagine realizată pe 14 aprilie, „Ivan Gren” poate fi văzut ancorat în portul Tobruk.

Navele de debarcare Aleksandr Otrakovski (dana superioară, dreapta) și „Ivan Gren” (dana inferioară, dreapta, lângă macarale) în portul Tartus, 11 aprilie 2024
Navele de debarcare Aleksandr Otrakovski (dana superioară, dreapta) și „Ivan Gren” (dana inferioară, dreapta, lângă macarale) în portul Tartus, 11 aprilie 2024
Nava de debarcare „Aleksandr Otrakovski” în portul Tobruk, 14 aprilie 2024
Nava de debarcare „Aleksandr Otrakovski” în portul Tobruk, 14 aprilie 2024

Redislocarea armelor și a mijloacelor de transport rusești a fost menționată și de Jalel Harchaoui, specialist în Libia și cercetător la Royal United Institute for Defence Studies. Acesta a scris, de asemenea, despre redistribuirea militarilor ruși la baza militară Brak al-Shati. Potrivit lui, numărul personalului vorbitor de limbă rusă de la bază a crescut cu aproximativ un sfert în ultimele săptămâni. Noi am confirmat prezența personalului militar rus în zonă.

Exercițiu al Armatei Naționale Libiene (ANL) a lui Khalifa Haftar, 16 martie 2024, imagine publicată pe contul oficial al ANL de pe rețeaua de socializare X.
Exercițiu al Armatei Naționale Libiene (ANL) a lui Khalifa Haftar, 16 martie 2024, imagine publicată pe contul oficial al ANL de pe rețeaua de socializare X.

Navele rusești continuă să sosească în portul sirian, care a devenit un fel de punct de redistribuire a resurselor. Acest lucru este confirmat și de datele de geolocalizare a utilizatorilor de pe teritoriul portului Tartus.

În Libia au fost văzuți și sirieni

Pe lângă echipamentele și soldații ruși din Siria, în Libia sunt probabil trimiși și militari sirieni. Împreună cu datele de geolocație ale unui rus în vârstă de 28 de ani, în apropierea bazei aeriene Brak al-Shati, „Verstka” a mai descoperit un cont de Telegram asociat unui număr de telefon sirian cu nickname-ul „Saif0987766”.

La 7 martie, un alt cont sirian cu nickname-ul „Laith” a fost „reperat” în apropierea bazei aeriene din Benin. Această bază este cunoscută ca un centru de logistică aeriană al grupării Wagner, iar acum al companiei de mercenari „African Corps”, subordonat Ministerului Apărării.

Un alt cont sirian cu nickname-ul „Khadora1” a fost localizat la baza din zona Al-Haroba, împreună cu conturi rusești de Telegram.

Jurnaliștii de investigație nu au reușit să stabilească numele reale ale titularilor conturilor. De asemenea, aceștia nu au răspuns la solicitările „Verstka” de a-și confirma identitatea.

Elemente tehnice prezentate de jurnaliștii de investigație ce ar confirma că profilul @Khadora1 este sirian.
Elemente tehnice prezentate de jurnaliștii de investigație ce ar confirma că profilul @Khadora1 este sirian.

Interesele Kremlinului în Libia

Libia a fost cuprinsă de război civil și instabilitate politică din 2011, după răsturnarea lui Muammar Gaddafi. Puterea în țară este împărțită între mai multe grupuri. Vestul țării, cu capitala Tripoli, este controlat de guvernul de uniune națională susținut de ONU, în timp ce estul este controlat de Khalifa Haftar și de armata sa națională libiană.

Turcia, SUA și un șir de alte țări au acuzat în repetate rânduri Rusia de ingerință în conflictul libian, inclusiv prin folosirea forțelor de mercenari Wagner. Investigațiile jurnalistice au confirmat, de asemenea, prezența mercenarilor ruși în Libia cel puțin din 2019. Potrivit unor experți, Kremlinul îl susține pe Haftar din anul 2018.

În 2023, au avut loc primele discuții publice, de la începutul războiului din Ucraina, între oficialii ruși și comandantul libian. În august, viceministrul rus al apărării, Iunus-Bek Evkurov, a zburat în Libia pentru a-l vizita. Deja în septembrie, Haftar însuși s-a întâlnit cu Putin la Moscova. După această întâlnire, mass-media a relatat în repetate rânduri despre planurile Kremlinului de a construi o bază navală rusă în Libia. Aceasta ar urma să fie construită la Tobruk, unde sosesc transporturile militare rusești din Siria.

În ianuarie 2024, cu puțin timp înainte de începutul transferului masiv de forțe, Iunus-Bek Evkurov a vizitat din nou Libia. Întâlnirea sa cu Haftar a avut loc la cartierul său general din Benghazi. Nu departe de acest oraș, între localitățile vecine Kaminis și Suluk, potrivit surselor „Verstka”, funcționează deja o nouă bază de antrenament pentru armata rusă.

Potrivit surselor Verstka și All Eyes on Wagner, contingentul rusesc din Libia este condus de patru comandanți care au fost anterior în Siria. Aceștia, la rândul lor, se subordonează lui Iunus-Bek Evkurov.

„Cred că rușii pariază pe un război în interiorul Tripoli între miliții”, crede interlocutorul nostru militar.

O altă sursă afirmă că actualele livrări de echipamente rusești și transferul de militari ar trebui să substituie forțele grupului Wagner din Libia și să pregătească relocarea lor în alte țări de pe continentul african.

Jalel Harchaoui, vorbind pentru All Eeyes on Wagner, a explicat că Libia întrunește multe din interesele strategice ale Rusiei în regiune.

„Libia oferă un acces extrem de valoros la Marea Mediterană, servește ca un flanc sudic pentru a pune presiune asupra NATO și UE, și consolidează dialogul cu alte țări arabe importante. De asemenea, este important faptul că servește drept un culoar de trecere către Africa subsahariană, oferind o rută strategică către țări precum Sudan, Niger și nu numai”, a declarat expertul.

Potrivit lui, cooperarea Kremlinului cu familia Haftar permite Rusiei să atingă aceste obiective, minimizând costurile.

Activitatea militară sporită din regiune ar putea fi legată, de asemenea, de viitoarele alegeri prezidențiale, primele din istoria țării. Acest lucru este cerut de ONU pentru a evita o continuare a războiului. Încercările anterioare de a organiza alegeri au fost perturbate de escaladarea conflictului militar.

Articol publicat de Radio Svoboda, tradus și adaptat de Radu Benea.

XS
SM
MD
LG