Linkuri accesibilitate

Micul arogant la nervi


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Ținta reală a guvernului Ponta și a alianței USL este fără îndoială independența justiției și sistemul de instituții pentru a lupta împotriva corupției.


În comentariul său săptămânal pe teme românești, publicistul Neculai Constantin Munteanu s-a oprit la ecourile internaționale ale ultimelor evenimente politice de la București.

După două luni de când se află în fruntea guvernului, timp în care a guvernat puțin, ocupat până peste cap cu răzbunarea haiducilor și cu suspendarea președintelui Traian Băsescu, Victor Ponta a văzut nu numai copilașul care face pipi din Bruxelles, si-a văzut și visul cu ochii. Europa toată vorbește despre el. Și nu mai este vorba doar de doctoratul pe furate de la București, nici despre masteratul dosnic de la Catania. Incă puțin și despre micul Titulescu, cum l-a alintat mentorul Adrian Năstase, acum în pușcărie, se va vorbi ca despre micul Adolf!

Problema este că, văzută din gropa lui Oautu sau din Uniunea Europeană, acțiunile premergătoare suspendării unui președinte ales de două ori și reconfirmat în funcție după o altă încercare ratată de suspendare, au fost însoțite de violarea Constituției, de ocolirea sau scoaterea din funcțiune a unor instituții ale statului de drept, cu intenția vădită a Uniunii Social-Liberale de a prelua puterea totală în stat.

După cum s-a mai observat, ținta reală a guvernului Ponta și a alianței USL este fără îndoială independența justiției și sistemul de instituții pentru a lupta împotriva corupției, pus pe picioare în ultmii ani. În ochiul ciclonului USL s-au aflat Curtea Constituțională, Monitorul Oficial, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Avocatul Poporului, parchetele, judecătorii, procurorii.

Agitația politică de la București, carcterizată de mulți drept puci, n-a lăsat indiferentă opinia publică internațională. Ziare de prestigiu au avertizat că democrația din România se împleticește și merge într-o direcție greșită, criza politică stîrnind îngrijorări majore în legătură cu situația statului de drept. S-au exprimat în acest sens înalte oficilități ale Uniunii Europene, dar și politicieni din cele mai importante state europene. Franța, unde la putere se află social democrații, a cerut guvernului României să respecte statul de drept, valorile democratice și echilibrul puterilor în cadrul instituțiilor.

Frank-Walter Steinmeier, respectat lider al social-democraţilor germani, consideră că este „inacceptabil să tai în doar câteva zile puterile Curţii Constituţionale şi să schimbi procedurile parlamentare în aşa fel încât să se potrivească intereselor tale”. Și Hannes Swoboda, liderul social-democraţilor din Paralementul European, la inceput foarte favorabil guvernului Ponta, a declarat că „trebuie să monitorizăm atent situaţia din România şi să acţionăm în cazul în care se încalcă legislaţia UE”.

Însă cele mai aspre reacții au venit din Germania. După ce Guido Westerwelle, ministrul de Externe, a declarat că guvernul federal nu poate ignora ceea ce se întâmplă în România, a venit rândul cancelarului Angela Merkel să califice drept „inacceptabilă” procedura de destituire a lui Traian Basescu, apreciind că au fost violate principiile statului de drept!

Mânios, micul arogant dâmbovițean a replicat că România nu este „colonie”, semn că purta direct, pe capul gol, ori basca din tinerețea anticolonială a lui Ion Iliescu, ori șapca lui Mao, asortată cu tricoul cu Che Guevara. Insă, la tinerețea și la rățoita lui incultura politică, s-ar putea ca în cazul lui Victor Ponta să nu fie vorba doar de proastă creștere și de absența celor șapte ani de-acasă. S-ar putea ca micul arogant să nu știe că un om politic de talia Angelei Merkel când face o declarație știe exact despre ce vorbește. N-aș băga mâna în foc că nu știe și că Victor Ponta e un nenorocit de plagiator.

Cineva ar trebui să-i explice cine este Angelei Merkel și ce înseamna ea pentru Europa, ca să nu moară omul neinformat. Eventual, să-i spună că despre Angela Merkel nu se poate vorbi ca despre Daciana Sârbu, Rovana Plumb sau Corina Crețu. Și dacă tot a vorbit despre colonii, poate că data viitoare o bagă și pe aia cu „neamestecul în treburile interne”, cum stă bine un social-democrat al cărui înaintaș pare a fi nu numai Ion Iliescu, ci și Nicolae Ceaușescu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG