Linkuri accesibilitate

Alegătorii tineri americani curtați de republicani


În ultimele trei alegeri - 2008, 2006 si 2008 - tinerii au optat in majoritate pentru Partidul Democrat.


La patru ani dupa ce Barack Obama a obținut 66% din voturile tinerilor intre 18 si 29 de ani, republicanii incearca si ei sa atraga respectivul segment electoral. In ce fel? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Doua grupuri - Young Guns Action Fund si Maverick PAC -, cel din urma creat de un nepot al fostului presedinte George W. Bush, incearca sa recruteze si finanteze candidati republicani tineri si de talent. Obiectivul imediat este reducerea diferentei de entuziasm intre tinerii democrati si republicani, in actualul ciclu electoral, dar viziunea celor doua organizatii, care s-au aliat merge mai departe.

MavPAC recruteaza potentiali candidati tineri, in toata tara, urmind ca acestia sa fie finantati in campanii, dintr-un fond comun. MavPac va recruta de asemenea donatori, cu care sa finanteze campaniile. Efortul de a atrage tinara generatie la urne, in America este considerabil.

A intrat de-acum in folclorul electoral ca Obama a cistigat presedintia acum patru ani gratie tinerilor. De altfel intr-o cercetare a Centrului Pew se arata ca in ultimele trei alegeri - 2008, 2006 si 2008 - tinerii au optat in majoritate pentru Partidul Democrat. In 2008, 66% dintre alegatorii sub 30 de ani au votat pentru Barack Obama, diferenta intre Obama si McCain fiind, la aceasta categorie de virsta, cea mai mare inregistrata din 1972 incoace.

La categoria de virsta intre 18 si 29 de ani, diferenta dintre cele doua mari partide, la categoria membrii este de 19 procente in favoarea democratilor. Alegatorii tineri sint un segment mai divers rasial si etnic decit cei mai in virsta si sint de asemenea mai laici. Optica diferita provine si din diferentele de context social, tinara generatie fiind mai inclinata sa sprijine un rol mai mare al statului.

In perioada care i-a urmat lui Bush o parte din reactia tinerilor se explica si prin opozitia lor la razboiul din Irak. Dar Barack Obama nu se poata culca pe laurii victoriei trecute. Date indica faptul ca de data aceasta tinerii se vor prezenta la urne in numar mai mic. In 1972, 53 % dintre cetatenii cu drept de vot intre 18 si 29 de ani au votat.

In anul 2000 cifra coborise la 36%, cea mai scazuta inregistrata vreodata. In 2008, cind Obama a fost ales, 46% dintre tineri au venit sa voteze si asta se datoreaza in mare parte faptului ca s-au identificat cu candidatul. Dar chiar si in acel an, mai putin de jumatate din tinerii cu drept de vot si-au exercitat dreptul, in timp ce procentul la categoria peste 65 de ani este de 67%. Expertii cred ca anul acesta tinerii nu mai sint atit de entuziasmati de oferta politica si asta i-ar putea dauna lui Obama.
XS
SM
MD
LG