Linkuri accesibilitate

Libia: o alianță moderată cîștigă alegerile parlamentare


Președintele Înaltei Comisii Electorale, Nuri al-Abbar anunțînd rezultatele finale ale alegerilor generale
Președintele Înaltei Comisii Electorale, Nuri al-Abbar anunțînd rezultatele finale ale alegerilor generale

Alianța compusă din diverse personalități este considerată, în ansamblu, cea mai progresistă forță a spectrului politic libian.


Rezultatele primelor alegeri libere din Libia, anunțate aseară, arată că islamiștii au pierdut parlamentarele din 7 iulie. Spre deosebire de alte țări ale primăverii arabe, islamiștii au fost devansați de o alianță moderată. Dar, din cauza numeroșilor independenți, nu este încă limpede cine va domina legislativul libian, care trebuie să încheie tranziția după războiul civil de anul trecut care l-a debarcat pe Muammar Gaddafi.

Alianța Forțelor Naționale condusă de Mahmud Jibril, premierul interimar din timpul războiului civil pentru debarcarea lui Gaddafi, a câștigat 39 din cele 80 de mandate rezervate partidelor în Congresul Național General. Aripa politică a Frăției Musulmane, Partidul Justiției și Construcției a ieșit pe locul doi cu doar 17 mandate.

Rezultatele alegerilor din 7 iulie au fost anunțate aseară de Nouri Al-Abbar, șeful Înaltei Comisii Electorale Naționale, la o mare ceremonie la Tripoli în prezența conducerii de tranziție a Libiei și diplomaților străini. În afară de cele două partide mari, au mai câștigat câte două locuri în legislativul libian o alianță pentru democrație și dezvoltare și o uniune patriotică.

Nouri Al-Abbar a dat citire și numelor celor 120 de independenți câștigători, pentru care se va da lupta politică la înființarea majorității în legislativul de tranziție cu 200 de locuri. Această majoritate va nominaliza primul ministru, va adopta legi și va pregăti alegeri generale la anul, după ce țara își va elabora noua constituție.

După părerea unor analiști, Congresul Național General poate fi dominat de grupări amestecate și instabile de parlamentari aleși mai degrabă datorită influenței, reputației și poziției sociale locale, decât doctrinei politice.

Nu este pe deplin omogenă nici măcar Alianța Forțelor Naționale a lui Mahmud Jibril, formațiunea cu 20 la sută din locurile proaspăt alesului parlament. Numită de unii liberală, de alții moderat islamică, alianța compusă din diverse personalități este considerată, per ansamblu, cea mai progresistă forță a spectrului politic libian. Dar respinge eticheta de formațiune seculară și se descrie drept entitate moderat islamică.

Principalul ei rival, Partidul Justiției și Construcției al Frăției Musulmane a obținut de două ori mai puține mandate, dar spune că și le poate înmulți de trei sau chiar patru ori prin negocieri cu independenții. Liderul islamiștilor, Mohammed Sawan a declarat agenției Reuter că este gata să coopereze cu toți cei care se vor pune în slujba țării.

În ciuda acestor laude, partidul islamiștilor libieni nu a reușit performanța celor din țările vecine, unde islamiștii – Frăția Musulmană în Egipt și Ennhada în Tunisia – au ieșit cei mai puternici din primele alegeri de după răsturnarea liderilor autoritari în revoltele de anul trecut.

Libia oferă un peisaj post-electoral diferit. De exemplu, în parlament ajung după alegeri 30 de femei, sau 16,5 la sută din numărul total al legislatorilor.

Dar puțini se așteaptă că o epocă a reformelor liberale va începe în conservatoarea Libie, unde majoritatea femeilor poartă văl, alcoolul este interzis, iar petrolul controlat de guvern este principalul motor al economiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG