Linkuri accesibilitate

Rusia nu este geloasă pe Germania


Grigori Karasin
Grigori Karasin

Viceministrul de Externe Andrei Popov despre consultările cu omologul său rus Grigori Karasin.

La Chişinău s-a aflat pentru consultări viceministrul rus al afacerilor externe Grigori Karasin. Oficialul rus a fost primit şi de şeful statului Nicolae Timofti, care i-a spus că forțele de menținere a păcii pe Nistru din care fac parte și aproximativ 400 de militari ruși și-au epuizat misiunea și ar trebui să lase locul unui contingent civil cu mandat internațional. Preşedintele l-a primit pe Karasin la Chișinău, înainte ca oficialul rus să meargă la Tiraspol unde autoritățile locale și militarii ruși sărbătoresc 20 de ani de activitate pacifistă pe Nistru. Despre consultările purtate la Chişinău de funcţionarul de la Moscova, Vasile Botnaru a stat de vorbă cu ministrul adjunct de externe de la Chişinău Andrei Popov:

Andrei Popov: „A fost o rundă ordinară, care a durat cîteva ore, a consultărilor interministeriale devenite deja tradiţionale, o dată la cîteva luni – ultima a fost la Moscova, în luna martie, acum domnul Karasin a venit la Chişinău, următoarea va fi în toamnă în Federaţia Rusă. Consultări interministeriale la nivel de viceminiştri de externe şi în care, cu delegaţia condusă de domnul Grigori Karasin şi colegii mei de la Ministerul de Externe, am trecut în revistă, pe de o parte, evoluţiile din ultimele luni de zile, principalele realizări, inclusiv la nivelul intensificării dialogului politic şi a rezolvării cîtorva probleme economice.

Dar şi am punctat subiecte pentru viitor care necesită soluţionare. Bunăoară eliminarea acestui regim discriminatoriu de acces a vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă printr-o singură aşa zisă fereastră de acces; organizarea Zilelor culturii Moldovei în Federaţia Rusă în luna septembrie; organizarea comisiei mixte interguvernamentale de cooperare comercial-economică în toamna acestui an; schimbul de vizite a demnitarilor de stat, inclusiv organizarea vizitei primului ministru al Moldovei, în toamna acestui an, în Federaţia Rusă; cooperarea în cadrul organizaţiilor internaţionale.

Deci întreg spectrul relaţiilor bilaterale se discută punct cu punct şi acest lucru l-am făcut cu domnul Karasin. De altfel, este important să menţionez, consultările de la Ministerul de Externe au fost precedate de o vizită de curtoazie pe care i-a făcut-o preşedintelui Nicolae Timofti şi o discuţie cu ministrul de Externe, Iurie Leancă”.

Andrei Popov
Andrei Popov
Europa Liberă: Un comunicat al preşedinţiei ne anunţă că domnul Karasin va merge la festivitatea de la Tiraspol unde se consemnează 20 de ani de la introducerea forţelor de pacificare. Or tocmai acest subiect a devenit unul de dispută între Chişinău şi Moscova. Moscova continuă să creadă că trupele militare de pacificare trebuie să rămînă, iar Chişinăul, prin oficialităţi de prim rang, a anunţat că pledează pentru înlocuirea lor cu pacificatori civili. A fost un subiect discutat în mod special?

Andrei Popov: „Da, întreaga problematică transnistreană constituie un capitol aparte, dar şi aprecierile diferite pe care le dăm - nu rolului pozitiv pe care l-au jucat pacificatorii în oprirea războiului din 1992, dar perspectivelor de viitor şi oportunităţii misiunii – a constituit un subiect de discuţii. Nu pot spune că am ajuns la un numitor comun, dar am făcut un schimb de argumente.

Poziţia Chişinăului este bine cunoscută: misiunea pacificatorilor a fost îndeplinită cu succes la începutul anilor 90, părţile în conflict au fost separate. Dar acum, la 20 de ani de la încetarea fazei active a războiului, nu mai există niciun risc pentru declanşarea ostilităţilor militare şi sarcina este să construim pacea. Şi pentru aceasta avem nevoie să transformăm operaţiunea actuală, care nu are un mandat internaţional, într-o misiunea civilă cu un mandat internaţional care să se ocupe anume de construcţia păcii”.

Europa Liberă: Am să profit de ocazie şi am să întreb o primă sursă: Moscova oare se arată îngrijorată de vizita doamnei Merkel la Chişinău?

Andrei Popov: „Categoric nu. L-am însoţit pe domnul Karasin în toate întîlnirile pe care le-a avut, deci practic pe tot parcursul vizitei sale. Nici o umbră de îngrijorare cu privire la vizita cancelarului german. Doar într-un moment (a fost) poate o apreciere că asemenea vizite denotă importanţa pe care Germania o acordă Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Deci Moscova nu se arată geloasă că Germania ar putea să fie mai activă în reglementarea transnistreană?

Andrei Popov: „Eu nu am simţit nici o umbră de gelozie sau îngrijorare în acest sens”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG