Linkuri accesibilitate

Cu ce mesaj vine cancelarul german Angela Merkel la Chişinău?


Valentina Ursu în dialog cu Vladimir Socor.




Vladimir Socor: „Nu ştiu care sunt calculele de ultimă oră, dar Germania nu face presiuni asupra Republicii Moldova în vederea federalizării. Există o impresie că asemenea presiuni ar avea loc, impresii bazate pe conversaţii neoficiale între diverşi diplomaţi europeni, nu neapărat germani, şi interlocutorii lor chișinăuieni. Dar aceste conversaţii informale sunt rare şi au mai mult caracter de sondaj, de întrebare, de sondarea terenului, de tatonare. Răspunsul Chişinăului a fost exact ceea ce trebuie să fie - respingerea unor asemenea tatonări. Dar în acelaşi timp, iniţiativa Germaniei poate să genereze o dinamică pozitivă pentru o mai mare implicare a UE în rezolvarea conflictului din Transnistria. Germania nu face parte din formatul 5+2, ea acţionează pe cont propriu şi fără susţinerea UE în ansamblul ei. nici o autoritate din UE nu a susţinut în mod oficial iniţiativa germană. Este o iniţiativă pur germană. Datorită influenţei Germaniei, ea poate să genereze o dinamică pozitivă, de care Republica Moldova poate şi chiar este obligată să profite. Şi este o şansă fără precedent pentru Republica Moldova , relaţia politică stabilită pe plan personal între cancelarul Angela Merkel şi prim ministrul Vlad Filat.”

Europa Liberă: Mesajul cancelarului german Angela Merkel se va axa mai mult pe eurointegrare sau pe reunificare?

Vladimir Socor:
„Cred că se va axa în primul rând pe eurointegrare. Cred că reglementarea conflictului din Transnistria va fi discutată, dar va ocupa un loc secundar.”

Europa Liberă: Credeţi că va participa şi liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk la anumite întrevederi?

Vladimir Socor:
„Eu nu am auzit despre asemenea intenţii. Nu m-ar surprinde, dar nu ştiu că o asemenea întâlnire să fie planificată.”

Europa Liberă: Până la urmă despre federalizare se va vorbi sau nu?

Vladimir Socor:
„E posibil că partea germană va menţiona această problemă din nou cu caracter de sondare a terenului, cu caracter de tatonare, sau, pur şi simplu, cu caracter de discuţie la nivel teoretic. Dar ştim care este poziţia Guvernului Republicii Moldova. Acesta exclude orice tip de federaţie, confederaţie sau alt tip de împărţirea puterii cu Tiraspolul. Reglementarea conflictului trebuie să aibă loc pe cu totul alte baze. Şi anume aceste baze sunt menţionate de către diplomaţi europeni, inclusiv germani în formula, citez „Reglementarea trebuie să conducă la un stat Republica Moldova unificat, funcţional, viabil şi cu perspective de integrare europeană”, am încheiat citatul. Această formula, prin ea însăşi, exclude aşa-zisa federalizare.”
XS
SM
MD
LG