Linkuri accesibilitate

„Succesul nu este al UE, ci al moldovenilor...”


Graham Watson la Chișinău
Graham Watson la Chișinău

Graham Watson: „important este să încurajăm oamenii din Transnistria să ia seama la beneficiile aduse de reforme în restul Moldovei.”


Invitatul emisiunii este europarlamentarul Graham Watson care, la capătul unei vizite în Moldova, inclusiv în stânga Nistrului, a acordat un interviu Valentinei Ursu. Ea l-a întrebat mai întâi pe politicianul britanic dacă vede semne de progres în rezolvarea conflictului.


Graham Watson: „În mod limpede există diferențe in atitudinea autorităților de pe cele două maluri ale Nistrului, dar există pe ambele maluri și oameni care vor progres, dar și unii care ar prefera întoarcerea la trecut, la comunism. Ceea de este important este să încurajăm oamenii din Transnistria să ia seama la beneficiile aduse de reforme în restul Moldovei.”

Europa Liberă: Aţi vizitat Transnistria pentru prima oară. Ati mers la Tiraspol, la Dubasari, la Grigoriopol si in alte alte localitati din stanga Nistrului. Cu ce impresii ati revenit dupa vizitarea lor?

Graham Watson:
„Sunt multe de făcut pentru îmbuntățirea infrastructurii, mai ales a drumurilor, dar și pentru a câștiga încrederea oamenilor. Am întâlnit mulți oameni care nu au acces la justiție, și cred că asta este problema cea mai mare în Transnistria.”

Europa Liberă: Ati discutat cumva cu oamenii din stanga Nistrului despre prezenta armatei ruse? Sunt sanse ca Rusia sa-si retraga armata pana la solutionarea conflictului transnistrean

Graham Watson:
„Trebuie să ne amintim că pacificatorii sunt în Transnistria în mod legal, iar soldații ruși care păzesc munițiile se află acolo în mod ilegal. Și trebuie să facem presiuni și mai mari asupra Rusiei pentru a retrage acele contingente. Eu cred că vor fi retrase și că Moldova va deveni o țară mai unitară.”

Europa Liberă: Vorbind despre o eventual aderare a Republicii Moldova la UE, va fi posibila din moment ce autoritatile de la Tiraspol declara cu text deschis ca opteaza pentru uniunea euroasiatica, pentru alipirea la federatia Rusa?

Graham Watson:
„Sper că asistăm la unele schimbări la Tiraspol. Nu exclud că schimbarea s-ar putea accelera în viitor. Dar cred că atât momentul semnării acordului de asociere la UE cât și eventuala aderare a Moldovei depinde de moldoveni și de conducătorii lor. Cu cât mai repede veți face reformele, cu atât mai repede va fi încheiat acordul de asociere. Cred că sunt șanse să fie semnat înainte de sfârșitul anului viitor. Și mai cred că Moldova are șanse reale de a deveni membră a UE în - să zicem - zece ani, dacă continuă reformele.”

Europa Liberă:Credeti ca Moscova priveste cu ochi buni parteneriatul Republicii Moldova cu Occidentul?

Graham Watson:
„Relațiile cu Rusia sunt foarte dificile și foarte delicate. Nu știu exact ce gândește dl. Putin și ceilalți conducători ruși. Dar cred că sunt unele zone din relațiile noastre unde sunt progrese și asta mă face încrezător că-i vom convinge să-și schimbe politica față de Tiraspol.”

Europa Liberă: Sunt voci care spun ca prin Transnistria, autoritatile de la Kremlin ar santaja mai usor Republica Moldova. E o perceptive corecta?

Graham Watson:
„Este unul din modurile de a privi această problemă, dar eu sunt sigur că politica rusească este mai subtilă de-atât și cred că trebuie să ne concentrăm asupra altor domenii, pentru a încerca să zădărnicim orice încercare de șantaj.”

Europa Liberă: Ar exista aceasta sansa pentru Republica Moldova de a deveni un caz de succes pentru Uniunea Europeană? Se zice ca Bruxelles-ul ar vrea sa faca din Moldova o ăpoveste de succes.

Graham Watson:
„Cred că Moldova este o poveste de succes pentru Bruxelles. Uitați-vă ce se întîmplă în Ucraina, unde a avut loc o jumătate de revoluție, iar țara se întoarce acum în sfera de influență rusească. În Moldova, unde s-a întâmplat tot un început de revoluție, situația este alta, iar succesul nu este al Uniunii Europene, ci al moldovenilor.”

Europa Liberă: Nimeni dintre occidentali nu a promis un nou val de extindere a Uniunii Europene. Cum explicati aceasta incetinire?

Graham Watson:
„Cred că experiența avută cu unele țări care au aderat în 2004 și 2007 i-a făcut pe unii în Uniunea Europeană să aibă motive serioase de a se asigura că reformele în țările candidate sunt duse la bun-sfârșit. Ca să vă dau un singur exemplu, am avut probleme cu reforma justiției în Bulgaria.”
XS
SM
MD
LG