Linkuri accesibilitate

Recunoaşterea Transnistriei nu convine nimănui


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Singura abordare rezonabilă – promovarea măsurilor de încredere.

Duminică, la Tiraspol, au fost marcată ziua independenţei cu o paradă militară, iar noul lider separatist Evgheni Şevciuk este citat de presă cu declarația că va continua eforturile pentru construirea unui stat independent. Retorica nu s-a schimbat, în pofida eforturilor internaţionale de mediere în acest conflict îngheţat, este concluzia analistului Igor Boţan, cu care a stat de vorbă colegul nostru Vasile Botnaru:

Igor Boţan: „De această dată lucrurile au decurs relativ liniştit. Aşteptările au fost legate de schimbarea retoricii, lucru care nu s-a întâmplat. Şi putem concluziona că acest conflict rămâne unul îngheţat, deşi se întreprind măsuri pentru dezgheţarea lui foarte, foarte atentă, pentru a nu provoca inundaţii, ca să zicem aşa, la figurat, lucru care, probabil, convine tuturor.”

Europa Liberă: Administraţia de la Tiraspol, deşi este una mai împăciuitoare, în aparenţă, continuă să insiste pe recunoaşterea Transnistriei, pe separatismul vechi de 22 de ani.

Igor Boţan: „Aşa este. Şi nu trebuie să ne mire acest lucru. Schimbarea guvernării de la Tiraspol a însemnat o nouă şansă pentru noua elită de la Tiraspol de a reglementa cumva relaţiile cu Republica Moldova şi de a scăpa de ceea ce ei numeau blocadă economică.”

Europa Liberă: Cu ce anume ar fi mai avantajoasă recunoaşterea, dacă acum Transnistria beneficiază de asistenţă financiară din partea Federaţiei Ruse, exportă mărfuri în Uniunea Europeană, atâta doar că unii demnitari sunt în lista neagră şi au interdicţie de călătorie.

Igor Boţan: „Nu convive nimănui recunoaşterea Transnistriei, probabil, nici chiar elitei transnistrene. Federaţia Rusă ar fi singura ţară, care ar putea să recunoască Transnistria, dar nu va face acest lucru.”

Europa Liberă: Mai există Venezuela, Belarusul...

Igor Boţan: „Aceste, chipurile, recunoaşteri din partea unor state exotice, nu dă nimic în plan economic. Liderul nou transnistrean, domnul Şevciuk, a spus foarte clar ce urmăreşte el, prin politica paşilor mici: o relansare a relaţiilor comerciale cu Republica Moldova, lucru care s-a făcut prin omiterea taxei de 100% pentru produsele moldoveneşti pe piaţa transnistreană, reluarea transportului, reluarea legăturii telefonice. Cum zice domnul Şevciuk, se întreprind măsuri pentru a facilita viaţa oamenilor simpli, nimic mai mult. Şevciuk nu a vorbit despre eventuale cedări, despre planuri de reglementare.”

Europa Liberă: Sau rezolvarea problemei armatei transnistrene.

Igor Boţan: „ Da. Întotdeauna s-a vorbit foarte, foarte clar că nu se pune la îndoială problema legată de independenţa Transnistriei. Nu se pune la îndoială problema legată de retragerea prezenţei militare ruseşti, precum şi în privinţa misiunii de pacificatori. Punct. Aceste lucruri au fost întotdeauna subliniate. Şi am văzut că, în ajunul sosirii doamnei cancelar Angela Merkel la Chişinău, domnul Şevciuk a subliniat, încă o dată, că inamicii lui politici au lansat această campanie împotriva domniei sale, legată de existenţa unui eventual plan de federalizare a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Care ar fi însemnat cedarea...

Igor Boţan: „Care ar fi însemnat, da, intrarea în calitate de subiect al federaţiei, a Transnistriei în carul Republicii Moldova. Aceste lucruri au fost spuse întotdeauna.”

Europa Liberă: Un fost viceministru la externe, care devine tot mai vocal, reproşează cu regularitate actualelor autorităţi că nu au un plan foarte clar de reglementare transnistreană, că nu ar avea o foaie de parcurs. Dumneavoastră ce impresie aveţi?

Igor Boţan: „Eu cred că un astfel de plan, o astfel de strategie nu a existat niciodată, nici atunci când au fost la guvernare comuniştii. Singura abordare rezonabilă a fost cea din octombrie 2007, în care ex-preşedintele Vladimir Voronin a vorbit despre necesitatea unor măsuri de încredere care ar crea cadrul general pentru relansarea relaţiilor şi negocierilor cu Transnistria. Lucru care se face acum şi în prezent suntem în situaţia când Transnistria numeşte procesul drept „tactică a paşilor mici”, iar guvernanţii din Republica Moldova numesc acest proces „consolidare a încrederii reciproce”. Adică nici în Transnistria, nici în Republica Moldova nu se doreşte federalizarea Republicii Moldova. Totuşi, partea pozitivă, trebuie să o recunoaştem, e că există acest dialog. Pentru simplii cetăţeni situaţia s-a detensionat, a crescut de 3 ori importul produselor moldoveneşti pe teritoriul Transnistriei, după ce a fost înlăturată această taxă şi acestea sunt toate succesele. Dar am văzut un mesaj clar pe care l-a transmis domnul Rogozin, că urmează să aibă loc vizita premierului moldovean la Moscova, unde problema transnistreană va fi discutată în detalii.

Europa Liberă: Nimeni nu mai riscă să repete fraza celebră: „Suntem mai aproape ca oricând de reglementarea transnistreană.” De ce nu face nimeni prognoze?

Igor Boţan: „Pentru că situaţia este complexă. Chiar cei care vociferează adesea că ar fi bine să scăpăm de Transnistria ca de un măr otrăvit, nu-şi dau seama ce spun, fiindcă nu pot răspunde la întrebarea cum tragem hotarele, ce facem cu Benderul, cum explicăm lucrurile din punctul de vedere al materiei constituţionale. Nu există soluţii rapide şi eficiente.”

Europa Liberă: Mai ales acum, când se tensionează situaţia armeano-azeră.

Igor Boţan: „Da, este un exemplu foarte bun. De aceea putem spune că ce fac autorităţile moldovene este adecvat situaţiei pe care am moştenit-o în ultimii 22 de ani”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG