Linkuri accesibilitate

„Moldova nu a asimilat, încă, momentul eliberării şi al independenţei” (Florin Iaru / Adevărul)


Cine formulează politica externă a României? (România liberă)


„Deşi gândesc în româneşte, par a se exprima mai bine în rusă, iar lucrul acesta, credeti-ma, e sfasietor” – scrie Florin Iaru in urma unei deplasari in Republica Moldova cu prilejul Zilei limbii romane. Scriitorul constata in Adevarul ca Moldova de dincolo de Prut semănă „cu acea Românie bulversată a anilor nouazeci, în care apele sunt tulburi, opiniile explodează, iar suspiciunea e generalizată. Discursul public e permanent previzibil”. „Pendulăm între o tensiune domoală şi o încrâncenare neobosită. E un dor fără saţiu care-ţi taie respiraţia” (am citat si continuam). „Moldova nu a asimilat, încă, momentul eliberării şi al independenţei. Situaţia geo-politică, înapoierea economică şi componenţa etnică alterează grav destinul acestui teritoriu”.

Romania se afla intr-un impas diplomatic din fara precedent, considera fostul ministru de externe Teodor Baconschi. Mesajul "pedagogic" transmis de ministrul german de Externe Guido Westerwelle ilustrează, in opinia sa, „regresul geopolitic al țării noastre sub guvernarea USL", scrie pe blogul personal Baconshi. „Voi, reprezentanții profesioniști ai Bucureștiului (n.r. - cei din Opoziţie), aveți datoria de a corecta ceea ce o parte dintre politicienii voștri (n.r. - cei din USL) au stricat atât de stupid”, a fost observatia oficialului german.

Nici oamenii politici din Romania, nici diplomaţii nu ştiu în prezent cine formulează politica externă a României şi cine pe cine trebuie să asculte, arata si Cristian Campeanu intr-o analiza din Romania libera, care se refera la disputa reactivata recent dintre presedinte si guvern asupra a cine da linia de politica externa? Traian Basescu a reamintit pozitia sa dintotdeauna: seful statului, in acord cu guvernul. Ministrul de externe Titus Corlatean a reactionat insa cu iritare la anuntarea, de la Cotroceni, a listei tarilor in care Romania are interese prioritare, la reafirmarea optiunii pentru Vest si, mai ales, la ideea ca ar putea institui canale directe de comunicare cu ambasadorii. Uniunea Social-Liberala, pe care o reprezinta Corlatean la conducerea diplomatiei, daduse deja semnalul de schimbare a directiei dinspre vest spre asa-numitele tari BRIC: Brazilia, Rusia, India, China. De fapt, arata Campeanu, ar fi vorba mai degraba de o promisiune facuta rusilor „ca, daca nu se vor intelege cu Basescu, la ei, la guvern, vor gasi o ureche intelegatoare” (am citat). Relatia guvernului actual cu Moscova nu are de ce sa intampine greutati, atata timp cat Bucurestiul se va multumi sa asiste calm traseul european al Chisinaului, si nimic mai mult – se mai arata in aceasta analiza din Romania libera.
XS
SM
MD
LG