Linkuri accesibilitate

„Prin marşuri subiectul unirii a revenit şi este menţinut pe agenda publică”


Constantin Codreanu: „toate trei manifestaţiile ar putea avea loc fără a exista incidente dacă MAI dorește să asigure securitatea.”


Marşul Unirii programat pentru duminică, 16 septembrie, la Chişinău, de către militanţii pentru unirea Republicii Moldova cu România, şi contramanifestaţia celora care văd cu ostilitate opţiunea unionistă. Între cele două tabere – autorităţile care vorbesc despre inoportunitatea unor asemenea de manifestări. Ce e bine şi ce e rău în această situaţie, care pare să emane tot mai multă tensiune? Vom discuta în această dimineaţă cu dl Constantin Codreanu, reprezentant al Platformei civice „Acţiunea 2012”, care organizează respectivul marş.

Europa Liberă: Aşadar, Platforma Civică „Acţiunea 2012” nu renunţă la intenţia de a desfăşura „Marşul Unirii” în centrul capitalei, duminica viitoare, în ciuda faptului că politicienii, în primul rând premierul Filat, i-au cerut să amâne, dacă nu chiar renunţe la intenţiile sale. De ce atâta fermitate pentru decizia luată, într-o situaţie în care poate că ar fi fost cazul pentru mai multă flexibilitate?

Constantin Codreanu: „Noi suntem deschişi oricăror propuneri, aşa cum am mai spus-o, în ceea ce priveşte traseul marşului. Aşa cum am făcut-o şi la Bălţi, atunci când împreună cu forţele de ordine şi autorităţile locale am renunţat la traseul iniţial pentru a evita confruntările, aşa am reacţionat pozitiv şi în cazul propunerii venite din partea Primăriei Chişinăului, din partea primarului Dorin Chirtoacă, care, săptămâna trecută, ne sugera să ne oprim traseul nostru care iniţial era din faţa Academiei de Ştiinţe până în scuarul Teatrului de Operă şi Balet. Să ne oprim în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar scuarul să fie alocat contramanifestanţilor.

Şi am spus: „Da, OK, suntem de acord. Nici o problemă.” Am aşteptat propunerea respectivă să prindă contur. Din păcate nu a prins, nu s-a ajuns la discuţii de genul acesta. Primăria ne-a acţionat în judecată şi urmează să vedem ce decide instanţa. Avem două precedente de la Bălţi, din martie şi august, în care instanţa ne-a dat dreptate. Am câştigat procesele. Să vedem ce urmează acum.”

Europa Liberă: Dar Primarul General, Dorin Chirtoacă, reprezentantul unui partid cu viziuni unioniste până la urmă, iată a sugerat şi a insistat că desfăşurarea acestui marş duminica viitoare nu este tocmai potrivită, luând în consideraţie că e programat şi festivalul minorităţilor etnice la Chişinău şi că din acest motiv ar putea creşte iarăşi tensiunile, previzibile într-un fel. Organizatorii marşului în ce măsură au ţinut cont de avertismentele unor politicieni despre tensiuni, nervozitate, ca să vorbim doar despre nişte manifestări mai paşnice?

Constantin Codreanu:
„E normal că am ţinut cont. Pentru că asta vrem: să colaborăm, să cooperăm cu toţi cei care pledează pentru respectarea drepturilor cetăţeneşti, drepturilor reglementate de legislaţia naţională, dar şi internaţională, privind drepturile la libera exprimare şi libertatea întrunirilor.

În acelaşi timp, dincolo de opinia noastră care ar putea fi subiectivă, la penultima şedinţă din cadrul primăriei Chişinăului, au fost prezenţi şi reprezentanţii ai Centrului pentru resurse pentru Drepturile Omului CREDO, care au spus foarte clar că atât noi, Platforma civică „Acţiunea 2012”, cât şi contramanifestanţii, cât şi cei care participă la Festivalul Etniilor care, atenţie, în mod normal până acum se organiza de fiecare dată în Grădina Publică, dar acum brusc vor ei în Piaţa Marii Adunări Naţionale; dar chiar şi aşa toate trei manifestaţiile ar putea avea loc fără a exista careva incidente, în cazul în care se doreşte cu adevărat din partea Ministerului Afacerilor Interne să se monitorizeze, să se asigure securitatea pentru toate cele trei manifestaţii.

Mai ales că noi, începând la 14.00, avem până în Piaţa Marii Adunări Naţionale cel puţin o oră. Deci, practic avem 5 ore distanţă până la ora în care încep manifestaţiile prilejuite de Festivalul Etniilor. Asta este opinia CREDO, asta este şi opinia noastră. Putem face toate cele trei manifestaţii fără a exista careva confruntări. Mă rog, se ştie că de fiecare dată confruntările au existat între contramanifestanţi şi forţele de ordine. Noi suntem nonviolenţi, paşnici şi niciodată nu au fost probleme din partea noastră.”

Europa Liberă: Premierul Vlad Filat face apel la organizatori să renunţe ca să nu dea satisfacţie „inamicilor integrării europene a Republicii Moldova”…

Constantin Codreanu:
„Sunt amuzat de declaraţiile de acest gen care au alternat în ultimul timp de la acuzaţii că suntem susţinuţi de alianţa de guvernare, acuzaţii venite din partea partidelor şi organizaţiilor de stânga, până la faptul că suntem finanţaţi şi susţinuţi de serviciile străine, aici gama de aşa zişi „susţinători” ai noştri a variat de la Serviciul Român de informaţii la Serviciul Federal rusesc de informaţii, şi mai nou unii ne acuză că de fapt Departamentul de Stat al SUA se află în spatele nostru.

Sunt declaraţii politice fără nici un fundament. Iar declaraţiile de ieri a premierului Filat s-au făcut, evident şi logic, în contextul vizitei la Moscova. Singurul şi cel mai bun contraargument pentru declaraţiile politice de acest gen este apelul pe care l-am lansat recent pe internet, „Apelul virtuozilor” cum i-am spus noi. Un spot în care apar „adevăraţii statalişti” cum le-am spus noi, oamenii care au făurit Republica Moldova, oameni care acum 22 de ani au ieşit în stradă şi au luptat, au militat pentru ceea ce este acum Republica Moldova. Oameni ca Nicolae Negru, Nicolae Dabija, Eugen Doga, Mihai Cimpoi – toţi aceşti oameni au ieşit în faţa camerei de luat vederi pentru a face un apel şi a ne chema să ieşim în stradă pe 16 septembrie, 10 mii de unionişti. Deci, noi declaraţiilor politice le suprapunem un apel al adevăratelor elite ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, în situaţia în care foarte multă lume nu pune la îndoială legitimitatea sau dreptul manifestării unor asemenea opţiuni, unii se întreabă, inclusiv unionişti convinşi ca să spunem aşa, vor deveni oare moldovenii mai unionişti după marşul de la Chişinău? Va avea acest marş eficienţa despre care se vorbeşte în sânul manifestanţilor sau va avea efecte total contrare?

Constantin Codreanu:
„Am un singur răspuns. De fapt sunt două la număr – 25 martie, 13 mai. Pe 25 martie am fost doar câteva mii, pe 13 mai a avut loc cel mai mare marş unionist de până acum, peste 7 mii de participanţi.

Valul de interes este foarte mare, iar marşul este doar un element din campania pe care o facem pentru a aduce unirea mai aproape. Şi chiar dacă unora nu le place, unora care ne spun nouă şi spun prin articole şi editoriale că unirea nu se strigă în stradă, ei bine: da, unirea se strigă în stradă. Pentru că anume prin marşuri subiectul unirii, subiectul unionismului a revenit şi este menţinut pe agenda publică.

În rest, noi, Platforma civică „Acţiunea 2012”, avem foarte multe alte activităţi, din care aş putea enumera cel puţin recent lansatul proiect „Carte pentru Basarabia” care prevede colectarea a peste un milion de cărţi şi donarea acestora instituţiilor din Republica Moldova, avem schimburi interculturale, avem, şcoli de vară, pe 21-23 avem o ultimă ediţie a acesteia care face parte dintr-un program, „Lideri pentru unire” etc.

Deci, noi nu facem doar marşuri. Sunt foarte multe alte lucruri, dar marşul este cel care ne ajută cel mai mult, ne aduce adepţi şi mai ales după violenţele extraordinare de la Bălţi şi de la Cahul au făcut ca numărul simpatizanţilor şi membrilor Platformei civice „Acţiunea 2012”, a oamenilor care pledează pentru unire să crească.”

Europa Liberă: Totuşi, insistând, nu cumva divergenţele de ultimă oră, inclusiv în privinţa rostului şi eficienţei, dacă nu chiar a efectului invers declanşează un nou conflict între românii unionişti şi românii neunionişti, cum se întreba recent un cunoscut editorialist? Dumneavoastră negaţi că există şi efecte nedorite chiar pentru mişcarea unionistă prin insistenţa de a organiza anule la 16 septembrie această manifestaţie?

Constantin Codreanu:
„Ce înseamnă efecte nedorite pentru reprezentanţi ai mişcării unioniste? Prin iulie, domnul Boţan, analist politic, într-un articol chiar pe site-ul dv., vorbea despre câteva curente unioniste: cel intransigent, cel explicit şi cel implicit. Presupun că faceţi referire la unioniştii impliciţi, care aşteaptă ca unirea să vină de undeva. Ei bine, noi avem printre noi reprezentanţi ai tuturor trei curente.

În acelaşi timp credem că dacă nu se iese în stradă, dacă nu se vorbeşte despre asta, dacă nu se fac proiecte, altfel de proiecte, dacă nu se merge spre unire, ea nu are cum să vină. Suntem la 22 de ani distanţă de la primul pas pe care l-au făcut fondatorii Republicii Moldova. Credem că este deja cazul să facem al doilea pas, pentru că ştim foarte bine că timpul nu aşteaptă.”

Europa Liberă: Despre aspectul financiar vrem să vă întrebăm. S-au auzit de la cei care privesc cu neîncredere aceste acţiuni, s-au auzit bănuieli că aceste marşuri ar fi foarte costisitoare şi acuzaţii că banii ar veni de nu ştiu unde. Cine suportă cheltuielile pentru organizarea marşurilor?

Constantin Codreanu:
„Am mai spus-o şi o mai spun: noi ne autofinanţăm. Platforma civică „Acţiunea 2012” se autofinanţează, pentru că platforma constă din peste 30 de grupuri de iniţiativă şi organizaţii nonguvernamentale care au membri ce plătesc cotizaţii.

În acelaşi timp, participanţii de exemplu la evenimentul acesta, la marş, unii dintre ei îşi plătesc integral drumul spre Chişinău, iar cei care vin de mai departe şi sunt studenţi sau pensionari care nu-şi permit să se finanţeze, parte din cheltuieli, adică jumătate din preş, asta a fost înţelegerea, este achitată de către noi. Fondurile vin din partea unor oameni care împărtăşesc acelaşi ideal cu noi, care fac donaţii, lista lor este plasată pe site-ul nostru www.actiunea2012.ro, acolo unde este şi secţiunea de donaţii, unde fiecare poate contribui, fie financiar, fie prin alte mijloace la tot ce înseamnă acest proces de apropiere a unirii.”

Europa Liberă: Ce posibilitate este ca Platforma „Acţiunea 2012” să evalueze spre un partid, de exemplu?

Constantin Codreanu:
„Mai multă lume ne întreabă despre acest lucru. Nu ştim. Vedem. Cel mai important deocamdată este marşul din 16 septembrie, atunci când vrem să aducem 10 mii de oameni la Chişinău.”
XS
SM
MD
LG