Linkuri accesibilitate

Noul ministru român de externe aşteptat la Chişinău


Titus Corlăţean
Titus Corlăţean

Ambasadorul Marius Lazurca despre vizita de joi la Chişinău a şefului diplomaţiei române Titus Corlăţean.


Europa Liberă: Domnul Titus Corlăţean a făcut mai multe drumuri la Chişinău. Personal, mi-l amintesc venind la un Congres al social-democraţilor când a transmis mesaje de salut, acum vine în ipostaza de Ministru de Externe. Ce nou ar putea să afle despre Moldova?

Marius Lazurcă: „Mai întâi aş spune că nici o vizită a unui oficial român în Republica Moldova sau a unui oficial de la Chişinău la Bucureşti nu este o vizită de rutină. Agenda bilaterală este atât de diversă, încât există mereu lucruri pe care le putem face în comun, lucruri despre care e cazul să discutăm şi pe care trebuie să le actualizăm. Nici această vizită nu scapă acestei logici care face, repet, ca orice prezenţă a unui oficial de la Bucureşti, cu atât mai mult a Ministrului de Externe, să fie oportună în capitala Republicii Moldova. În al doilea rând, se continuă iată o tradiţie şi anume ca conducătorul guvernamental al politicii externe a României să îşi înceapă mandatul sau să plaseze între primele vizite ale debutului de mandat o vizită la Chişinău. Şi de data
Marius Lazurca
Marius Lazurca
aceasta ministrul Corlăţean respectă tradiţia deja creată şi vine la Chişinău la scurtă distanţă după premierul Victor Ponta care, în 17 iulie în acest an, împreună cu mulţi miniştri şi înalţi oficiali ai Guvernului de la Bucureşti a avut o întâlnire foarte bogată cu omologii de la Chişinău, foarte utilă în actualizarea şi redinamizarea multora dintre importantele proiecte pe care le avem în comun.”

Europa Liberă: Înseamnă asta că va fi reluată discuţia şi despre ajutorul promis şi gestionat de ambele părţi?

Marius Lazurcă: „Sigur. Asistenţa financiară în valoare totală de 100 de milioane de euro va face parte importantă aş spune din dialogul bilateral. Însă agenda noastră, slava Domnului, nu se epuizează cu acest punct, există şi alte, la fel de importante, fie că sunt puncte de natură politică, fie că sunt ca şi acesta de natură asistenţială sau economică. Repet, agenda este bogată, este diversă şi exprimă gradul foarte important de încredere care s-a creat între Chişinău şi Bucureşti începând cu a doua parte a anului 2009.”
XS
SM
MD
LG