Linkuri accesibilitate

O şcoală nouă în satul Cigârleni este aşteptată ca mana cerească


Fostul gimnaziu se înghesuie acum în câteva săli ale grădiniţei de copii.


Elevii din satul Cigârleni, raionul Ialoveni au început noul an şcolar la grădiniţă, pentru că gimnaziul din localitate, afectat de alunecări de teren a fost închis. Cei peste 250 de copii din învaţă acum în două schimburi. I-a vizitat corespondenta noastră Tamara Grejdeanu:

Ceea ce a rămas din fostul gimnaziu se înghesuie acum în şase săli, separate de încăperile ce revin grădiniţei. Şcoala a venit cu tot calabalâcul şi larma pe care o produce pe durata a două schimburi, din zori şi până hăt după ora şase. E soluţia de compromis pe care au acceptat-o părinţii doar ca să nu trimită copiii la liceul din satul vecin, chiar dacă în sediul grădiniţei nu există condiţii prielnice, îmi spune directorul Anatol Ţurcanu:

„Sigur că este foarte obositor, foarte greu, atât pentru profesori cât şi pentru copii, nu dispunem de laboratoare, nu dispunem de utilaj pentru a face diferite lecţii practice la chimie, fizică şi la alte obiecte, biblioteca la fel nu am transferat-o în incinta grădiniţei, iarăşi din cauza că nu dispunem de local, am lăsat-o în vechea clădire, este un lucru care se răsfrânge negativ asupra procesului educaţional.”

În sălile de clasă se păstrează decorul de grădiniţă. Învăţătorii încearcă să îi ajute pe elevi să depăşească senzaţia că sânt oaspeţi nepoftiţi. Profesoara Vera Buşilă spune că îşi propune să facă orele cât mai interesante, ca să conteze cât mai puţin ambianţa, numai că nu are materiale:

„Încercăm să ne adaptăm fiindcă procesul nu trebuie întrerupt, dar este foarte greu în două schimburi. Eu ca profesoară de limbă şi literatură română, am nevoie de foarte multă literatură la lecţii, toate clasele acum trebuie să citească multă literatură. Biblioteca e în clădirea din vale, copilul e în deal, şi când are copilul timp, pleca în vale, doamna bibliotecară de acum vine în deal, foarte greu iau cărţi de la bibliotecă. Ar fi de dorit să fie biblioteca aici, unde toţi profesorii au nevoie de carte, şi copiii.”



Profesoară de istorie, Ana Ţurcanu spune că regimul de două schimburi îi dezavantajează pe copiii care vin la ore după prânz.

„Copiii după masă sunt obosiţi de acuma, sunt mai distraţi. Dimineaţa cu mintea proaspătă e altfel, sunt mai energici dimineaţa, răspund mai bine la lecţii, meditează mai bine. Ei mai lucrează acasă de dimineaţă, şi de acum după masă obosesc cum nu ar fi.”

La ora când se face rocada între elevii care vin la ore şi acei care pleacă acasă curtea grădiniţei devine neîncăpătoare. O elevă din clasa a 7-a îmi spune că deocamdată nu s-a adaptat la noile condiţii şi cum zic bunicuţele, de o pernă nouă nici visele nu se lipesc.

„Nu este chiar aşa cum vrem noi, că vrem să fim toţi de dimineaţă, să ne facem temele ca orice copil.”

Europa Liberă: Biblioteca a rămas în şcoală veche, mergeţi acolo?

„Da, şi acum nu avem posibilitate să mergem la bibliotecă, să citim cărţile cum făceam până acum.”

Europa Liberă: Orele de informatică, cum le faceţi?

„Nu le facem, fiecare avem calculatoarele noastre, dar ca orice copil, am vrea şi noi la şcoală să demonstrăm ce putem face.”

De la primarul din localitate Grigore Duplavă aflu că a trimis mai multe demersuri către autorităţile de la Chişinău cerând asistenţă. Cu câţiva ani în urmă un ajutor bănesc promis a fost retras înainte de a se începe construcţia unei noi şcoli:

„Am avut un milion de lei alocat, am petrecut tenderul, am ales chiar compania care ne-ar construi şcoala şi până la urmă ni s-a retras acest milion şi am rămas iarăşi cu nimic, şi aşa în fiecare an se repetă una şi aceeaşi. Ar trebui cât de cât să fim auziţi, doar asta-i viitorul a 260 de copii care, ei din bancă ajung cu mâna pe tablă, îşi fac studiile în clădirea grădiniţei, unde sunt copii, grupe preşcolare şi clasa a IX-a, ei au vocabularul lor, clasa a IX-a şi aceştia se joacă în nisip, şi ei sunt împreună aici, adică într-o ogradă, adică este foarte problematic.

O şcoală nouă în satul Cigârleni este aşteptată ca mana cerească. Sătenii îmi spun că asta le-au promis mai mulţi politicieni care au vizitat localitatea, dar nu au ajuns să le şi onoreze.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG