„Republica copiilor” este titlul unui amplu reportaj publicat luni de săptămânalul Der Spiegel, echivalentul german al revistelor Times sau News Week. „Părinţii nu cred că au un viitor în ţara lor aşa că mulţi minori cresc acum singuri” este subtitlul reportajului, dar şi aspectul care-i preocupă pe autori: copii de 12 , 14 sau 15 ani, care cresc singuri, se îngrijesc, se hrănesc de bine sau de rău şi o dată pe lună primesc bani sau pachete de la părinţii plecaţi în Italia, Spania sau Grecia. Sigur nu este o poveste inedită pentru muţi moldoveni, dar pentru publicul german, prezintă o Moldovă departe de „povestea de succes” a Uniunii Europene. Ileana Giurchescu a selectat câteva fragmente:
„Nadia Popa trăieşte şi lucrează la Verona, unul din cele mai frumoase oraşe din Italia dar declară săptămânalului german : eu nu am venit aici ca să fiu fericită”.
Acasă, la Nucăreni, în nordul Moldovei, au rămas cele două fete ale Nadiei: Anastasia, astăzi de 16 ani şi Alexandra , de 12.
„Înainte de şcoală, – continuă Der Spiegel, – fetele se ocupă de găini, după şcoală, de legumele din grădină. Spală, curăţă, taie lemne din pădure: fetele se gospodăresc singure”.
După destrămarea Uniunii Sovietice, o republică descrisă de revista germană drept „relativ bogată” a devenit cea mai săracă ţară din Europa, iar aproape un milion de moldoveni au plecat să lucreze în străinătate. Între care peste 200 de mii în Italia, majoritatea ilegal. La fel şi Nadia, plecată cu 6 ani în urmă. Se ocupă de un cuplu de oameni în vârstă, câştigă acum 700 de euro pe lună şi are numai duminica liberă.
„Timp de patru ani şi jumătate, – scrie Der Spiegel, - Nadia nu şi-a văzut fetele pentru că era ilegal în Italia. Nu era la nici o zi de naştere, nici de Crăciun acasă, nici când tatăl a abandonat familia, când Alexandra a refuzat să mai meargă la şcoală sau a fost internată…”
Cu doi ani în urmă, familia la care lucrează Nadia a profitat de o amnistie pentru străinii aflaţi ilegal în Italia si a reuşit să-i reglementeze situaţia. De atunci, Nadia îşi permite anual două săptămâni de vacanţă, acasă.
Der Spiegel citează o serie de statistici oficiale: remitenţele trimise de moldovenii din străinătate reprezintă o pătrime din PIB şi mai mult decât bugetul statului; numărul copiilor rămaşi în urma părinţilor, fie singuri, fie la bunici sau alte rude este de circa 250 de mii.
Cifre ilustrate şi cu alte două poveşti: a lui Ion, de 15 ani, care creşte singur de patru ani. Părinţii sunt la Moscova „îi trimit lunar 200 de euro, i-au cumpărat o vacă şi un iepure de casă şi ultima dată o motoretă. Dar acasă vin numai o dată pe ani”.
O altă poveste este cea a celor trei surori din Cîrpeşti: când mama lor a plecat la lucru în Italia, aveau 8, 10 şi 12 ani. Acum a venit, le ia în Italia, de unde nici una nu mai vrea să se întoarcă, relatează săptămânalul german Der Spiegel.