Linkuri accesibilitate

Statele Unite anchetează cazul uciderii ambasadorului american la Benghazi


Proteste islamice în Pakistan
Proteste islamice în Pakistan

Conform legii, ori de cîte ori persoane au fost ucise într-o reprezentanță diplomatică americană se declanșează o anchetă.


Secretarul de stat Hillary Clinton formeaza o comisie care sa investigheze imprejurarile legate de uciderea ambasadorului american in Libia, in urma unui atac impotriva consulatului american de la Benghazi. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intrebarea importanta care se pune este in ce masura atacul respectiv a fost spontan, generat de filmul pus pe Youtube, in care este jignit profetul Mohammed sau el a fost premeditat, avind doar pe fundal furia populara. Conform legii, ori de cite ori persoane sint ucise, intr-o reprezentanta diplomatica americana se declanseaza o investigatie.

Actualul grup de ancheta, format de secretarul de stat, il are in frunte pe ambasadorul Thomas Pickering, care a condus ambasade americane in Rusia, India, Israel, Nigeria, El Salvador, Iordania si misiunea americana la Natiunile Unite. Astfel de echipe de investigatie cuprind de obicei patru persoane alese de secretarul de stat si una pentru care opteaza servicii de informatii. Obiectivul este de a afla in ce masura masurile de protectie au fost adecvate si ce s-ar putea imbunatati, in viitor, pentru ca astfel de situatii sa nu se repete.

Membrii ai Congresului intreaba cum a fost posibil ca in incident sa isi piarda viata ambasadorul, un ofiter de comunicare si doi agenti de securitate si daca masurile de siguranta au fost adecvate. Este pentru prima data din 1979 incoace ca un ambasador american este ucis intr-un atac, de la cazul din 1979 in Afganistan. Echipa de ancheta desemnata de Hillary Clinton isi desfasoara activitatea independent de ancheta FBI-ului.

Se doreste sa se afle daca atentatorii au avut sprijin sau informatii de la personal de securitate libian, angajat sa pazeasca consulatul. Pina acum insa nu exista dovezi in acest sens si administratia Obama incearca sa descurajeze o astfel de ipoteza. Dar e foarte important de stiut daca atacatorii au avut sprijin din interior, in incidentul provocat de ei la aniversarea a 11 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001 in New York si Washington.

Clinton a organizat o informare confidentiala pentru membrii ai Congresului, incercind sa-i si convinga pe acestia ca, in ciuda valului de violenta anti-americana din Orientul Mijlociu, angajamentul Statelor Unite in regiune trebuie sa continue. Pina acum au fost atacate, dupa ce stirea cu privire la videoul considerat anti-musulman s-a raspindit, ambasade americane din Egipt, Sudan, Tunisia si Yemen, in afara consulatului din Libia. Atacuri au fost consemnate ieri si in Pakistan.

La intilniri de campanie, presedintele Obama a spus ca Statele Unite nu se vor retrage din regiune. „Mesajul meu catre presedintii Egiptului, Libiei, Tunisiei si celorlalte tari este „vrem sa fim partenerii vostri. Vom conlucra cu voi si ne vom situa de partea democratiei”. Presedintele a continuat „Dar democratia nu e o doar un scrutin, inseamna si daca sinteti preocupati de protejarea intereselor minoritatilor, respectarea dreptului la libera exprimare, tratament echitabil aplicat femeilor”. „Ceea ce nu putem face este sa ne retragem din regiune. Statele Unite continua sa fie o natiune indispensabila” - a mai spus Barack Obama.
XS
SM
MD
LG