Linkuri accesibilitate

Monumentul Helmut Kohl


Festivităţi prilejuite de preluarea funcţiei de cancelar în urmă cu 30 de ani.



În Germania fostul cancelar conservator Helmuth Kohl, numit de unii „arhitectul reunificării Germaniei”, a ieșit săptămâna aceasta la lumina rampei după o lungă absență pentru a-și sprijini fostul partid, dar și pentru a marca împlinirea la 1 octombrie a 30 de ani de când el, Kohl, a devenit cancelar. Detalii, în relatarea corespondentului nostru la Berlin, William Totok.


Sub titlul „Cancelarul unificării – cetăţean de onoare al Europei”, Fundaţia Konrad Adenauer a organizat la Berlin o amplă festivitate de omagiere a lui Helmut Kohl care pe data de 1 octombrie 1982 a preluat conducerea guvernului federal.

Marţi, Kohl a fost invitat pentru prima dată în ultimii 10 ani să participe la o întrunire a grupului parlamentar creştin-democrat. Reîntîlnirea cu parlamentarii poate fi considerată un prim pas al reabilitării politice integrale a celui care timp de 16 ani, din 1982 pînă-n 1998, s-a aflat în fruntea guvernului. Totodată, întîlnirea marchează începerea reconcilierii între Kohl şi Angela Merkel.
Relaţia între Kohl şi Merkel s-a stricat după izbucnirea scandalului „conturilor negre“, în 1999, ceea ce a provocat şi o criză politică profundă în interiorul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi a dăunat imaginii partidului. Helmut Kohl a refuzat să dezvăluie identitatea unor sponsori ai partidului care au transferat milioane de mărci pe conturi ascunse ale creştin-democraţilor. Angela Merkel practic s-a dezis atunci de Kohl, iar acesta a trebuit să renunţe la preşedinţie de onoare a partidului.
Helmut Kohl, azi în vîrstă de 82 de ani, a intrat în istorie ca arhitectul unificării celor două Germanii.

Ca politician, Kohl a cimentat prietenia franco-germană, a contribuit într-un mod decisiv la încheierea paşnică a războiului rece şi a impulsionat procesul de integrare europeană, fiind un susţinător ferm al introducerii monedei euro. Totodată, el a promis Germaniei de est că o va transforma în scurtă vreme într-un “peisaj înfloritor”.
Această promisiune nu a fost realizată atît de repede cum şi-a închipuit fostul cancelar în 1990.

În pofida progreselor evidente, nici pînă astăzi decalajul est-vest încă nu a fost depăşit total.

Precum a declarat el însuşi într-un interviu bilanţ al activităţii sale politice, Kohl a fost 25 de ani liderul creştin-democaţilor, 8 ani prim-ministru al unui land şi 16 ani cancelar, din 1982 pînă-n 1998.

Despre politicianul şi omul Kohl s-au publicat în ultimii ani mai multe cărţi, mai mult sau mai puţin măgulitoare. Heribert Schwan, care l-a ajutat pe Kohl să-şi redacteze memoriile, a scris şi o biografie a soţiei lui Kohl, Hannelore, care s-a sinucis în 2001. Acum Schwan pregăteşte o nouă biografie în care va folosi şi dosarele Stasi pe care a reuşit să le studieze înainte ca ele să fie clasificate în urma unei decizii a justiţiei. Kohl a încercat să împiedice presa să publice anumite date legate de tranzacţii financiare ale partidului - despre care Stasi a cules numeroase informaţii sensibile. Asta după izbucnirea scandalului legat de conturile negre ale partidului.

Kohl totdeanua s-a văzut ca un fidel „slujitor al partidului”.
Pe de altă parte, şi-a neglijat familia. Din cauza acestor disensiuni şi conflicte nedepăşite, Kohl s-a dezis anul trecut de fiul său. Acesta a publicat o carte în care a dezvăluit tensiunile existente în sînul familiei Kohl.
Astăzi Kohl, care s-a recăsătorit, este bolnav şi nu se mai poate deplasa decît într-un cărucior cu rotile. Kohl abia mai poate vorbi şi trăieşte izolat în sudul Germaniei.
Întrebat într-un interviu - acordat postului naţional de radio - ce părere are despre Kohl, fostul disident est-german Wolf Biermann a dat un răspuns, oarecum ironic, şi indirect: „Cred că lui îi datorăm tot atît de multe fapte pozitive cum îi datorăm lui Hitler fapte condamnabile; el a realizat unificarea. Asta este actul său eroic în această lume."
XS
SM
MD
LG